Οι συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων μέσα από 18 συγκλονιστικές εικόνες

Αντίδραση ΗΠΑ, Καναδά και Γερμανίας για τις συγκρούσεις.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: GETTY IMAGES


Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να αποφύγουν τους θανάτους αμάχων που προκαλούν «βαθιά θλίψη» μετά τα πλήγματα του εβραϊκού κράτους ως αντίποινα στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.



«Η απώλεια της ζωής από την ισραηλινή πλευρά, η απώλεια της ζωής από την παλαιστινιακή πλευρά, είναι κάτι που μας λυπεί βαθιά (...). Κάθε θάνατος πολίτη είναι βαθιά λυπηρός, είτε πρόκειται για παλαιστινιακή ζωή είτε για ισραηλινή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στους δημοσιογράφους.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά ταυτόχρονα λυπούμαστε για τις πληροφορίες που αναφέρουν θανάτους αμάχων και θέλουμε αυτό να σταματήσει», επέμεινε. «Δεν θέλουμε να βλέπουμε προκλήσεις. Οι προκλήσεις που είδαμε είχαν ως αποτέλεσμα τις βαθιά λυπηρές ανθρώπινες απώλειες». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς. Ο Νεντ Πράις καταδίκασε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς, τις οποίες αποκάλεσε «φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις», και υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Δήλωσε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν «το δικαίωμα στην ασφάλεια».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας `Αντονι Μπλίνκεν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι για να «επαναλάβει αυτό το σημαντικό μήνυμα της αποκλιμάκωσης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. «Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία, συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση και επίδειξη αυτοσυγκράτησης στις ενέργειές τους», πρόσθεσε ο Νεντ Πράις. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ζήτησε επίσης σήμερα να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση». «Η βία και οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς είναι απολύτως απαράδεκτες. Μας ανησυχούν πολύ επίσης οι ισραηλινοί οικισμοί και οι εξώσεις των Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη, νέα έκτακτη συνεδρίαση για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, τη δεύτερη συνεδρίαση μέσα σε τρεις ημέρες, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί έπειτα από πρωτοβουλία της Τυνησίας, της Νορβηγίας και της Κίνας. Η πρώτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, την οποία είχε ζητήσει η Τύνιδα, έληξε χωρίς να εκδοθεί καμιά κοινή δήλωση από το Συμβούλιο λόγω των επιφυλάξεων που είχαν εκφράσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την έγκριση ενός κειμένου «σε αυτό το στάδιο».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε χθες τον διάδοχό του, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, για «αδυναμία» επειδή δεν στηρίζει το Ισραήλ όσο σταθερά θα έπρεπε, εν μέσω της χειρότερης έκρηξης βίας των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή. «Υπό τον Μπάιντεν, ο κόσμος γίνεται πιο βίαιος και πιο ασταθής επειδή η αδυναμία του Μπάιντεν και η έλλειψη υποστήριξης στο Ισραήλ οδηγούν σε νέες επιθέσεις εναντίον των συμμάχων μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, λέγοντας ότι πρέπει να τερματιστούν αμέσως. «Η επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ είναι απολύτως απαράδεκτη και πρέπει να τελειώσει αμέσως. Το Ισραήλ έχει σε αυτήν την περίπτωση το δικαίωμα αυτοάμυνας. Αυτή η κλιμάκωση της βίας δεν μπορεί ούτε να γίνει ανεκτή ούτε αποδεκτή», έγραψε ο Μάας σε μήνυμα του στο Twitter.

Εξάλλου, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου `Αχμετ Αμπούλ Γέιτ κατηγόρησε το Ισραήλ για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας και προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει.


Πιο κάτω 18 εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και την ωμή πραγματικότητα του πολέμου.

EPA.jpg
Φωτογραφία: EPA


EPA2.jpg
Φωτογραφία: EPA

EPA3.jpg
Φωτογραφία: EPA


EPA4.jpg
Φωτογραφία: EPA


Reuters.jpg
Φωτογραφία: Reuters


Reuters2.jpg
Φωτογραφία: Reuters


Reuters3.jpg
Φωτογραφία: Reuters


REUTERS-Amir Cohen.jpg
Φωτογραφία: Amir Cohen / Reuters


REUTERSGidon Markovitz.jpg
Φωτογραφία: Gidon Markovitz / Reuters


REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa.jpg
Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters


REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa2.jpg
Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters


REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa3.jpg
Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters


REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa4.jpg
Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters


REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa5.jpg
Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters


REUTERS-Ilan Rosenberg.jpg
Φωτογραφία: Ilan Rosenberg / Reuters


REUTERS-Ronen Zvulun.jpg
Φωτογραφία: Ronen Zvulun / Reuters


REUTERS-Ronen Zvulun2.jpg
Φωτογραφία: Ronen Zvulun / Reuters


REUTERS-Suhaib Salem.jpg
Φωτογραφία: Suhaib Salem / Reuters




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ