Εκατοντάδες κρύπτες σε όλη την Κύπρο περιμένουν να τις ανακαλύψεις

Το Geocaching είναι ένα εναλλακτικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με εκατομμύρια φαν σε όλο τον κόσμο, το οποίο κάνει πλέον θραύση (και) στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Από τη Θέκλα Γεωργίου


Αυτός ο κόσμος που αλλάζει καμία φορά μπορεί να είναι εκπληκτικά ενδιαφέρων και εναλλακτικός! Αυτό είχα σκεφτεί την πρώτη φορά που άκουσα για το Geocaching. Πρόκειται για ένα… παιχνίδι που συνδυάζει την τεχνολογία και την υπαίθρια περιπέτεια με έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο προσφέροντας στο κοινό έναν διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας. Απευθύνεται σε όλους εμάς που αναζητάμε νέες περιπέτειες και επιθυμούμε να γεμίσουμε τις μέρες μας με αδρεναλίνη και δραστηριότητες έξω στη φύση παρέα με τους φίλους, την οικογένειά μας και γιατί όχι με το άλλο μας μισό.

Το Geocaching λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, το οποίο παίζεται από παίκτες όλων των ηλικιών σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ σκοπός του παιχνιδιού είναι μέσω της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής με το όνομα «Geocaching» να εντοπίσει ο εξερευνητής μία κρύπτη. Οι κρύπτες συνήθως βρίσκονται κρυμμένες σε πολλά διαφορετικά σημεία σε όλο τον κόσμο, με τους εξερευνητές να καλούνται να τις βρουν, να γράψουν στο σημειωματάριο που βρίσκεται στην κρύπτη και στη συνέχεια να δηλώσουν την ανακάλυψή της και στην ιστοσελίδα. Ορισμένοι παίκτες επιλέγουν να ανταλλάζουν και αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται μέσα στην κρύπτη. Όταν κάποιος ανακαλύψει μία κρύπτη παίρνει ένα αντικείμενο απ’ αυτήν και στη θέση του βάζει κάτι άλλο. Πρόκειται για μικρούς θησαυρούς, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν μεγάλη χρηματική αξία, παρά μόνο συμβολική.

kripteskiprossosti.png



Οι εξερευνητές χρησιμοποιούν τo Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης αλλιώς GPS (Global Positioning System) για να βρουν τον θησαυρό, δηλαδή, τις κρυμμένες κρύπτες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σ’ αυτό το παιχνίδι, το οποίο ξεκίνησε ήδη να καταγράφει τεράστια επιτυχία και στην Κύπρο! Μάλιστα, σχετικές σελίδες έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων οι παίκτες ανταλλάζουν εμπειρίες και απόψεις σχετικά με το παιχνίδι.

geoj.jpg



Μία κρύπτη, συνήθως, αποτελείται από ένα κουτί, το οποίο σφραγίζει καλά, ένα σημειωματάριο, ένα στυλό και διάφορα μικρά αντικείμενα. Εκεί έξω υπάρχουν πολλές διαφορετικές και ευφάνταστες κρύπτες, οι οποίες περιμένουν τους παίκτες να τις ανακαλύψουν.

Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσει κανείς το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι να ψάξει για κρύπτες στην περιοχή που διαμένει, αφού πρώτα κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή και κάνει εγγραφή στο παιχνίδι. Αφού επισκεφτεί την κρύπτη το δηλώνει στην εφαρμογή και συνεχίζει για τον επόμενο, μαγικό προορισμό! Αξίζει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να κρύψουν και οι ίδιοι τους δικούς τους «θησαυρούς» τηρώντας ωστόσο ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Τι χρειάζεσαι για να παίξεις και εσύ με τους κανόνες του Geocaching; Μία αίσθηση της περιπέτειας, μια ανάγκη για να βγεις έξω να εξερευνήσεις νέα μέρη και να γνωρίσεις καινούργια πράγματα. Ένα smartphone ή έστω μία συσκευή που θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνδεθείς στο GPS, πρόσβαση στο διαδίκτυο, αφού οι γεωγραφικές κρυφές μνήμες παρατίθενται σε αρκετούς ιστότοπους, με τον πιο σημαντικό να είναι ο Geocaching.com, οι οποίοι δίνουν διάφορες σημαντικές πληροφορίες για τις κρύπτες. Επίσης, θα χρειαστείς οπωσδήποτε το σωστό μέσο μεταφοράς, αφού πολλές φορές οι κρύπτες βρίσκονται σε… παράξενα σημεία μιας περιοχής, ενώ προαιρετικά θα μπορούσες να προμηθευτείς και με μικρά αντικείμενα, τα οποία θα αποτελέσουν τους μικρούς θησαυρούς που θα ανταλλάξεις με άλλους μικρούς θησαυρούς όταν βρεις μια κρύπτη.

geogj.jpg


Η ιστορία πίσω από το Geocaching


Το ημερολόγιο δείχνει 2 Μαΐου του 2000, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίζει να διακόψει τη χρήση της λεγόμενης «επιλεκτικής διαθεσιμότητας» για το GPS, μία απόφαση που αποσκοπούσε στο να το καταστήσει πιο ανταποκρινόμενο παγκοσμίως σε αστικούς, αλλά και εμπορικούς χρήστες.

Τότε, ο Dave Ulmer, σύμβουλος ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέλησε να δοκιμάσει την ακρίβεια του εντοπισμού με το να κρύψει ένα δοχείο έξω στο δάσος και να καταγράψει τις συντεταγμένες σε μία μονάδα GPS. Ο εξερευνητής λοιπόν, θα έπρεπε να εντοπίσει το δοχείο μόνο με τη χρήση ενός δέκτη GPS και εφαρμόζοντας έναν μόλις κανόνα, να πάρει κάτι από το δοχείο και να αφήσει κάτι άλλο. Στις 3 Μαΐου του 2000 έβαλε ένα μαύρο κουτί σε ένα δάσος κοντά στο Beavercreek, στο Όρεγκον, μαζί με ένα ημερολόγιο και ένα μολύβι. Στο εσωτερικό του κουτιού τοποθέτησε διάφορους μικρούς θησαυρούς, όπως βίντεο, βιβλία, λογισμικό και ένα σλόγκαν. Μετά τον Dave Ulmer ακολούθησαν πολλοί άλλοι άνθρωποι που θέλησαν να κρύψουν τους δικούς τους θησαυρούς σε μυστικές τοποθεσίες, μία τάση που λόγω διαδικτύου εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.

Το επόμενο βήμα, ωστόσο, έγινε από τον Mike Teague, τον πρώτο άνθρωπο που ανακάλυψε την μυστική τοποθεσία στην οποία έκρυψε ο Dave Ulmer το πρώτο κουτί. Ο Mike λοιπόν άρχισε να συγκεντρώνει τις online τοποθεσίες που κρύφτηκαν κουτιά και άρχισε να τις καταγράφει στην προσωπική του σελίδα. Η συγκεκριμένη λίστα είχε το όνομα «GPS Stash Hunt» και είχε δημιουργηθεί έτσι ώστε να αποτελέσει κοινό σημείο επαφής για όλους όσοι επέλεξαν να εμπλακούν σ’ αυτήν την καινοτόμα δραστηριότητα. Στη συνέχεια, ακούστηκαν πολλές προτάσεις για την ονομασία του εν λόγω παιχνιδιού, ωστόσο στο τέλος «κέρδισε» το Geocaching. Να αναφέρουμε ότι το «geocache» προέρχεται από το «geo», που σημαίνει γη, και το «cache», που σημαίνει ένα κρυμμένο αντικείμενο ή θησαυρό.

Το Geocaching λοιπόν, αφορά σε ένα παιχνίδι που ωθεί τους παίκτες του να βγουν έξω στη φύση, να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να εξερευνήσουν προορισμούς που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν σκεφτεί να εξερευνήσουν, να απολαύσουν τον καθαρό αέρα και να έρθουν πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπούν με έναν εντελώς διαφορετικό και εναλλακτικό τρόπο!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ