Αυτά τα τρία «αμφιλεγόμενα» κομμάτια του Michael Jackson αφαιρέθηκαν από τις πλατφόρμες streaming

Μια φαν του «Βασιλιά της Ποπ» είχε ξεκινήσει δικαστική διαμάχη ισχυριζόμενη πως τα φωνητικά ήταν από διαφορετικό τραγουδιστή.

Article featured image
Article featured image


Τρία τραγούδια του Michael Jackson αφαιρέθηκαν από τις υπηρεσίες streaming, μετά από επίμονους ισχυρισμούς ότι διαθέτουν ψεύτικα φωνητικά.

Τα «Monster», «Keep Your Head Up» και «Breaking News» εμφανίζονται όλα στο άλμπουμ του 2010 «Michael», περίπου έναν χρόνο μετά τον θάνατο του «Βασιλιά της Ποπ».

Έκτοτε έχουν αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής υπόθεσης που ασκήθηκε από μια φαν, η οποία ισχυρίζεται ότι τα φωνητικά είναι από διαφορετικό τραγουδιστή.



Η Sony Music και οι διαχειριστές της περιουσίας του Jackson είπαν ότι η αφαίρεσή τους από τις υπηρεσίες streaming δεν είχε καμία σχέση με την αυθεντικότητά τους. Μάλιστα, σε μια ανακοίνωσή τους περιέγραψαν την κίνηση ως «τον απλούστερο και καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε πέρα από τη συζήτηση που σχετίζεται με αυτά τα κομμάτια μια για πάντα».

«Τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ παραμένουν διαθέσιμα», επισημαίνει η ανακοίνωση. «Τίποτα σε αυτή την ενέργεια δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως κάτι που αφορά την αυθεντικότητα των τραγουδιών. Είναι καιρός να προχωρήσουμε από τον περισπασμό γύρω από αυτά», αναφέρεται μεταξύ άλλων.



Το άλμπουμ «Michael» κυκλοφόρησε το 2010 και ήταν το πρώτο άλμπουμ με ακυκλοφόρητα κομμάτια που βγήκε μετά τον θάνατο του Jackson το 2009. Ακόμη και πριν την κυκλοφορία του η οικογένεια του σταρ είχε αμφιβολίες για το αν ο ίδιος είχε τραγουδήσει σε όλα τα τραγούδια.

«Προσπάθησα τόσο σκληρά να αποτρέψω αυτή την τρέλα, αλλά δεν άκουγαν», έγραψε στο Twitter ο ανιψιός του Jackson, Τάριλ. «Δεν ακούγεται σαν αυτόν», πρόσθεσε η αδερφή του Jackson, Λα Τόγια.

Η Sony είχε απαντήσει τότε με μια δήλωση λέγοντας ότι είχε «απόλυτη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της εκτεταμένης έρευνάς μας, καθώς και στις μαρτυρίες όσων ήταν στο στούντιο με τον Michael, ότι τα φωνητικά είναι δικά του».

Όταν κυκλοφόρησε, το οπισθόφυλλο του άλμπουμ έλεγε: «Αυτό το άλμπουμ περιέχει εννέα ακυκλοφόρητα φωνητικά κομμάτια που ερμήνευσε ο Michael Jackson. Αυτά τα κομμάτια ολοκληρώθηκαν πρόσφατα χρησιμοποιώντας μουσική από τα αυθεντικά φωνητικά κομμάτια και μουσική που δημιουργήθηκε από τους αναγνωρισμένους παραγωγούς».



Ωστόσο, ακούγοντας τα κομμάτια, οι θαυμαστές του Michael Jackson ήταν καχύποπτοι για τρία τραγούδια. Η επίσημη ιστορία είναι ότι ο Jackson τα έγραψε και τα ηχογράφησε το 2007. Ωστόσο, οι φήμες επιμένουν ότι τα φωνητικά παρείχαν την φωνή ενός Αμερικανού τραγουδιστή, του Jason Malachi, ο οποίος πήρε τα εύσημα με μια ανάρτηση στο Facebook το 2011. Ο μάνατζέρ του ωστόσο, το αρνήθηκε αργότερα, ισχυριζόμενος ότι η ανάρτηση ήταν ψεύτικη.

Στη συνέχεια, το 2014, η φαν του Jackson, Βέρα Σέροβα, υπέβαλε ομαδική αγωγή κατά της Sony, των παραγωγών του άλμπουμ και των διαχειριστών της περιουσίας του σταρ. Τους κατηγόρησε όλους ότι πούλησαν στην ίδια και σε άλλους ένα προϊόν που είχε παραποιηθεί.

Επίσης κατηγόρησε ξεχωριστά τους παραγωγούς ότι διεξήγαγαν μια «επεξεργασμένη καλλιτεχνική απάτη» όταν πούλησαν τα κομμάτια στους διαχειριστές της περιουσίας του Jackson, έναντι εκατομμυρίων δολαρίων.



Οι διαχειριστές της περιουσίας του Jackson και η Sony αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και ένα εφετείο έκρινε τελικά υπέρ τους, αφαιρώντας τους από την αγωγή.

«Επειδή δεν είχαν πραγματική γνώση της ταυτότητας του τραγουδιστή στα Breaking News, Monster και Keep Your Head Up, μπορούσαν να βγάλουν συμπέρασμα για αυτό το ζήτημα μόνο από τη δική τους έρευνα και τα διαθέσιμα στοιχεία», ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα. Με βάση αυτό, οι δικαστές έκριναν ότι οι όποιοι ισχυρισμοί διατυπώνονται στο εξώφυλλο του άλμπουμ και σε υλικό προώθησης «ισοδυναμεί με έκφραση άποψης παρά ενός δεδομένου».

Η υπόθεση της Σέροβα κατά των παραγωγών βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει επίσης υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια να επαναφέρει την αγωγή κατά της Sony, ενώ η εταιρεία ζήτησε να επικυρωθεί η προηγούμενη απόφαση.

Καμία από τις νομικές ενέργειες δεν έχει μέχρι σήμερα τεκμηριώσει την προέλευση των επίμαχων τραγουδιών.



Με πληροφορίες από BBC, lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ