Βρέθηκε ένα (νέο) ασυνήθιστο σύμπτωμα που συνδέεται με την παραλλαγή Όμικρον

Ποιο άλλο όργανο του σώματος φαίνεται να επηρεάζει η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον.

Article featured image
Article featured image


Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα άγνωστο, μέχρι σήμερα, σύμπτωμα της μετάλλαξης Ομικρόν, τονίζοντας ότι έχει εμφανιστεί σε πολλούς ασθενείς που έχουν μολυνθεί με την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή.

Το ασυνήθιστο σύμπτωμα επηρεάζει τους οφθαλμούς και μπορεί να είναι σημάδι της μετάλλαξης αυτής, σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα «Εxpress».

Όταν η νόσος Covid άρχισε να εξαπλώνεται, οι γιατροί συνέστησαν στους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για τρία κλασικά συμπτώματα. Ωστόσο, νέες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων.

Ο υψηλός πυρετός, ο επίμονος βήχας και η αγευσία ή αοσμία, αποτελούν τα παραδοσιακά συμπτώματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές, τα συμπτώματα της Omicron γίνονται εμφανή σε διάφορα μέρη του σώματος.

Τα συμπτώματα της παραλλαγής αυτής, έχουν περιγραφεί ως ήπια και μοιάζουν περισσότερο με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, ωστόσο το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και ενόχληση στα μάτια.



Η Βρετανίδα γενική γιατρός, Δρ Νίνα Άσλαμ, προειδοποιεί ότι όσοι έχουν μολυνθεί από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή, μπορεί να εμφανίσουν επιπεφυκίτιδα. Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλ. της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων.

red_eye-666x399.jpg
Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή που «χτυπά» το εσωτερικό των ματιών προκαλώντας έντονη ερυθρότητα και πόνο.


Το σύμπτωμα αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα που βρέθηκε θετική στον Covid τον Μάρτιο του 2020. Η 29χρονη γυναίκα είχε μικρό πρόβλημα με το αναπνευστικό της, ωστόσο έπασχε από «σοβαρή επιπεφυκίτιδα».

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Νίνα Άσλαμ, η συγκεκριμένη παραλλαγή βάζει στο στόχαστρο τους οφθαλμούς: «Οι κυτταρικοί υποδοχείς μέσω των οποίων οι παραλλαγές της νόσου Covid εισέρχονται στο σώμα, βρίσκονται στους οφθαλμούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μια προκαταρκτική μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η Όμικρον μπορεί να έχει μεγαλύτερη ικανότητα να επηρεάζει τους οφθαλμούς απ΄ ό,τι άλλες μεταλλάξεις».

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά, υπογράμμισε η Βρετανίδα επιστήμονας. Η γενική γιατρός συστήνει στους πολίτες να φροντίζουν για την υγεία των οφθαλμών τους και, σε περίπτωση που τα μάτια τους κοκκινίσουν, να αντιμετωπίσουν γρήγορα το πρόβλημα.

Άλλα αναφερόμενα σημάδια της παραλλαγής Omicron περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, ναυτία ή έμετο, με μερικούς ανθρώπους να εμφανίζουν επίσης υπνική παράλυση όπως και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Πρόσφατα, νοσοκομείο του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι, οι λιποθυμίες μπορεί να είναι επίσης σημάδι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ