Σε άλλα (ευχάριστα) νέα, ο ΠΟΥ λέει ότι με την Όμικρον η Ευρώπη ίσως αποχαιρετήσει την πανδημία

Αφού πρώτα κολλήσουμε (σχεδόν) όλοι.

Article featured image
Article featured image


Η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο, έχει διαμορφώσει μία νέα φάση για την πανδημία της Covid-19 στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να την φέρει κοντά στο τέλος της, εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χανς Κλούγκε απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.

Μόλις υποχωρήσει το κύμα της Όμικρον που σαρώνει αυτήν τη στιγμή όλη την Ευρώπη, «θα υπάρξει για αρκετές εβδομάδες και μήνες μια συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο είτε επειδή οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία λόγω μόλυνσης, αλλά και λόγω της φθίνουσας εποχικότητας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Επομένως, αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια περίοδος ησυχίας πριν ο Covid-19 βρει τρόπο να επιστρέψει προς το τέλος του έτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιστρέψει και η πανδημία».

Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε «μία ενδημική φάση», προειδοποίησε. «Ενδημική σημαίνει (…) ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Ο ιός αυτός (μάς) έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορά. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί», επέμεινε ο Χανς Κλούγκε. Με την Όμικρον να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, θα μπορούσαν να εμφανιστούν άλλες μεταλλάξεις, προειδοποίησε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ