212 ετών έγινε το «Happy Birthday to you»

Είναι μάλλον το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στην αγγλική γλώσσα και ίσως το γνωστότερο διεθνώς!

 


Στην Κύπρο, όταν κάποιος έχει γενέθλια, συνηθίζουμε να το τραγουδάμε αυτό, παρά το αντίστοιχο ελληνικό. Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί ποτέ ποια είναι η προέλευση του «Happy Birthday to you»;

Η μελωδία του γράφτηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1803, από δυο αδελφές, τις Patty Hill και Mildred J. Hill (φώτο), για το τραγουδάκι τους «Good Morning To All».

Η Patty ήταν διευθύντρια ενός νηπιαγωγείου στο Λουισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ και η Mildred ήταν πιανίστρια και συνθέτης.

Οι δυο γυναίκες, έγραψαν το «Good Morning to All», με εύκολους και χαρούμενους στίχους, προκειμένου τα παιδιά να το τραγουδούν με ευκολία.

Οι στίχοι του «Good Morning to All»:

 

Good morning to you,

Good morning to you,

Good morning, dear children.

Good morning to all.

 

Η μελωδία και οι στίχοι του «Happy Birthday to You» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1912 με τις λέξεις Good Morning να έχουν αντικατασταθεί με το Happy Birthday.

Σύμφωνα με το BBC, το 1935 η εταιρεία Summy ανέφερε ότι οι κύριοι κληρονόμοι των πνευματικών δικαιωμάτων ήταν οι συγγραφείς R.R. Forman και Preston Ware Orem.

Το 1988 η Warner αγόρασε την εταιρεία έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων, με την αξία του «Happy Birthday» να υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Με βάση την καταχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του 1935, η Warner υποστηρίζει ότι τα πνευματικά δικαιώματα για τις ΗΠΑ δεν θα λήξουν παρά το 2030, και ότι είναι παράνομη η μη εξουσιοδοτημένη εκτέλεσή του σε δημόσιες παραστάσεις εκτός και αν καταβάλλονται τα δικαιώματα στην Warner.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού θα λήξουν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2016.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ