«Ουσιαστικά, δεν υπάρχουμε» [βίντεο]

Τρία τολμηρά τρανς αγόρια μιλούν στην κάμερα της CITY για να σπάσουν προκαταλήψεις και να καταρρίψουν στερεότυπα.

 


Αποτελούν τη λιγότερο ορατή και την περισσότερο αδικημένη ομάδα ανθρώπων της LGBTI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex) κοινότητας, μιας και όχι μόνο δεν γίνονται εύκολα αποδεκτοί κοινωνικά αλλά, στην Κύπρο τουλάχιστον, δεν αναγνωρίζονται ούτε καν νομικά. Καθόλου. Σε κανένα κρατικό έγγραφο. Ούτε καν ως θέμα μίας οποιαδήποτε συζήτησης σε συνεδρία της Βουλής. Δεν υπάρχουν. Τέλος.

Από την απουσία προσωπικών εμπειριών, μιας και εξ ιδίων ο καθένας κρίνει τα αλλότρια, και λόγω αιτιολογημένης μα όχι δικαιολογημένης άγνοιας, ακούγοντας «τρανς», ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται έναν θηλυπρεπή γκέι άνδρα που ντύνεται γυναίκα και εκπορνεύεται. Κοινώς και λαϊκά, μία «τραβεστί».

Πράγματι, αρκετά τρανς κορίτσια αναγκάζονται και χωρίς απαραίτητα να το θέλουν, να βγουν στο πεζοδρόμιο για να βγάζουν τα προς το ζην, μιας και πολλές άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες σε μία τρανσφοβική κοινωνία δεν δίνονται.

Τι στα αλήθεια όμως σημαίνει τρανς; Γιατί τα τρανς αγόρια είναι λιγότερο «ορατά» στην κοινωνία μας; Δεν υπάρχουν; Ποια η διαφορά του τρανσέξουαλ από τον τρανστζέντερ; Τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο; Τι εννοούμε όταν λέμε ταυτότητα φύλου και ποια η διαφορά της από τον σεξουαλικό προσανατολισμό;

Με σκοπό τη διαφώτισή μας σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων, μιλάμε on camera με τρία τρανς αγόρια.

Ο μισός Σουηδός και μισός Ελβετός Νόα (Noah Keuzenkamp) που ως βάση του έχει το Βερολίνο, βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση της accept και εκπροσωπώντας το TGEU (Transgender Europe), έναν πανευρωπαϊκό οργανισμό που λειτουργεί ως ομπρέλα για εθνικές ακτιβιστικές ομάδες που προωθούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα που αφορούν στα τρανς άτομα.

Στο βιντεάκι μας μιλά για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, για τους λόγους που οι άνθρωποι αυτοί πέφτουν συχνά θύματα βίας και για το ποια είναι η κατάσταση διεθνώς μα και στην Κύπρο σήμερα.

Ο Νικόλας και ο Αλέξανδρος, 35 και 26 ετών αντίστοιχα, είναι δύο τρανς αγόρια που ζουν στο νησί μας.

Μοιράζονται μαζί μας ανθρώπινες εμπειρίες και πέρα για πέρα δίκαιες επιθυμίες.

 

Ευχαριστούμε και τους τρεις θερμά.

 

Δείτε το βίντεο:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ