Χιλή: Η μυστηριώδης τρύπα που άνοιξε κοντά σε ορυχείο, διπλασιάστηκε σε μέγεθος

Η καταβόθρα είναι πλέον αρκετά μεγάλη, ώστε να «καταπιεί» ολόκληρη την Αψίδα του Θριάμβου.

Article featured image
Article featured image


Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στις Αρχές της Χιλής η διεύρυνση της μυστηριώδους τεράστιας τρύπας, που έχει ανοίξει κοντά σε ορυχείο χαλκού στα βόρεια της χώρας.

Η τρύπα, που εμφανίστηκε ξαφνικά στο έδαφος προ ημερών, έχει διπλασιαστεί κι έχει πλέον διάμετρο 50 μέτρων και βάθος 200, αναγκάζοντας αξιωματούχους να διατάξουν τη διακοπή της λειτουργίας του ορυχείου.



Η καταβόθρα είναι πλέον αρκετά μεγάλη, για να χωρέσει ή να «καταπιεί» ολοκληρωτικά την παρισινή Αψίδα του Θριάμβου, τον εμβληματικό πύργο Space Needle των 184 μ. του Σιάτλ, ή έξι αγάλματα σαν εκείνο του Χριστού Σωτήρος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

VKLKP4ERLFJENCOHRVKCVBXX6Y.jpg
Φωτογραφία: Reuters

XDEB66G7ARNHZL3J3XRHVULV6I.jpg

HDKUUJMRP5MXJOPO7MMMUSH3YA.jpg



Η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Μεταλλείων της Χιλής εξακολουθεί να ερευνά, κατά δήλωσή της, την τεράστια τρύπα κοντά στο ορυχείο Alcaparrosa, περίπου 665 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο και πέρα από τη διαταγή να σταματήσουν όλες οι εργασίες στο ορυχείο, ξεκινά τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στη διαχειρίστρια εταιρεία, την καναδική Lundin Mining, στην οποία ανήκει το 80% και το υπόλοιπο στην ιαπωνική Sumitomo Corporation.

Η Lundin δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την καταβόθρα, μετά τις νέες εξελίξεις, ωστόσο είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η τρύπα δεν επηρεάζει τους εργαζομένους κι ότι προσπαθεί να καθορίσει τους λόγους εμφάνισής της.

Αρχικά η τρύπα που είναι κοντά στην πόλη Τιέρα Αμαρίλα της Χιλής, είχε διάμετρο περίπου 25 μέτρων και στον βυθό της είχε εντοπιστεί νερό, για την απάντληση του οποίου έχουν τοποθετηθεί ειδικές αντλίες, ενώ τις προσεχείς μέρες θα ερευνηθούν οι υπόγειοι θάλαμοι του ορυχείου, για να διαπιστωθεί μήπως προχώρησαν σε εξόρυξη πέραν του προβλεπομένου ορίου.



Ντόπιοι αξιωματούχοι, όπως ο δήμαρχος της Τιέρα Αμαρίλα, Κριστομπάλ Ζούνιγκα, εξέφρασαν σε ΜΜΕ της Χιλής την ανησυχία τους μήπως το ορυχείο έχει πλημμυρίσει υπογείως αποσταθεροποιώντας τη γύρω περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ