Η Κίνα επαναφέρει τα πρωκτικά τεστ κορωνοϊού

Τα τεστ αυτού του τύπου είναι πιο ακριβή στον εντοπισμό του ιού από τους υπόλοιπους τρόπους, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

Article featured image
Article featured image


Η Κίνα επαναφέρει τα πρωκτικά τεστ κορωνοϊού, μόλις δυο βδομάδες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, το πρωκτικό τεστ κορωνοϊού – που περιλαμβάνει την οπίσθια διείσδυση ενός μάκτρου μήκους 5 εκατοστών– είναι πιο ακριβές από τους άλλους τρόπους εντοπισμού της νόσου.

Όπως αναφέρει η κινεζική εφημερίδα «The Beijing News», τουλάχιστον 27 άτομα υπεβλήθησαν σε τέτοια πρωκτικά τεστ κορωνοϊού σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο Πεκίνο, όπου μια 26χρονη γυναίκα μολύνθηκε με τη μετάλλαξη Όμικρον – την πρώτη περίπτωση κρούσματος με το συγκεκριμένο στέλεχος στην πόλη.



Όταν ο συγκεκριμένος τρόπος δειγματοληψίας προτάθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτη, ένας πνευμονολόγος είχε δηλώσει στα τοπικά ΜΜΕ ότι τα ίχνη του κορωνοϊού παραμένουν για περισσότερο χρόνο ανιχνεύσιμα στα δείγματα κοπράνων, απ’ ό,τι στη μύτη ή τον λαιμό.

Όμως το ενδεχόμενο να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία οι ξένοι επισκέπτες έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία καλεί την Κίνα να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτή την εξευτελιστική τεχνική δειγματοληψίας, κάνοντας λόγο για «ψυχολογική οδύνη».

Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, η Κίνα έχει διατάξει Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε πρωκτικά τεστ, προξενώντας αντιδράσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από την πλευρά του το Πεκίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τα τεστ απρεπή.

Ο Λου Χονγκζού, ένας Κινέζος γιατρός, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να δίνουν δείγματα κοπράνων στο αεροδρόμιο, αντί να υποβάλλονται σε πρωκτικό τεστ κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πεκίνο βρίσκεται εν μέσω αυστηρού lockdown, έπειτα από τη διαπίστωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην πόλη τον Γενάρη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, συνολικά έχουν διαπιστωθεί 11 κρούσματα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Κίνα εγκατέλειψε τα σχέδιά της να πουλήσει εισιτήρια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο κοινό, ανακοινώνοντας ότι μόνο επιλεγμένοι θεατές θα μπορούν να παρευρεθούν στην κορυφαία διοργάνωση χειμερινών σπορ.


Πηγή: Sputnik.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ