Ήξερες ότι τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκονται στη Μυτιλήνη

Μία γιορτή που μάθαμε κυρίως μέσα από τις ταινίες και τα βιβλία, η οποία υμνείται από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα –στον δυτικό κόσμο- στις 14 Φεβρουαρίου, είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ή γιορτή των ερωτευμένων. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ότι τα οστά του στην Μυτιλήνη – τη μητρόπολη του βοριεοανατολικού Αιγαίου;

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή λοιπόν την αυριανή ημέρα των ερωτευμένων, ο Δημοσιογράφος Πάρης Χαραλάμπους με καταγωγή από τη Λεμεσό, ο οποίος ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη ως ερωτικός μετανάστης, έγραψε για τη CITY ένα κείμενο σχετικά με την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και τους ιδιαίτερους εορτασμούς που γίνονται εκεί για να τιμήσουν το όνομα του, αλλά και για να υμνήσουν τον έρωτα.

 



Γράφει ο Πάρης Χαραλάμπους*



«Εδώ ‘κοιμάται’ ο Άγιος των ερωτευμένων. Εδώ βρήκε καταφύγιο ο έρωτας, στο νησί της Σαπφούς και του Ελύτη».

 



 

Πως τα οστά του Βαλεντίνου κατέληξαν στην Ελλάδα

Η Αγία Πρίσκιλλα ‘συνδέεται’ κατά κάποιο τρόπο με τον δυτικό Άγιο Βαλεντίνο, καθώς στις κατακόμβες της εκκλησίας προς τιμήν της, τάφηκε το πτώμα του αποκεφαλισμένου Βαλεντίνου το έτος 270μ.Χ. Η ανάμνηση όμως του μαρτυρίου του αγίου Βαλεντίνου παρέμεινε ζωηρή, ιδιαίτερα στην τοπική Εκκλησία της Ρώμης. Επίσημα η μνήμη του αγίου Βαλεντίνου θεσπίστηκε το 496 από τον Πάπα άγιο Γελάσιο.

Έτσι περνούν 15 αιώνες και φθάνουμε στα 1815, οπότε η θεία βούληση έμελλε να «ταράξει» την αιώνια ανάπαυση του αγίου. Τότε τα λείψανα δωρίσθηκαν από τον Πάπα σε κάποιον ευγενή Ιταλό ιερέα (κατά την συνήθεια της εποχής). Ύστερα τα λείψανα «χάνονται» πάλι μέχρι το 1907 οπότε τα ξαναβρίσκουμε στη Μυτιλήνη – στο ρωμαιοκαθολικό ναό της Παναγίας.

Φαίνεται πως μετά το θάνατο του κληρικού αυτού, κάποιος απόγονος του ο οποίος είχε κληρονομήσει τα λείψανα πρέπει να μετανάστευσε στη Μυτιλήνη, στην οποία τότε υπήρχε ακμάζουσα κοινότητα δυτικό-ευρωπαίων ρωμαιοκαθολικών Χριστιανών. Εκεί λοιπόν παραμένουν μέχρι και το 1990 οπότε και μεταφέρονται στην Αθήνα στο ναό των αγίων Φραγκίσκου και Κλάρας της Ιταλικής παροικίας.

 



 

Γιατί ο Άγιος Βαλεντίνος προστάτης των ερωτευμένων

Ο άγιος που είχε τη φήμη του ειρηνοποιού, λέγεται πως κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Αυτό συγκλόνισε τον άγιο, ο οποίος αφού έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Αυτοί έστω και ανόρεκτα υπάκουσαν, ο άγιος αφού τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο τους ευλόγησε. Αμέσως η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους και λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον άγιο να ευλογήσει το γάμο τους.

Άλλη παράδοση αναφέρει πως μια από τις κατηγορίες εναντίον του αγίου ήταν πως είχε απειθαρχήσει στην εντολή του αυτοκράτορα να μην συνάπτουν γάμο άνδρες που δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ ο άγιος είχε ευλογήσει το γάμο νεαρών Χριστιανών στρατιωτών με τις αγαπημένες τους.







Το δημοτικό φεστιβάλ προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο

Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, στην αγορά της πόλης πραγματοποιήθηκαν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, με αναφορά στις γαμήλιες τελετές και τον έρωτα. Με αρκετές εκπλήξεις για όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια κάθε ηλικίας, μια μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα.

Το μεσημέρι, από τις 12 ως αργά το απόγευμα, στην προκυμαία και στην οδό Ερμού τα ερωτευμένα ζευγάρια της Μυτιλήνης, «βόλταραν» δωρεάν στο κέντρο της πόλης με την ιππήλατη «άμαξα του έρωτα».

Την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου οι βόλτες με τις ιππήλατες άμαξες του έρωτα συνέχισαν τις βόλτες τους, ενώ στις 19:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης «Ερωτική μουσική βραδιά», με παρουσίαση – εκτέλεση των επικρατέστερων ερωτικών τραγουδιών ντόπιων τραγουδιστών, Επίσης πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία ερωτικού τραγουδιού, από μουσικά σχήματα και τον Λάκη Παπαδόπουλο.

Σήμερα Δευτέρα στις 19:30 το απόγευμα, στο παλαιό Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί ομαδική γαμήλια τελετή, από τον δήμαρχο Λέσβου. Ως αποτέλεσμα ανοιχτής πρόσκλησης μέσω διαδικτύου και ΜΜΕ, τα ζευγάρια που θα θελήσουν να ταυτίσουν την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα έχουν τη δυνατότητα να τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη, σε μία ομαδική γαμήλια τελετή, που θα πραγματοποιηθεί με κάθε λαμπρότητα.

 



Τέλος, την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, στην οδό Ερμού, θα διεξαχθεί παλλεσβιακός διαγωνισμός «αδαμάντινου ιωβηλαίου μακροβιότερου γάμου». Τα 13 ζευγάρια (ένα από την κάθε δημοτική ενότητα Λέσβου), που γιορτάζουν το «αδαμάντινο ιωβηλαίο – μακροβιότερο γάμο», θα «βολτάρουν» στο κέντρο

της πόλης με την ιππήλατη «άμαξα του έρωτα» και θα φωτογραφηθούν μπροστά από δύο μεγάλες «καρδιές του έρωτα». Θα ακολουθήσει τελετή πιστοποίησης βάσει των ληξιαρχικών εγγράφων, ώστε να αναδειχθούν τα τρία ζευγάρια νικητές του παλλεσβιακού διαγωνισμού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ