Το «who is who» των υποψηφίων δημάρχων στους μεγάλους Δήμους

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Δημοτικές Εκλογές της Κυριακής ξεκίνησε, με αρκετούς ψηφοφόρους να μην έχουν αποφασίσει ακόμη ποιον/ποιους θα ψηφίσουν. Ως είθισται, είναι φυσικά και αυτοί που σκοπεύουν να μην πάνε στις κάλπες καθόλου.  

 


Article featured image
Article featured image

Επειδή, όμως, το απόλυτο κλισέ μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο κλισέ, ότι δηλαδή η ψήφος είναι ιερή και ότι σου δίνει την ευκαιρία να αλλάξεις το πολιτικό σκηνικό, μήπως να το σκεφτόμασταν όλοι καλύτερα, να σηκωνώμασταν από τους καναπέδες και να πηγαίναμε στις κάλπες;

Ενημερωτικά, πάντως, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, από τις 07.00 το πρωί θα ανοίξουν οι κάλπες.

Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμη ποιον θα ψηφίσεις, τότε καλά θα κάνεις να ρίξεις μια ματιά πιο κάτω.

Εμείς μεριμνήσαμε και για αυτό, τηλεφωνώντας στους υποψήφιους δημάρχους των 7 κυριότερων Δήμων του νησιού και ζητώντας τους να μας στείλουν ένα βιογραφικό, που να τους αντιπροσωπεύει.

Θα τα δεις όλα παρακάτω σε ένα «who is who» άρθρο. Διάβασε, κρίνε, και κάνε τα κουμάντα σου.

 

Επιμέλεια: Γιώτα Κούμουρου

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Γιωρκάτζης Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου 1968 και είναι το πρώτο παιδί του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και της Φωτεινής Παπαδοπούλου το γένος Λεβέντη.  Μετά το θάνατο του πατέρα του μεγάλωσε με τη μητέρα του και το θετό πατέρα Τάσσο Παπαδόπουλο.  Είναι απόφοιτος του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και της Αγγλικής Σχολής.  Ακολούθως το 1986 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε ως Ανθυπολοχαγός των Καταδρομών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των Η.Π.Α., με μερική υποτροφία από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, από όπου και αποφοίτησε με διάκριση το 1993.

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στον τομέα των επιχειρήσεων και γνώρισε πολυποίκιλες νοοτροπίες και κουλτούρες αφού είχε την ευκαιρία να εργαστεί τόσο στις συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού των Η.Π.Α. και της Ευρώπης, όσο και στις απρόβλεπτες συνθήκες των αναδυόμενων αγορών της Ασίας και της Αφρικής.

Φοιτητής ακόμα, άρχισε να εργάζεται στο τμήμα προαγοράς συναλλάγματος μεγάλου οργανισμού στη Βοστώνη, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε αρχικά στην Αθήνα, στο τμήμα πωλήσεων αναψυκτικών του ομίλου 3Ε και ακολούθως στο Αίγιο, στην παραγωγή εμφιαλωμένου νερού από τον ίδιο όμιλο. Από το 1995 έως το 2000 εργάστηκε αρχικά ως Διευθυντής Μάρκετιγκ σε πέντε εργοστάσια παραγωγής του Ομίλου 3Ε και της Coca Cola στη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Ακολούθως ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του εργοστασίου παραγωγής στην Οραντέα, όπου ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις απαιτήσεις και στις δύσκολες συνθήκες της φιλελευθεροποίησης της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης στα πρώτα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το βιογραφικό ΕΔΩ.

 

 

Σταυρινίδης Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης είναι κάτοχος διδακτορικού (PhD) στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει βασικές σπουδές στην Ψυχολογία από το St Francis College της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεθοδολογία Ψυχολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει τα ευρήματα των ερευνών του σε επιστημονικά συνέδρια στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Σήμερα εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Ψυχολογίας και εποπτεύει αριθμό διδακτορικών φοιτητών, φοιτητών μάστερ και προπτυχιακών φοιτητών. Μαζί με συνεργάτες του ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

 

ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ

Μισιαούλη Στέλλα

Η Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου γεννήθηκε το 1954 στη Λευκωσία και διαμένει στην Ακρόπολη. Είναι παντρεμένη με τον Αντρέα Δημητρίου-Ττοφαρή και έχουν τρία παιδιά.

Αποφοίτησε το 1985 από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ροστώβ-Ντον της Σοβιετικής Ένωσης με ειδίκευση στην Παιδιατρική.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2005 και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ από το 1996. Συμμετέχει στα Γραφεία Υγείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Το 2004 εκλέγηκε βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις επαρχίας Λευκωσίας. Είναι μέλος της Επιτροπής Υγείας, αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών.

Επίσης, είναι αντιπρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ Λευκωσίας και μέλος της Οργάνωσης Εθελοντών Γιατρών Κύπρου με συμμετοχή σε αποστολές στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικός μέλος και προεδρεύουσα της Δικοινοτικής Οργάνωσης «Γιατροί για την Κύπρο» από το 2003. Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας και υπηρέτησε από διάφορα πόστα την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Στροβόλου την περίοδο 1986-2004.  Ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Καθαριότητας του Δήμου, αντιπρόεδρος του Πολυδύναμου Κέντρου Στροβόλου και μέλος διαφόρων άλλων Επιτροπών. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας.

Συμμετείχε ως ομιλητής σε σειρά σχολικών εκδηλώσεων για θέματα Παιδιατρικής, Εθελοντισμού και Επαναπροσέγγισης.

 

 

Παπαχαράλαμπους Ανδρέας

Γεννήθηκε στον Στρόβολο το 1975. Εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος σε οικογενειακή επιχείρηση. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας το 1994. Yπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Reading. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LSE) στον τομέα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Διετέλεσε Πρόεδρος των Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚ.ΗΒ).

Με την επιστροφή του στη Κύπρο, σε ηλικία 26 ετών, εκλέγηκε Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου, με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Συμπληρώνει σύντομα δεκαπέντε χρόνια θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, ενώ κατέχει σήμερα την θέση του Αντιδημάρχου. Είναι παντρεμένος με την Μικαέλα Μέσσιου και έχουν δύο παιδιά.

 

 

Σαββίδης Λάζαρος

Γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1948 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο (Κλάδος Θετικών Επιστημών) το 1964.

Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολογική Μηχανική με Ηλεκτρονικά στο Imperial College of Science and Technology του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (ICST) και κατέχει τους τίτλους B.Sc.(Eng) μετά διακρίσεως in Electrical Engineering και M.Sc. in Control Systems. Το Δεκέμβριο του 1972 του απονεμήθηκε ο τίτλος Doctor of Philosophy(Ph.D.) in Electrical Engineering από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Faculty of Technology – UMIST). Έχει επίσης παρακολουθήσει συμπληρωμένο κύκλο σπουδών στο Κέντρο Παραγωγικότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε θέματα Accounting and Finance και ειδικό κύκλο σπουδών για Πρωτεργάτες στην Ανάπτυξη στο J.F.K. School of Government του Πανεπιστημίου του Harvard (HΠΑ), με τίτλο «Managing Political and Economic Reform”.

Προσελήφθηκε στη δημόσια υπηρεσία το Μάιο 1974. Από το 1992 προϊστατο της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων όπου κατείχε τη θέση του Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών. Το Μάιο 1999 προήχθη στη θέση του Γενικού Διευθυντή και τοποθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όπου υπηρέτησε μέχρι τις 30.11.2004. Από τις 21 Ιανουαρίου 2004 τοποθετήθηκε και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Την 1η Δεκεμβρίου 2004 τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 14 Ιουλίου 2011, οπότε άρχισε η άδεια αφυπηρέτησης του. Αφυπηρέτησε από τη δημόσια υπηρεσία την 1 Νοεμβρίου 2011.

Διαβάστε ολόκληρο το βιογραφικό ΕΔΩ.

 

 

Τσίγκης Χρίστος

Ο Χρίστος Τσίγκης γεννήθηκε στο Στρόβολο το 1976.

Κατέχει πτυχίο ΒΑ (Hons) Marketing and Retail Management του University of North London (UNL). Πρόσθετα, κατέχει πιστοποιητικά παρακολούθησης μαθημάτων (short courses) με τίτλους «Principle of Stock Exchange Investment» από το London Guildhall University και «Foreign Policy Analysis» από το London School of Economics and Political Science (LSE).

Τα τελευταία 11 χρόνια (2002 – 5/2013) εργάστηκε σε Διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων, στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), ειδικότερα στην κατασκευή και λειτουργία αιολικών σταθμών.

Διετέλεσε, Γραμματέας του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) από το 2007 – 23/05/2013 και Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου από το 2006 – 23/05/2013. Κατά την ίδια περίοδο διετέλεσε εκπρόσωπος του Δήμου Στροβόλου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου (ΕΔΚ).

Διαβάστε ολόκληρο το βιογραφικό ΕΔΩ.

 

 

ΛΕΜΕΣΟΣ

Αριστείδου Χάρης

Ο πατέρας μου Τάκης κατάγεται από τον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού και η μητέρα μου Λουκία από τα προς το παρόν τουρκοκατεχόμενα Λιμνιά Αμμοχώστου.

Γεννήθηκα στις 15.3.1964 στην Αφρική όπου εργάζονταν τότε οι γονείς μου, ο πατέρας μου ως γιατρός και η μάνα μου προϊστάμενη νοσοκόμα. Εκείνη την εποχή όποιος είχε γεννηθεί εκτός Κύπρου δεν υπηρετούσε στρατιωτική θητεία. Έγινα Κύπριος υπήκοος σε μικρή ηλικία επειδή ήθελα να υπηρετήσω την Πατρίδα. Πήγα λοιπόν εθελοντής στο στρατό σε ηλικία 17 χρονών και εθελοντικά στις Ειδικές Δυνάμεις (ΛΟΚ). Συγκεκριμένα λίγο πριν καταταχθώ στο στρατό ήλθε στο σπίτι μου ο Διοικητής της τετάρτης Ανωτέρας (η οποία τότε έδρευε στο κέντρο της Λεμεσού δίπλα από το κεντρικό ταχυδρομείο) ταγματάρχης ή αντισυνταγματάρχης Παπαϊωάννου Κωνσταντίνος, ξάδελφος της μάνας μου και μου είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμένα η οικογένεια σου με βοήθησε πολλές φορές, τώρα είναι η σειρά μου να βοηθήσω εγώ εσένα. Όταν θα καταταχθείς, θα σε ρωτήσουν σε ποιο όπλο θέλεις να υπηρετήσεις, θα τους πεις στο πεζικό. Απ’ εκεί αναλαμβάνω εγώ, θα σε στείλω αξιωματικό, θα σε φέρω στο γραφείο μου, κάθε μέρα η ώρα δύο το μεσημέρι, θα είσαι στο σπίτι σου». Του απάντησα «Εγώ θα πάω στα ΛΟΚ». «Εκεί δεν μπορώ να σε βοηθήσω» μου είπε «διότι για το ποιοι θα πάνε αξιωματικοί στα ΛΟΚ αποφασίζει η ΚΥΠ»…

Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία 26 μήνες (1981-1983) στα ΛΟΚ με τον τιμητικότερο βαθμό του απλού καταδρομέα. Με κάλεσαν αργότερα δύο φορές λόγω της ιατρικής μου ιδιότητας και με βάση κάποιο νόμο να με κάνουν τιμητικά αξιωματικό, αλλά και τις δύο φορές αρνήθηκα για δύο λόγους, πρώτον διότι δεν ήθελα να λερώσω τους ώμους μου με τις αστέρες του γλειψίματος*2, και δεύτερον ως ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή όταν υπηρετούσα την θητεία μου και κυριολεκτικά «πετούσα» *3, για ιδεολογικούς*4 λόγους δεν με έκαναν ούτε δεκανέα. 

Διαβάστε ολόκληρο το βιογραφικό ΕΔΩ.

 

 

Νικολαΐδης Νίκος

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Νοεμβρίου 1953. Είναι νυμφευμένος με την Έλενα Ιωάννου, πολιτικό μηχανικό και έχει ένα υιό, τον Ηρόδοτο και μία κόρη, την Ήβη. Γονείς του είναι ο Ηρόδοτος και η Χαρίκλεια Νικολάου, από τη Λετύμπου της Πάφου. Αδέλφια του ο Χριστόφορος Νικολαΐδης, Μηχανολόγος Μηχανικός και η Μαίρη Σπανού, Καθηγήτρια Εμπορικών. Ομιλεί την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού, ως σημαιοφόρος με άριστα. Υπηρέτησε τη θητεία του στο Πυροβολικό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Σπούδασε ηλεκτρολογική μηχανική στο Dartmouth College στο Νέο Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και έκανε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην ηλεκτρολογική μηχανική στο πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μετά τις σπουδές του εργάστηκε στην Ελλάδα σε Τεχνική Εταιρεία ως Διευθυντής Έργων για τη ΔΕΗ. Στην Αθήνα ήταν μέλος της Ένωσης Κυπρίων και μέλος της Κλαδικής Οργάνωσης Μηχανικών του ΠΑΣΟΚ.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1981, όπου προσλήφθηκε ως μηχανικός στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Με την επάνοδό του στην Κύπρο δραστηριοποιείται έντονα στα κοινά. Αποχώρησε από την ΑΗΚ με την υπουργοποίηση κατέχοντας τη θέση του Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Λεμεσού.

Διαβάστε ολόκληρο το βιογραφικό ΕΔΩ.

 

 

Χρίστου Ανδρέας

Ο Ανδρέας Χρίστου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1948 και αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο. Σπούδασε μηχανολογία στη Μόσχα και αναμείχθηκε ενεργά στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα και στις οργανώσεις νεολαίας. Εργάσθηκε αρχικά ως μηχανολόγος και αργότερα ως διευθυντικό στέλεχος σε βιομηχανία της Λεμεσού.

Εκλέγηκε Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού στις πρώτες Δημοτικές εκλογές επί Κυπριακής Δημοκρατίας το 1986. Κατά την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.

Ο Ανδρέας Χρίστου εκλέγηκε τρεις φορές Βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Για αρκετά χρόνια ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Εκτάκτων και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υπήρξε από το 1991 μέχρι το 2003 Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Το 2003 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006. Ο Ανδρέας Χρίστου εκλέγηκε Δήμαρχος Λεμεσού το Δεκέμβριο του 2006. Έχει διαχρονικά συμμετάσχει ενεργά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης ως μέλος διαφόρων επιτροπών και φορέων καθώς και σε χορωδίες ως κιθαρίστας και κανταδόρος. Είναι παντρεμένος με την Κρίστιαν Αργυρίδου, έχει ένα γιο και δύο εγγόνια.

 

 

ΛΑΡΝΑΚΑ

Βύρας Ανδρέας

Ο Ανδρέας Βύρας γεννήθηκε στην Λάρνακα στις 27/02/1978 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδικότητα στην Χρηματοοικονομική καθώς επίσης και ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

Με το πέρας των σπουδών του εργάστηκε για 2 χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών στην υπηρεσία ΦΠΑ και μετά εργάστηκε για περίπου 10 χρόνια στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου – Λάρνακας ως Εσωτερικός Ελεγκτής και Γενικός Διευθυντής / Γραμματέας. Από το 2015 εργάζεται ως Διευθυντής Διεύθυνσης Ανάκτησης Χρεών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.   

Κατά την διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε για τρία χρόνια μέλος της Φ.Ε.ΠΑΝ , διετέλεσε ταμίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λάρνακας και από το διάστημα 2003-2009 μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, από το 2009 ως και το 2013 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και παράλληλα Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου.  Κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήδρευσε της Συνάντησης Γενικών Διευθυντών για Θέματα Νεολαίας. Επίσης αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε δεκάδες συναντήσεις για θέματα νεολαίας τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Διετέλεσε επίσης για σειρά ετών μέλος του Κεντρικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ και εξελέγη μέλος της Κ.Ε ΑΚΕΛ στο 21ο Συνέδριο το 2010.

 

 

Δημητρίου Λούης

Ο Λούης Δημητρίου γεννήθηκε στην Καλοψίδα Αμμοχώστου το 1963, περιοχή στην οποία διένυσε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, έως τη βίαιη εκτόπιση του κατά την εισβολή του 74’. Σήμερα, με τη σύζυγό του Κατερίνα έχουν δύο γιους. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά ως υπάλληλος στον ξενοδοχειακό κλάδο και στη συνέχεια από το 1990 ως αυτοαπασχολούμενος επιχειρηματίας, διατηρώντας πάντα την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των πρώτων του βημάτων, με όποιο εγχείρημα και αν καταπιανόταν.

Τα τελευταία 25 χρόνια, μόνιμος κάτοικος και ενεργός πολίτης της Λάρνακας, επιλέγει να διατηρεί της επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τόπο του, συμβάλλοντας επί της ουσίας στην ανάπτυξή του, κυρίως δε, προς όφελος των νέων γενιών, των παιδιών μας. Από τον Ιανουάριο του 2015 διατελεί πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, μια θέση που του επιτρέπει καθημερινά να υλοποιεί το όραμά του για την αναβάθμιση του αθλήματος. Το μικρό διάστημα που κατέχει το αξίωμα αυτό, έχει κατορθώσει τους βασικούς του στόχους: Να ξαναφέρει τους φίλους και τις φίλες στις εξέδρες των γηπέδων, θυμίζοντας την αξία του αθλητισμού, αλλά και να διεθνοποιήσει την κυπριακή καλαθόσφαιρα, με τη συμμετοχή κυπριακών

ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Παράλληλα με την επαγγελματική του πορεία, παραμένει ένας ενεργός πολίτης, που εξακολουθεί να πιστεύει πως το μέλλον των ανθρώπων φτιάχνεται από τους ίδιους, εφόσον έχουν όραμα και τρόπους να το υλοποιήσουν.

 

 

Μιχαηλίδης Αλέξης

Ο Αλέξης Κρατίνου Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα. Φοίτησε στο Δημοτικό Κωνσταντίνου Καλογερά και στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου.

Το 1970 με υποτροφία φοίτησε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού όπου το 1974 απέκτησε τίτλο  Β.Α  και το 1976 τίτλο Μ.Α στη Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από το 1976 μέχρι σήμερα είναι ιδιόκτητης της ιδιωτικής οικογενειακής εταιρείας Σοφοκλής Μιχαηλίδης και Υιοί, που ασχολείται με εισαγωγές, την βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο.

Γνωρίζει άριστα την Αγγλική γλώσσα και έχει γνώση της Γαλλικής.

Συνέβαλε στην ετοιμασία των μελετών, την εξεύρεση χρηματοδότησης και την εκτέλεση έργων όπως η ανάπλαση της  Πλατείας Ερμού, Κάστρου, Αγίου Λαζάρου και Παλλάς καθώς και του μονοπατιού της φύσης στην Αλυκή Λάρνακας. Εργάστηκε για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην πόλη, όπως η ανάπλαση της Πιαλέ Πασιά,  της Λεωφόρου Γεώργιου Χριστοδουλίδη και της εντός Δημοτικών ορίων Λεωφόρου Αμμοχώστου. Ουσιαστικό ρόλο διαδραμάτισε και στο σχεδιασμό και στην έναρξη της Β’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος.

Συνέβαλε στη δημιουργία είκοσι και πλέον πάρκων σε γειτονιές και τη μεταμόρφωση της ακτής Μακένζυ στο θελκτικότερο κέντρο αναψυχής και ψυχαγωγίας στην Κύπρο.

Διαβάστε ολόκληρο το βιογραφικό ΕΔΩ.

 

 

Πέτρου Ανδρέας

Ο Ανδρέας Πέτρου γεννήθηκε στο Γεράνι το 1960. Σε ηλικία 14 ετών, αναγκάζεται να εγκατασταθεί στη Λάρνακα μαζί με την οικογένειά του, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου και από νωρίς αναμείχθηκε στα κοινά αφού διετέλεσε για σειρά ετών πρόεδρος σε συνδέσμους γονέων, πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος Αμμοχώστου, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου καθώς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στον επαγγελματικό τομέα εργάστηκε για 10 χρόνια ως “Steriliser” και μετά ως “Dark Room technician” στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λάρνακος. Παράλληλα ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση στην Εργαστηριακή Επιτροπή του Νοσοκομείου στην θέση του γραμματέα για 14 χρόνια.

Το 2006 εκλέγεται κοινοτάρχης και το 2011 πρόεδρος της Ε.Ε.Κ Αμμοχώστου καθώς και προεδρεύων της Ε.Κ.Κ Κύπρου επιφέροντας ριζικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι νυμφευμένος με την Κούλα Κυριάκου από την Λάρνακα και απέκτησε δύο παιδιά, τη Στέλλα και τον Κυριάκο. Έχει συγγράψει δύο βιβλία, τα οποία τιτλοφορούνται ως «Η ιστορία του Γερανίου» και «Επιστροφή στις ρίζες μας». Είναι λάτρης της φωτογραφικής τέχνης και από το 2006, διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας.

 

 

Χάρος Κωνσταντίνου Γεώργιος

Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Χάρος γεννήθηκε το 1953 στη Λάρνακα.  Παρακολούθησε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο AUB.  Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών TOP PLAN LTD που ασχολείται με Ευρωπαϊκά Προγράμματα Επιδοτήσεων και με γενικό εμπόριο.

Υπηρέτησε στην Ε.Φ. στο Βαθμό του Ανθυπολοχαγού.  Κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, έχει εξ απονομής τον βαθμό του Εφέδρου Ταγματάρχη και συμμετέσχε σε πολλά σεμινάρια των Εφέδρων Αξιωματικών του ΝΑΤΟ.   Διετέλεσε για πολλές θητείες Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κων Λάρνακας. Συνέβαλε στη διαμόρφωση της Πολιτικής Άμυνας και της νομοθεσίας για την κατασκευή καταφυγίων για αμάχους.  Επίσης επί της προεδρίας του έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται η κατασκευή του «Άλσους των Ηρώων ΕΛ.ΔΥ.Κ.»

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΚ και της ΚΟΠΕ.

Έχει 2 γιους και μια εγγονή.

Ως ενεργός δημότης έχει καταθέσει εγγράφως στον Δήμο Λάρνακας αρκετές προτάσεις και θέσεις για την αναβάθμιση της Πόλης.

 

 

Χριστοδούλου Πέτρος

Γεννήθηκε το 1961και μεγάλωσε στις πλούσιες σε αισθήματα, όμορφες γειτονιές του Αη Γιάννη και Προδρόμου. Μετά την αποφοίτησή του απο το Γυμνάσιο Αγ. Γεωργίου σπούδασε στο Α.Τ.Ι στον κλάδο Πολιτικής Μηχανικής και αργότερα παρακολούθησε Microcomputers in Engineering  σε συνεργασία με  City University του Λονδίνου. Παρακολούθησε επίσης, Διοίκηση Eπιχειρήσεων, στο Nottingham on Trent  του Η.Β.

Συμμετείχε από τα φοιτητικά του χρόνια ενεργά μέσω της ΕΔΕΝ στις διάφορες δραστηριότητες σε σχέση με κοινωνικά , αθλητικά και πολιτικά ζητήματα που ταυτίζονταν με το κυπριακό και άλλες εκδηλώσεις.

Οι Στρατιωτικές του υποχρεώσεις τον βρίσκουν να υπηρετεί στο 70 ΤΜ, ως Υπεύθυνος Μηχανικός στην κατασκευή των πρώτων  αποθηκών πυρομαχικών στην περιοχή του Τροόδους.

Παράλληλα, λάτρης της κιθάρας και της μουσικής γενικότερα, τις ελεύθερες του ώρες τις περνούσε μαζί με τους πολλούς φίλους του στη γνωστότατη την εποχή εκείνη μπουάτ Μπόρα Μπόρα που καθιερώθηκε σαν χώρος πολιτικών συζητήσεων και πολιτιστικών δράσεων μέχρι το 1988 όπου ιδρύει το δικό του Ινστιτούτο Εκμάθησης Η.Υ.

Εργάστηκε σαν καθηγητής για 15 χρόνια, διοργανώνοντας επίσης Σεμινάρια και Υπηρεσίες σε Πολιτικούς Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες σε σχέση με εφαρμογές Λογισμικού Η.Υ τόσο στην Κύπρο όσο και στην Μέση Ανατολή όπου προωθούσε επίσης τις πωλήσεις Οικοδομικών Μηχανημάτων Ελληνικής Βιομηχανίας.

Απο το 2004 μέχρι το 2012 υπηρέτησε ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των πρώην Κυπριακών Διυλιστηρίων και μετέπειτα ΚΕΤΑΠ.

Εκλέγεται Αντιδήμαρχος στον Δήμο Λάρνακας στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Δημαρχεύοντος τους τελευταίους 9 μήνες.

 

 

ΠΑΦΟΣ

Φαίδωνας Φαίδωνος

Γεννήθηκε στις 18/06/1978. Αποφοίτησε από το Β’ Λύκειο Κύκκου Πάφου και ακολούθως υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές  στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και έκανε Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Σήμερα κάνει πτυχίο Νομικής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου.

Υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος στην Αθήνα και της Ε.Φ.Ε.Κ. Αθηνών. Με την επάνοδό του στην Κύπρο, μετά το πέρας των σπουδών του, έχει ενεργό παρουσία στα πολιτικά και κομματικά δρώμενα του τόπου μας.

Τα τελευταία τρία χρόνια διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Α.Π.Α., μέλος του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων και μέλος δύο Επιτροπών του Δήμου Πάφου. Ήταν επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων του Δήμου Πάφου.

Από το 2002 έως το 2006 εργάστηκε ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης. Από το 2006 έως τις 30/12/2014 εργαζόταν ως Ιδιωτικός Υπάλληλος. Εκλέγηκε Δήμαρχος Πάφου στην αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου που έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2015.

 

 

Άκης  Χρυσόμηλος

Ο Ακης  Χρυσόμηλος  γεννήθηκε στην Πάφο το 1955. Αποφοίτησε από  το  Β΄  Λύκειο Πάφου. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά  από το 1973-1975. Απέκτησε το  δίπλωμα του Χειρούργου Οδοντίατρου από  το ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ το 1980.

Έκτοτε ασκεί το επάγγελμα του Χειρούργου  Οδοντίατρου στην Πάφο.

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πάφου  κατά την περίοδο 2002-2011. Είναι μέλος του Πολιτικού γραφείου του Κ.Σ.ΕΔΕΚ. Είναι ιδρυτικό μέλος και Επίτιμος πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΠΑΦΟΥ.

Διετέλεσε, Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΚΟΑ στην Πάφο. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου Πάφου. Πρόεδρος Σωματείου Ολυμπιακής Γυμναστικής Πάφου.

Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκυπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Κινηματογραφικής Λέσχης Πάφου.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παφιακου Συλλόγου Αθλοπαιδιών. Είναι νυμφευμένος με την Αναστασία Χαπίδου Χρυσόμηλου  και έχουν τρεις θυγατέρες.

 

 

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Βασιλείου Βάσος

Γεννήθηκα στην Αγία Νάπα το 1975. Μεγάλωσα και δημιούργησα την οικογένειά μου στην όμορφη πόλη μας. Είμαι παντρεμένος με τη Γεωργία Δανιήλ και μαζί έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά. Σπούδασα στο Birmingam, Ηνωμένου Βασιλείου, και στο Manchester , New Hampshire στην Αμερική, διεύθυνση Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.(Barchelor Degree Hotel Management ). Είμαι στον επαγγελματικό στίβο από το 2000 ως διευθυντής πωλήσεων μέχρι και σήμερα. Διατελώ Δημοτικός Σύμβουλος για δέκα χρόνια και μέλος του συμβουλίου αποχετεύσεως και Σχολικής Εφορίας Αγίας Νάπας από το 2011. Η ανάμειξη μου με τα κοινά ήταν πάντα στις προτεραιότητές μου, γι’ αυτό και η συνεχιζόμενη δεκαετή εθελοντική προσφορά μου στους Συνδέσμους Γονέων των Σχολείων, όπου φοίτησαν και φοιτούν τα παιδιά μου.

 

 

Καρούσος Γιάννης

Ο Γιάννης Καρούσος είναι 37 χρονών. Κατάγεται, ζει και είναι Δήμαρχος της Αγίας Νάπας από το 2013. Γονείς του είναι ο Γεώργιος Καρούσος και η Ελένη Τσόκκου-Καρούσου.

Έχει δύο αδέλφια, τον Σταύρο και τη Μαρία. Είναι νυμφευμένος με τη Μαρία Ανάσταση, το γένος Χριστόφορου (Τάκη) Ματθαίου από τον Άγιο Σέργιο και Γιαννούλας Αντωνίου από το Αυγόρου. Μαζί έχουν αποκτήσει 2 παιδιά, την Ελένη-Ιωάννα και τον Γεώργιο. Έχει αποφοιτήσει από τον οικονομικό κλάδο του Λυκείου Παραλιμνίου. Ως μαθητής είχε εκλεγεί γραμματέας του κεντρικού μαθητικού συμβουλίου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως υπαξιωματικός στις Δυνάμεις Καταδρομών. Είναι πτυχιούχος του αγγλικού πανεπιστημίου University of Surrey, με τίτλο σπουδών BSc (Hons) in International Hospitality and Tourism Management, όπου και ειδικεύτηκε σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης τουριστικών προορισμών.

Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ (Joint) από το Γαλλικό ESSEC Business School και το Αμερικάνικο Cornell University. Είναι κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου Chartered Marketer του Chartered Institute of Marketing του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Δεκέμβριο του 2006 εκλέγηκε δημοτικός σύμβουλος για πρώτη φορά και επανεκλέγηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Αγίας Νάπας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του Δήμου, Μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου και Μέλος της Σχολικής Εφορίας. Τον Μάρτιο του 2013 εκλέγηκε Δήμαρχος Αγίας Νάπας.

 

 

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

Νικολέττος Γιώργος

Ο Γιώργος Νικολέττος έχει πλούσια δραστηριότητα στα κοινά και πολύχρονη παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου. Υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ την περίοδο 2002–2006 και 2012-2016 και ως Αντιδήμαρχος την περίοδο 2007-2011.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στις παγκύπριες εισαγωγικές εξετάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατετάγη πρώτος παγκύπρια. Διακρίθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του και πήρε πολλές υποτροφίες και βραβεία. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας με εξειδίκευση στον τομέα επισκευών και αντισεισμικών ενισχύσεων κατασκευών.

Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του «Προσκόπου Δημοκρατίας», ενώ υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία με το βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού.

Είναι νυμφευμένος με τη Μαρία Ανδρέα Νέου, βιολόγο, διευθύντρια κλινικού εργαστηρίου – χημείου και έχουν τρία παιδιά.

 

 

Πυρίλλης Θεόδωρος

Γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 19 Ιουνίου 1964. Αποφοίτησε από το Λύκειο Παραλιμνίου το 1982 από τον κλάδο Πρακτικού με επίδοση άριστη.

Υπηρέτησε  στην Εθνική Φρουρά στο Πυροβολικό ως Ανθυπολοχαγός.

Σπούδασε στο Ανώτατο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου αποκτώντας δύο διπλώματα. Συνέχισε τις σπουδές του για ακόμα ένα χρόνο στη Γερμανία.

Επέστρεψε στη Κύπρο το 1989, όπου εργάστηκε για 3 χρόνια ως Διευθυντής Ξενοδοχείου. Το 1993 δημιούργησε την εταιρεία Bagno Designs με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην επαρχία Αμμοχώστου. Από το 1999 οι πωλήσεις της εταιρείας αναπτύχθηκαν σε όλη την Κύπρο καθιερώνοντας την στους πρωτοπόρους του κλάδου των ειδών Υγιεινής σε Παγκύπριο Επίπεδο.

Είναι παντρεμένος με την νηπιαγωγό Κικούλα Κίτσιου από το 1993 και έχουν αποκτήσει ένα γιό, τον Αναστάσιο.



 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ