Περσείδες 2020

Περιμένουμε και φέτος τον χορό που θα στήσουν στ’ αστέρια οι Περσείδες!

Article featured image
Article featured image

Με το φεγγάρι να βρίσκεται χαμηλά χωρίς να φέγγει έντονα στον ουρανό, το φετινό φαινόμενο των Περσείδων θα είναι πιο ορατό.

Οι πιο γνωστοί διάττοντες αστέρες της χρονιάς, οι λεγόμενες Περσείδες, θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα, την Τετάρτη, 12 Αυγούστου, με περίπου 100 μετέωρα να πέφτουν την ώρα.

Ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου και Αστροφυσικός, Χρύσανθος Φάκας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το φαινόμενο των Περσείδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2020. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ, η καλύτερη ημέρα παρακολούθησης είναι η Τετάρτη 12 Αυγούστου, κατά την οποία και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ. το δευτερόλεπτο.

Το ακτινοβόλο σημείο θα ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση βορειοανατολική, όπου ευρίσκεται και ο αστερισμός του Περσέα, γι’ αυτό ονομάζονται και Περσείδες. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτήν την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Καθώς φέτος η αυγουστιάτικη πανσέληνος ήταν στις 3 Αυγούστου και η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 2 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της κορύφωσης του φαινομένου η Σελήνη σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα δεν θα λάμπει στον ουρανό, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη παρατήρηση των πεφταστεριών, είπε ο κ. Φάκας.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η φετινή χρονιά ήταν πλούσια από αστρονομικά φαινόμενα με εκλείψεις σελήνης, ηλίου, καθώς και την ευχάριστη απρόσμενη εμφάνιση του κομήτη Νeowise 2020 που ομορφαίνει τον κυπριακό ουρανό έως και σήμερα.

Προσέθεσε, τέλος, ότι παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων αστέρων οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο Αντάρη, καθώς επίσης και τον πανέμορφο κομήτη Νeowise, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται πλησίον του Αστερισμού του Βοώτη.

perseides.jpgΔεν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην Κυπερούντα

Ο κ. Φάκας είπε ότι λόγω της πανδημίας η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου και το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις προτροπές των επιδημιολόγων αποφάσισαν από κοινού να μη διοργανώσουν την καθιερωμένη εκδήλωση στην Κυπερούντα, μια συγκέντρωση στην οποία ήταν μαζική και αθρόα η προσέλευση του κοινού.

«Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους φίλους του ουρανού να απολαύσουν τον πανέμορφο καλοκαιρινό ουρανό και το φαινόμενο των πεφταστεριών μακριά από φώτα και πάνω απ’ όλα με υγειονομική ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Φάκας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ