45 χρόνια από την κυκλοφορία του υπολογιστή που κατάφερε να κάνει την τεχνολογία... μόδα

Θεωρείται ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου.

Article featured image
Article featured image

Ο Steve Jobs (1955-2011) και ο Steve Wozniak, το 1976 ιδρύουν μια μικρή εταιρεία σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη Los Altos της Καλιφόρνια, την Apple Computer Inc. Σκοπός της εταιρείας ήταν να αναπτύξει τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο.


Ο πρώτος αυτός υπολογιστής ονομάστηκε Apple I και κυκλοφόρησε στις 11 Απριλίου το 1976, σηματοδοτώντας την έναρξη της εποχής των προσωπικών υπολογιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρήχθησαν μόλις 200 μονάδες με την αρχική τιμή πώλησής του να ανέρχεται στα $666,66.

apple1.jpg


Ο Apple I ήταν μια έτοιμη, συναρμολογημένη ηλεκτρική πλακέτα, που περιείχε περίπου 30 τσιπς. Ωστόσο, για να γίνει λειτουργικός ο υπολογιστής απαιτούνταν ένα κουτί, μονάδα παροχής ρεύματος, πληκτρολόγιο και μια οθόνη. Η δυνατότητα του να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη όπως και οι επιδόσεις του, τον έκαναν έναν καινοτόμο προσωπικό υπολογιστή για την εποχή του παρά την απουσία γραφικών και ηχητικών δυνατοτήτων.

1920px-Original_1976_Apple_1_Computer_In_A_Briefcase.JPG


Το 1999, ο Apple I θεωρήθηκε ως ο πιο συλλεκτικός υπολογιστής όλων των εποχών. Μάλιστα σε δημοπρασία της ίδιας χρονιάς, ένας Apple I πουλήθηκε για $50.000. Με το πέρασμα των χρόνων, η αξία του εκτοξεύτηκε με τους λάτρεις της τεχνολογίας να ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να τον αποκτήσουν. Τον Οκτώβριο του 2014 σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη, πωλήθηκε ο πιο ακριβοπληρωμένος Apple I, στο αστρονομικό ποσό των $905.000!


*Η Apple Computer Inc, σταμάτησε την πώληση του συγκεκριμένου υπολογιστή τον Οκτώβριο του 1977, έξι μήνες αφότου είχε κυκλοφόρησε τον πολύ πιο προηγμένο Apple II.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ