Ξέρεις τι «κρύβει» η Τέντα της Καλαβασού;

Την αντικρίζουμε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κάθε φορά που τον διασχίζουμε, πλην όμως ενδεχομένως να μην γνωρίζουμε όλοι τί πραγματικά κρύβεται κάτω από την περίεργη τέντα στο χωριό Καλαβασός της επαρχίας Λάρνακας.

 


Article featured image
Article featured image

Λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε πώς είναι αρχαιολογικός χώρος και ότι η τέντα δημιουργήθηκε για να προστατεύει τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα στοιχεία της φύσης.

Σίγουρα όμως η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το νεολιθικό χωριό που ήταν κτισμένο εκεί, ούτε για τους κατοίκους της περιοχής που έζησαν εκεί.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σημερινή» Μήνα Χρυσάνθου και ο φωτογράφος Γιώργος Μιχαήλ επισκέφθηκαν το νεολιθικό οικισμό κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι στο παρελθόν.

Ο χώρος εκεί άρχισε να ερευνάται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 1947 με μιας μικρής κλίμακας ανασκαφή. Αρκετά χρόνια αργότερα γύρω στο 1976, μια ξένη αρχαιολογική αποστολή ξεκίνησε στην περιοχή εκτεταμένες έρευνες και ανασκαφές οι οποίες κράτησαν μέχρι το 1984.

 



Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα μικρό χωριό της Ακεραμικής Νεολιθικής Περιόδου, το οποίο ήταν χτισμένο πλησίον του ποταμού του Βασιλικού.

 



Τα κατάλοιπα που βρέθηκαν χρονολογούνται από την περίοδο 7500 – 5500 π.Χ.

Ο χώρος παρόλα αυτά φαίνεται πώς εγκαταλείφθηκε ειρηνικά για άγνωστους λόγους, ενώ όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι ο οικισμός της Καλαβασού προϋπήρχε απ’ αυτόν της Χοιροκοιτίας.  

 



Τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από πλιθάρι και είχαν κυκλικό σχήμα, ενώ ήταν συγκεντρωμένα στο πάνω μέρος ενός φυσικού λόφου. Κάποιες από τις στέγες φαίνεται πώς ήταν επίπεδες ενώ άλλες είχαν θόλο. Σε μερικά χτίσματα βρέθηκαν και στύλοι, οι οποίοι εικάζεται πώς στήριζαν ένα ξύλινο υπερυψωμένο πάτωμα.

 



Οι κάτοικοι του χωριού οι οποίοι δεν ήταν περισσότεροι από 150, ζούσαν καλλιεργώντας σιτάρι, κριθάρι και φακές, ενώ μάζευαν χόρτα από τη γύρω περιοχή. Διέθεταν εξημερωμένα πρόβατα, κατσίκες και γουρούνια, ενώ κυνηγούσαν ελάφια.

Η τέντα που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς της περιοχής, τοποθετήθηκε εκεί αρχικά το 1980, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανασκαφής, για να προστατεύσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

 



Η πρώτη μεταλλική κατασκευή αντικαταστάθηκε από τη σημερινή τέντα το 1995.

Η τέντα με την αξιοσημείωτη διάταξη σχεδιάστηκε από τους δρ. Marin Schmid αρχιτέκτονα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το ίδρυμα Α.Γ Λεβέντη και τον ανασκαφέα δρ Ian A. Todd.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ