Να γιατί δεν ακολουθείται η τακτική του name and shame για τις φράουλες με τα φυτοφάρμακα

Γιατί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες άργησαν τόσο πολύ να ενημερώσουν το κοινό για την ύπαρξη φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν στην αγορά;

Να γιατί δεν ακολουθείται η τακτική του name and shame για τις φράουλες με τα φυτοφάρμακα

Γιατί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες άργησαν τόσο πολύ να ενημερώσουν το κοινό για την ύπαρξη φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν στην αγορά;

Article featured image
Article featured image


Δύο μήνες και κάτι τους πήρε για να διαπιστώσουν ότι σε κάποια από τα 142 δείγματα φρούτων και λαχανικών που έλαβαν τον περασμένο Μάρτιο για έλεγχο, υπήρχαν φυτοφάρμακα πέραν των επιτρεπτών ορίων.

Ο λόγος που τα αποτελέσματα διαρκούν τόσο καιρό, όπως αναφέρει ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, κος Αλβέρτος Καρρής, είναι γιατί κάθε δείγμα εξετάζεται διεξοδικά για πέραν των 300 ουσιών, τις οποίες μπορεί να περιέχει, με σκοπό να αποκλειστεί η κάθε πιθανότητα ύπαρξης φυτοφαρμάκων στο δείγμα.


Και αφού διαπιστωθεί η ύπαρξη ακατάλληλων ουσιών, γιατί δεν δημοσιοποιούνται ονόματα παραγωγών και προμηθευτών;

Το «name and shame» είναι μία τακτική ιδιαίτερα περίπλοκη και ελλοχεύει κινδύνους. Αν πω ότι παραγωγός στην Α περιοχή έβγαλε σκάρτο προϊόν και πω την περιοχή, τότε στοχοποιώ όλους τους παραγωγούς και τους δημιουργώ πρόβλημα. Το ίδιο και αν στοχοποιήσω έναν συγκεκριμένο παραγωγό για μία παρτίδα του, που αποδείχτηκε προβληματική. Δεν σημαίνει ότι και οι επόμενες παρτίδες που θα παράξει θα είναι το ίδιο. Μπορεί να συμμορφωθεί, μπορεί και η πρώτη φορά να ήταν από λάθος.

Πάντως, η τακτική του name and shame ακολουθείται για πολλά προϊόντα που κρίνονται ακατάλληλα για χρήση και ήδη έχουν αγοραστεί από καταναλωτές. Ουκ ολίγες φορές έχουμε αποστείλει επιστολές για απόσυρση γνωστών brands που αποδείχτηκαν προβληματικά. Εκεί είναι υποχρέωση να προστατεύσω τους καταναλωτές μου με κάθε δυνατό τρόπο, αφού υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους.

Υπάρχει, τότε, κάποιος τρόπος για τον καταναλωτή να προστατευτεί;

Κοιτάξτε, ο μόνος τρόπος προστασίας για τον καταναλωτή είναι οι έλεγχοι που διενεργούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Χημείο του κράτους και το Υπουργείο Γεωργίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος να αναγνωρίσεις τα προβληματικά φρούτα ή λαχανικά.

Μέχρι και έλεγχοι DNA γίνονται. Πρόσφατα είχαμε ανακαλύψει περιστατικό κρέατος το οποίο το πουλούσαν για βοδινό, ενώ ήταν χοιρινό.



Σε ρεπορτάζ στη «Σημερινή της Κυριακής», ο κος Καρρής τόνισε πως μπορεί οι ποσότητες φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν στα δείγματα να ήταν υψηλές, αλλά όχι σε επίπεδο οξείας τοξικότητας. Κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως αν κάποιος κατανάλωσε μία φορά ή καταναλώνει λίγες ποσότητες κάθε τόσο, δεν θα παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Εάν, όμως, κάποιος καταναλώσει μεγάλες ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία του.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κος Καρρής, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εξετάζουν πέραν των 300 δειγμάτων που βρίσκονται στην αγορά (φρούτα και λαχανικά) για ύπαρξη φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών. «Από αυτά, μόλις ένα 4% παρουσιάζει αποκλείσεις, ποσοστό αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, το οποίος σαφώς και θα θέλαμε να μειωθεί περαιτέρω. Εδώ να διευκρινίσω πως βάσει πληθυσμού, η ΕΕ επιβάλλει πολύ μικρότερο αριθμό ελέγχων, παρόλα αυτά η Κύπρος κάνει τους περισσότερους ελέγχους σε όλη την Ευρώπη».

Οι υπεραγορές και οι φρουταρίες δεν θα έπρεπε να υποχρεούνται νομικά να ελέγχουν του προμηθευτές και τους παραγωγούς από τους οποίους αγοράζουν;

Η νομοθεσία προβλέπει πως είναι υποχρέωση του κάθε επιχειρηματία να προβαίνει σε αυτοέλεγχο όσο αφορά τους προμηθευτές του. Να υποχρεώνει τους προμηθευτές, δηλαδή, να του παρουσιάζουν αποδεικτικά καταλληλόλητας και HACCP. Το θέμα είναι πως και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για το αποτέλεσμα αφού ένας παραγωγός που πουλά φρούτα και λαχανικά γεμάτα φυτοφάρμακα επί σκοπού, θα βρει τρόπο να εξασφαλίσει τα χαρτιά καταλληλόλητας. Παρόλα αυτά, είναι ένας πολύ καλός μοχλός πίεσης για τους παραγωγούς και τους προμηθευτές για να είναι πιο προσεκτικοί, αφού όταν δημιουργεί προβλήματα ξέρει πως θα αποκλειστεί.

5 χιλιάδες έλεγχοι κάθε χρόνο

Πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται σε φρούτα και λαχανικά, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες διενεργούν ετησίως πέραν των 5 χιλιάδων ελέγχων και σε άλλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά, για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τα κριτήρια καταλληλόλητας. «Μέχρι και έλεγχοι DNA γίνονται για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που αγοράζει ο καταναλωτής είναι αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Πρόσφατα, μάλιστα, είχαμε ανακαλύψει περιστατικό κρέατος το οποίο το πουλούσαν για βοδινό, ενώ ήταν χοιρινό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ