Φωτογραφίζοντας τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς

Η Δήμητρα Χατζηαδάμ έζησε για 5 χρόνια μαζί με τους Εύζωνες και φωτογράφισε την καθημερινότητα της πιο προβεβλημένης και ταυτόχρονα μυστηριακής φρουράς του κόσμου.

Article featured image
Article featured image


Αν κάποιος μας ζητούσε να ξαναγράψουμε στο λεξικό την έννοια της λέξης «μύθος» δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν προσθέταμε στο λήμμα τους «Εύζωνες». Η Προεδρική Φρουρά, οι φουστανελοφόροι, το δίχως άλλο, είναι από τα ελάχιστα σύμβολα που παρέμειναν αγέρωχα και ανέπαφα να ατενίζουν τον γαλάζιο ελληνικό ουρανό και να προσδίδουν την αρχοντιά και την περηφάνια που φθάρηκε μέσα στα χρόνια των ραγδαίων αλλαγών.

Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν στην Αθήνα, κάνουν μια στάση στο Μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη για να θαυμάσουν τους άντρες της αγέρωχης Προεδρικής Φρουράς, να φωτογραφηθούν μαζί τους και ενίοτε να δοκιμάσουν με θράσος να σπάσουν την αψεγάδιαστη και ανέκφραστη εικόνα τους. Πάντα, ωστόσο, ανεπιτυχώς.

50X50-162.jpg

Η διαδικασία δημιουργίας της εμβληματικής στολής των Ευζώνων





TRIVIA

-400 οι πτυχές της φουστανέλας, όσα και τα χρόνια της σκλαβιάς από τους Τούρκους.

-3,5 κιλά ζυγίζει κάθε ζευγάρι τσαρούχια.

-60 είναι τα καρφιά στη σόλα κάθε τσαρουχιού.

-30 μέτρα είναι το λευκό ύφασμα της φούστας της στολής.

-80 μέρες απαιτούνται για να κατασκευαστεί η στολή.

-6 μήνες χρειάζονται να φτιαχτεί η "φέρμελη", το γιλέκο της στολής.

-1 ώρα μένεις ακίνητος, επί 4 φορές, ο κάθε Εύζωνας στη βάρδια του.

-1,87 μ. είναι τουλάχιστον το ανάστημα των Ευζώνων.




Η φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ, η μοναδική γυναίκα διαπιστευμένη φωτογράφος της Προεδρικής Φρουράς, για πέντε χρόνια έζησε μαζί με τους άντρες που επιλέγηκαν να φορέσουν τη γεμάτη συμβολισμούς στολή των Ευζώνων, απαθανατίζοντας την κάθε στιγμή τους.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project που διεισδύει σε άγνωστες πτυχές της ζωής ενός άντρα που υπηρετεί στην Προεδρική Φρουρά και αποκαλύπτει όλες εκείνες τις πτυχές που όλοι θα θέλαμε να μάθουμε.

0321.jpg


Κυρία Χατζηαδάμ, πώς είναι η καθημερινότητα ενός Εύζωνα;

Ένα αρκετά κουραστικό 24ωρο, επί καθημερινής βάσεως, για 365 ημέρες. Αυτή είναι η καθημερινότητά ενός Εύζωνα σε λίγες λέξεις. Αυστηρό μεν, αλλά παράλληλα τιμητικό για τους ίδιους. Ο Εύζωνας εκτίθεται κάθε λεπτό στα μάτια του κόσμου, αυτό προϋποθέτει πως η αυστηρότητα και η πειθαρχία δεν σταματά σε καμία περίπτωση κατά την επιστροφή τους στο στρατόπεδο, αντίθετα μπορώ να επιβεβαιώσω πως εκεί είναι πιο έντονα αυτά τα στοιχεία.


14-50X50-1781.jpg

Η ώρα της ετοιμασίας

Η ιδέα για να ξεκινήσετε αυτό το πολύ ιδιαίτερο project, πώς προέκυψε;

Αφορμή στάθηκε η συνεργασία μου με την Ι. Μητρόπολη. Βρισκόμενη σε μια χειροτονία και βλέποντας το αυστηρό τελετουργικό ντυσίματος του Μητροπολίτη, γεννήθηκε το ερώτημα για το πώς ντύνεται ένας Εύζωνας.

Λίγο καιρό αργότερα, τον Μάιο του 2013, ξεκίνησε η εν λόγω φωτογραφική παραγωγή, η οποία κράτησε για περισσότερα από τρία χρόνια. Η μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο ήταν βατή -όπως διαπίστωσα στην πορεία- γιατί Εκκλησία και Στρατός έχουν κοινά στοιχεία όπως οι βαθμοί ιεραρχίας, η «διάλεκτος», η ενδυμασία, οι κανονισμοί κλπ.

18-40X40-60.jpg

07-70Χ100-1627.jpg


Όλο αυτό το διάστημα που διήρκησε το project, ζούσατε κυριολεκτικά μαζί με τους Εύζωνες;

Η παρουσία μου ήταν σχεδόν καθημερινή για αρκετές ώρες. Η Κυριακή, όμως, ξεκινούσε πριν το ξημέρωμα και κρατούσε μέχρι αργά το απόγευμα, γεγονός που επαναλαμβανόταν. Φυσικά, δεν μπορούσα να μένω μαζί τους με την ακριβή σημασία της έννοιας, καθώς η Προεδρική φρουρά είναι στρατόπεδο και απαγορεύεται σε οποιοδήποτε πολίτη να διαμένει εντός του χώρου του στρατοπέδου.

Ήμουν, ωστόσο, μαζί τους πάρα πολλές ώρες καθημερινά. Οι ώρες που βρισκόμουν μαζί τους είχαν να κάνουν με την προετοιμασία εθιμοτυπικού, τη διαδικασία ντυσίματος καθώς και στιγμές χαλάρωσης όπως το φαγητό ή ο καφές τους.

18-50X50-1960.jpg


Ήταν εύκολο να σας αποδεχτούν και να σας ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους;

Η συνύπαρξη μαζί τους είχε βαθμό δυσκολίας στην αρχή, αφού δεν με γνώριζαν και φυσικά δεν είχαν καμία πρόθεση να εμπιστευτούν πτυχές, της τόσο ιδιαίτερης θητείας τους.

Πολύ δειλά και προσπαθώντας να τους αποδείξω ότι η εμπιστοσύνη τους θα με βοηθούσε ώστε να κατανοήσω καλύτερα τον κόπο τους, άρχισαν να ανοίγονται και να μου δείχνουν κομμάτια από την καθημερινότητά τους. Σίγουρα ήταν μια ξεχωριστή εικόνα τόσο για εμένα όσο και γι’ αυτούς. Η κατάληξη της συνύπαρξης είχε ως αποτέλεσμα να ανακαλύψω έναν πλούτο από συναισθήματα που περιλαμβάνουν ήθος, λεβεντιά και υπομονή.

55-50X50_064.jpg


Σε όλα αυτά τα χρόνια που ζήσατε μαζί τους, είδατε στρατιώτες να λυγίζουν;

Μέρος της εκπαίδευσης είναι να ανταπεξέλθουν σε κάθε κατάσταση ό,τι κι αν συμβεί. Εκπαιδεύονται με στόχο να καταφέρουν τον απόλυτο έλεγχο του μυαλού τους. Όσοι αντέξουν συνεχίζουν, αποδεικνύοντας την κατάκτηση ενός σκληρού χαρακτήρα και μιας ισχυρής πειθαρχίας. Εξ ου και η Προεδρική φρουρά αποτελείται μόνο από επίλεκτους. Όταν το κατακτήσεις αυτό, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

50X50-214.jpg


Άρα υποθέτω πως δεν υπήρξαν ούτε και στιγμές που σας έκαναν να απομυθοποιήσετε το θεσμό και τους άντρες του.

Οι άντρες της Προεδρικής φρουράς έχουν μια μαγική ικανότητα. Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, δεν ξέρεις την ποσότητα και την ποιότητα των συναισθημάτων που μπορεί να σε κατακλίσουν από τις πράξεις τους. Μόνο θετικά μπορώ να τους προσάψω. Ένα σύμβολο δεν μπορείς να το απομυθοποιήσεις όταν γνωρίζεις πόση δύναμη ψυχής καταθέτει για να καταφέρει κάτι τόσο τιμητικό.

IMG_5427.jpg


Υπήρξαν στιγμές στις οποίες υπήρξατε μάρτυρας και θα κρατήσετε επτασφράγιστο μυστικό;

Εννοείται υπήρξα μάρτυρας σε άπειρες στιγμές κοντά τους. Το γεγονός ότι κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους, να μου καταθέσουν κομμάτια της ψυχής τους σε σχέση με τη θητεία τους, δεν μου επιτρέπει να αποκαλύψω οτιδήποτε γιατί δεν ήταν στις προθέσεις μου κάτι τέτοιο από τη πρώτη στιγμή.

Αλήθεια, πόσο άλλαξε η γνώμη σας για την Προεδρική Φρουρά μετά από όλο αυτό που βιώσατε;

Μπορώ να πω ότι πριν ξεκινήσω το συγκεκριμένο project γνώριζα ελάχιστα. Δίπλα τους ανακάλυψα μια δεύτερη οικογένεια που λειτουργεί με πολύ ιδιαίτερους κώδικες και άρρηκτους δεσμούς. Χαρακτηριστικά που είναι αρκετά για να τους θαυμάζουμε και να είμαστε περήφανοι. Όσο υπάρχουν Εύζωνες, μη φοβάστε τίποτα.

Untitled-9.jpg

Κυρία Χατζηαδάμ, τι δεν γνωρίζει ο κόσμος για τους Εύζωνες;

Ότι χαρακτηρίζονται από έντονη υπομονή, πείσμα και επιμονή ώστε να επιτύχουν κάθε λεπτό αυτό για το οποίο έχουν επιλεγεί. Λειτουργούν ως μια οικογένεια για ένα και μόνο σκοπό, την άψογη παρουσία τους κάθε λεπτό, εκπροσωπώντας ένα Ελληνικό σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης με ήθος και αγαστή συνεργασία. Το ατέρμονο πείσμα τους να καταφέρουν να γίνουν Εύζωνες και ο μέγιστος σεβασμός, υπηρετώντας επάξια αυτό το Ιερό σύμβολο.

Μετά του Εύζωνες, υπάρχει κάποιο άλλο project που ετοιμάζετε;

Είμαι στο αρχικό στάδιο ενός νέου project, αυτό είναι γεγονός. Ωστόσο ακόμη είμαι στο στάδιο επεξεργασία των δεδομένων που απαιτούνται, για να δρομολογηθούν οι σχετικές άδειες που χρειάζονται για να μπορεί να προχωρήσει το project.

IMG-1515.jpg

Η φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ μαζί με στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς που συμμετείχαν στο project


Who is Who

Η φωτογραφία για την Δήμητρα Χατζηαδάμ ξεκίνησε ως δραστηριότητα στον ελεύθερο της χρόνο. Έπειτα, όμως, από πολλή δουλειά και σεμινάρια, κατέληξε να είναι η βασική της ασχολία. Από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι διαπιστευμένη φωτογράφος στο Προεδρικό Μέγαρο και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα συνεργάστηκε με πολυάριθμες Πρεσβείες και προξενεία. Ορμώμενη από την αγάπη της για την Ορθοδοξία είχε τη τιμή να φωτογραφίσει 80 ιερούς ναούς και παρεκκλήσια επί δυο χρόνια με ένα ιδιαίτερο εικαστικό ύφος. Επίσης, συνεργάστηκε σε ταινία για τον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ συμμετείχε και σε διάφορες φωτογραφίσεις βιβλίων, με σκοπό την έκδοσή τους.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 13 εκθέσεις φωτογραφίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και όπως αναφέρει, στόχος της είναι να παρουσιάζει το έργο της σε ομογενείς και φιλέλληνες. «Οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν ένα αναπόσπαστο πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας συμβάλει ως μια δράση με ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα ενισχύοντας τις Ελληνικές αξίες διεθνώς. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι ενήλικες φέρνοντας τους σε επαφή με την λεβεντιά και υπερηφάνεια. Ο Εύζωνας, αποτελεί σύμβολο Ελληνικό παγκόσμιας αναγνώρισης, και προκαλεί αντιδράσεις θαυμασμού, απορίας και σεβασμού. Σίγουρα στα πλάνα μου για την παρουσίαση της βρίσκεται και η Κύπρος».

Στοιχεία επικοινωνίας:

Facebook: @dimitra.hatziadam.photography

Instagram: dimitra_hatziadam

YouTube: Dimitra Hatziadam

#evzones_exhibition

04/2016 - 04/2019

1η ΑΘΗΝΑ / ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

2η ΚΑΒΑΛΑ / ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ

3η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

4η ΠΕΙΡΑΙΑΣ / ΣΤΑΔΙΟ “ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ”

5η ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ / ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΠΑΝΘΕΟΝ”

6η Δ. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΚΑΜΙΝΙ”

7η Π.ΦΑΛΗΡΟ / ΘΩΡΗΚΤΟ “Γ.ΑΒΕΡΩΦ”

8η ΣΥΝΤΑΓΜΑ / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑ

9η ΧΑΝΙΑ / ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

10η ΞΑΝΘΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

11η ΒΑΡΣΟΒΙΑ / ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ “NARODOWY”

12η ΡΕΘΥΜΝΟ / “ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”

13η ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ / “ΤΡΙΚΟΥΠΕΙΟ” ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ