Τα τσίτα επιστρέφουν στη Ινδία, μετά από 70 χρόνια

Κηρύχθηκαν εξαφανισμένα από τη χώρα το 1952.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Scott Davis

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων ανεξαρτησίας της Ινδίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της χώρας υπέγραψε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Ναμίμπια, για μεταφορά ενός πρώτου γκρουπ τσίτα από την αφρικανική χώρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας της Ινδίας στην Κύπρο, η Ινδία αποτελεί χώρα πρωτοπόρο σε θέματα της ανάπτυξης περιβαλλοντικής ισορροπίας όσον αφορά την βιοποικιλότητα.

«Μέσα από ενέργειες της Κυβέρνησης, το τσίτα ή γατόπαρδος, ένα περήφανο μέλος της οικογένειας των αιλουροειδών που είχε εξαφανιστεί από τη χώρα πριν από σχεδόν επτά δεκαετίες, το 1951, θα βρυχάται ξανά στο ινδικό έδαφος», αναφέρεται.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, και οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας καθώς και για την επιβίωση του τσίτα. Τα όμορφα αυτά ζώα θα φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους που προετοιμάζονται στο Εθνικό Πάρκο Kuno-Palpur στο Sheopur της Madhya Pradesh.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ζωτικό μέρος του οικοσυστήματος της Ινδίας, το τσίτα κηρύχθηκε εξαφανισμένο από τη χώρα το 1952 λόγω της απώλειας οικοτόπων και της λαθροθηρίας. Τα τσίτα μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 113 χλμ./ώρα, καθιστώντας τα το ταχύτερο ζώο ξηράς στον κόσμο.

Σύμφωνα και με ανάρτηση του Υπουργού Bhupender Yadav στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επιστροφή των αιλουροειδών θα καταστήσει την Ινδία ως τη μόνη χώρα με πέντε είδη μεγάλων γατών: τίγρη, λιοντάρι, λεοπάρδαλη, λεοπάρδαλη του χιονιού και τσίτα.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ