Ο Ελληνοκύπριος αρχηγός των hardcore συνωμοσιολόγων της Αυστραλίας

Ο Fanos Panayides είναι ο (μ)πολιτισμός που εξάγουμε στον έξω κόσμο.

Article featured image
Article featured image

Πρώην παίχτης ριάλιτι, της αυστραλιανής τηλεόρασης, ο 38χρονος Ελληνοκύπριος, Φάνος Παναγίδης -ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία- την περίοδο της πανδημίας κατάφερε να αποκτήσει τη φήμη και την αναγνωσιμότητα που επιθυμούσε, καθώς αποτελεί τον δημιουργό και υποκινητή του μεγαλύτερου συνωμοσιολογιακού κινήματος της Αυστραλίας.


32712066-8691811-image-a-15_1599090553123.jpg
Από τη συμμετοχή του, το 2017, σε ριάλιτι μαγειρικής με τον πατέρα του Γιώργο, την αδελφή του Σούλλα και τον αδελφό του Κων/νο


5G, εμβόλια, πανδημία, μικροτσίπ και λοιπές θεωρίες συνωμοσίας της εποχής μας, αποτελούν τα κυρίως πιάτα στο μενού των μονολόγων που κάνει, σχεδόν καθημερινά, μέσω των social media, με τους δεκάδες χιλιάδες ακολούθους του να τον παρακολουθούν πιστά, με διάθεση φανατισμού, κάνοντας πράξη, όσα παρανοϊκά τού έρχονται στο μυαλό.

Όπως τον περασμένο Μάϊο, όταν έπεισε το κοινό του να σπάσει –κυριολεκτικά- όλες τις συσκευές τηλεόρασης που έχουν στο σπίτι τους, καθώς το μόνο που κάνουν είναι να τρομοκρατούν τον κόσμο και να του λένε πώς να σκεφτεί και τι να κάνει (tell+vision), οπότε με το να διαλύσουν τις συσκευές θα αποκτούσαν και πάλι τη δύναμή τους.

Mάλιστα την αρχή έκανε ο ίδιος, διαλύοντας την δική του τηλεόραση στην πίσω αυλή του σπιτιού του, με πολλούς να ακολουθούν το παράδειγμά του και να καταστρέφουν τις συσκευές τους, ανεβάζοντας σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο.



Βέβαια, λίγο αργότερα αποδείχτηκε πως ο Παναγίδης εξακολουθεί να έχει τηλεόραση στο σπίτι, αποκάλυψη που έγινε σε ένα από τα βίντεο που ανέβασε μέσα στο διαδίκτυο με τις γνωστές του ομιλίες.

Η αρχή του κακού

Τον Απρίλιο του 2020, ο Παναγίδης, έχοντας την υποστήριξη της οικογένειάς του, δημιούργησε ένα γκρουπ στο Facebook το οποίο ονόμασε «99% unite ‘it’s us or them’». Σε λιγότερο από ένα μήνα το γκρουπ ανέβηκε στους 40 χιλιάδες followers ενώ λίγο καιρό αργότερα ξεπέρασε τους 60 χιλιάδες.

Χωρίς κάποιος συγκεκριμένο μήνυμα, παρά μόνο τους ισχυρισμούς διαφόρων μελών ότι η ανθρωπότητα δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια σε σχέση με τα εμβόλια, τα μικροτσίπ, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν το 5G και τον κορωνοϊό, αλλά και άτομα τα οποία είναι απλώς αντίθετα με το lockdown, το γκρουπ κατάφερε να αποκτήσει δυναμική, αναδεικνύοντας τον Φάνο Παναγίδη ως το απόλυτο είδωλό τους.



Ένα από τα πρώτα video που ανέβασε τον Μάρτιο του 20'.



Η διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο και η σύλληψη

Η πρώτη διαμαρτυρία δεν άργησε πολύ να γίνει πραγματικότητα, με δεκάδες μέλη του γκρουπ να μαζεύονται έξω από το κοινοβούλιο της Μελβούρνης τον περασμένο Μάη, παρακούοντας τα διατάγματα του lockdown, για να διαμαρτυρηθούν, λίγο-πολύ, για όλα. Αυτό οδήγησε στη πρώτη σύλληψη του Παναγίδη, μαζί με ακόμη 10 άτομα τα οποία είχαν λάβει μέρος στην διαμαρτυρία εξ αιτίας της μη τήρησης των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.


FANOS-1024x576-1.jpg
Φωτογραφία AAP: Η πρώτη του σύλληψη, τον περασμένο Μάη, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο.

Fanos-Panayides-arrest.jpg
AAPIMAGE: SCOTT BARBOUR


60 λεπτά με τους… συνωμοσιολόγους

Η δυναμική και η έκταση της δράσης του, δεν άφησε ασυγκίνητα και τα παραδοσιακά Μέσα, τα οποία οι ίδιοι πολεμούν, με την εκπομπή «60 minutes Australia», να αφιερώνει μία ολόκληρη εκπομπή στις θεωρίες συνωμοσίας και τους εκπροσώπους της. Ανάμεσά τους και ο Fanos Panayidis, ο οποίος παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο μειλίχιο, ήρεμο και φιλικό, ανέφερε μεταξύ άλλων στη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια, Liz Hayes, πως όλος αυτός ο αγώνας που δίνει είναι για να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε κάποτε στον πατέρα του, όταν αυτός του είπε, όταν ήταν μικρότερος πως «στο μέλλον, όταν θα θέλουν να μας βάλουν τσιπ στο μυαλό για να μας ελέγχουν, εσύ να αντισταθείς».



Η δεύτερη σύλληψη και οι κατηγορίες

Αρχές Σεπτεμβρίου και η Αστυνομία, αφού είχε εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας, διεξάγει έρευνα στις ηλεκτρονικές συσκευές του Παναγίδη, με τον ίδιο να μεταφέρεται στο αστυνομικό τμήμα με συνοδεία.

Ο Παναγίδης βρισκόταν ανάμεσα σε αυτούς που προωθούσαν μία μεγάλη εξέγερση εναντίον του lockdown τον Σεπτέμβρη στη Μελβούρνη, ενθαρρύνοντας πέραν των 500 χιλιάδων ανθρώπων να κατεβούν στους δρόμους και να διαδηλώσουν ενάντια στις νομοθεσίες για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο Παναγίδης, αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος με την υπόθεσή του να έχει προγραμματιστεί για εκδίκαση τον Φεβρουάριο του 2021.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ