Το YouTube έδειξε κόκκινη κάρτα σε τύπο που ισχυρίζεται ότι «θεραπεύει τους ομοφυλόφιλους»

Η πλατφόρμα μπλόκαρε το κανάλι του με την αιτιολογία της ρητορικής μίσους.

Article featured image
Article featured image


Το YouTube ανέστειλε τον λογαριασμό του Νιγηριανού τηλεοπτικού ευαγγελιστή, TB Joshua, ο οποίος ισχυρίζεται -μεταξύ άλλων- ότι μπορεί να «θεραπεύσει τους γκέι».

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλε καταγγελία, αφού εξέτασε τουλάχιστον επτά βίντεο που δείχνουν ότι ο ιεροκήρυκας κάνει προσευχές, για να «θεραπεύσει» τους ομοφυλόφιλους.

Το Facebook έχει επίσης αφαιρέσει τουλάχιστον μία από τις προσβλητικές δημοσιεύσεις του, που τον δείχνει να χαστουκίζει μία γυναίκα, ενώ εκείνος ισχυρίζεται ότι βγάζει από μέσα της τον δαίμονα.

Ο ιεροκήρυκας είπε ότι έκανε ένσταση κατά της απόφασης του YouTube. Ο λογαριασμός του, ωστόσο, στο YouTube είχε 1,8 εκατομμύρια συνδρομητές με τον ίδιο να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ευαγγελιστές της Αφρικής, με κορυφαίους πολιτικούς από όλη την ήπειρο μεταξύ των οπαδών του.

Δημοσιεύτηκε από TB Joshua Ministries στις Σάββατο, 10 Απριλίου 2021



Η καταγγελία

Το οpenDemocracy που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε καταγγελία, αφού εξέτασε επτά βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο κανάλι του, TB Ministries, μεταξύ του 2016 και του 2020, τα οποία δείχνουν ότι ο ιεροκήρυκας κάνει προσευχές, για να «θεραπεύσει» τους ομοφυλόφιλους.

Ένας εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε στο οpenDemocracy ότι το κανάλι έκλεισε, επειδή η πολιτική της πλατφόρμας «απαγορεύει περιεχόμενο που ισχυρίζεται ότι κάποιος είναι ψυχικά άρρωστος, ασθενής ή κατώτερος λόγω της συμμετοχής του σε συγκεκριμένη ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Είχαμε μια μακρά και γόνιμη σχέση με το YouTube και πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη βιαστικά», ανέφερε ανάρτηση του ιεροκήρυκα, ωστόσο, στο Facebook.

Στο επίμαχο βίντεο, που πρωτομεταδόθηκε το 2018, φαίνεται να προσεύχεται για μία γυναίκα, που ονομάζεται Okoye. Σε αυτό, o ευαγγελιστής φαίνεται να χαστουκίζει και να σπρώχνει την Okoye και μια άγνωστη γυναίκα τουλάχιστον 16 φορές. «Υπάρχει ένα πνεύμα που σε ενοχλεί. Έχει μεταμοσχευτεί αυτή μέσα σε σένα. Είναι το πνεύμα της γυναίκας», αναφέρει ο ΤΒ στο βίντεο που επικαλείται το openDemocracy.

Το βίντεο, που είχε πάνω από 1,5 εκατομμύριο προβολές, πριν από την κατάργησή του στο YouTube, δείχνει αργότερα μία μαρτυρία μπροστά στην εκκλησία όπου «το πνεύμα της γυναίκας» είχε καταστρέψει τη ζωή της, αλλά είχε επουλωθεί μετά τις προσευχές του ιεροκήρυκα. Η γυναίκα φαίνεται δε, να δηλώνει ότι πλέον είχε σταματήσει να έχει «στοργή» για τις γυναίκες και «τώρα έχω αγάπη για τους άντρες», όπως λέει.

Ο ιεροκήρυκας ισχυρίζεται ότι θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS και προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Γνωστός ως «Προφήτης» από τους οπαδούς του, ο ευαγγελιστής διευθύνει τον χριστιανικό τηλεοπτικό σταθμό Emmanuel TV και συχνά περιοδεύει στην Αφρική, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότιο Αμερική.

Το 2014, μία από τις εκκλησίες του κατέρρευσε, σκοτώνοντας τουλάχιστον 116 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών Νοτιοαφρικανών. Ένας ιατροδικαστής σε δικαστήριο του Λάγος είπε ότι «η εκκλησία ήταν ένοχη λόγω εγκληματικής αμέλειας», αλλά ο ίδιος ποτέ δεν αντιμετώπισε κατηγορίες.

Δημοσιεύτηκε από TB Joshua Ministries στις Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021



«Αυτό που συμβαίνει είναι ευλογία»

Σε βίντεο που δημοσίευσε χθες, απαντά σε όλα όσα συνέβησαν, λέγοντας στο πλήθος των πιστών που τον παρακολουθούν να προσευχηθούν μαζί του για το YouTube. «Μην τους βλέπετε ως εχθρούς. Δείτε τους ως φίλους. Πρέπει να είμαστε δυνατοί».



Με πληροφορίες από Lifo και Facebook.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ