«Τρεις ψηλές γυναίκες» σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή [στο Θέατρο Δέντρο]

Ο Μάριος Μεττής σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Έντουαρντ Άλμπυ «Τρεις ψηλές γυναίκες», με τις Αννίτα Σαντοριναίου, Στέλα Φυρογένη και Νιόβη Χαραλάμπους να ενσαρκώνουν τους τρεις ρόλους.

 


Article featured image
Article featured image

Το έργο αυτό με πολύ χιούμορ αλλά και με σκληρότητα είναι η ανατομία μιας ζωής, ένα έργο αυτογνωσίας. Ένα θεατρικό που προσπαθεί, μέσα απ’ τα γέλια, να ξορκίσει το φόβο του θανάτου, φυσικού και συμβολικού.

Κι όπως ο ίδιος παραδέχεται, αναφέρεται μεν στην θετή, εξουσιαστική μητέρα του (με την οποία ο συγγραφέας είχε σχέση αγάπης-μίσους) αλλά -παρόλο που είναι ένα καυστικό πορτραίτο της- δεν το βλέπει ως εκδίκηση, παρά ως μεταθανάτια συμφιλίωση μ’ εκείνην και με τον ίδιο τον θάνατο.


Η πιο ευτυχισμένη στιγμή; Τώρα. Τώρα… πάντα. Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή.


Στο έργο παρακολουθούμε τρεις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά και ίδιες. Η γηραιότερη, 92 ετών βλέπει τη ζωή της να τελειώνει. Η πιο νέα, στα 26 της, με όλη την έπαρση της νιότης της, δεν μπορεί να ανεχτεί τη συμπεριφορά της ηλικιωμένης. Η άλλη γυναίκα, 52 ετών, δεν ανέχεται τη συμπεριφορά της μικρότερης προς τη μεγαλύτερη. Φροντίζει λοιπόν να της υπενθυμίζει ότι αυτό που αντικρίζει δεν είναι τίποτα άλλο από το ίδιο της το μέλλον.

 



Από το backstage της φωτογράφισης για την παράσταση



Ο Άλμπι με σκληρότητα αλλά και με χιούμορ παρουσιάζει τον άνθρωπο και την πορεία του στη ζωή. Όλα αυτά που δείχνουν σημαντικά όταν είσαι νέος και τόσο ασήμαντα καθώς μεγαλώνεις. Όλα εκείνα που η έπαρση της νιότης αγνοεί, αλλά όσο μεγαλώνεις τα εκτιμάς.

 



Το έργο «Τρεις Ψηλές Γυναίκες» είναι αισιόδοξο ακριβώς γιατί είναι σκληρό και αληθινό. Ο άνθρωπος μπορεί πραγματικά να ζήσει μοναχά όταν θα έχει αντιληφθεί τη θνητότητά του, μόνο τότε μπορεί να υπάρξει αληθινά και ουσιαστικά.

 



«Όλα μου τα έργα μιλάνε για ανθρώπους που έχασαν το καράβι, που ξόδεψαν τη νιότη τους, που έφτασαν στο τέλος της ζωής τους μετανιώνοντας για πράγματα που δεν έχουν κάνει, αντί για πράγματα που έχουν κάνει. Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι ζούνε τη ζωή τους, λες και δε θα πεθάνουν ποτέ» -Έντουαρντ Άλμπι (1928-2016)

 



Το έργο ανέβηκε από τον ΘΟΚ το 1998 με τις Τζένη Γαϊτανοπούλου, Αννίτα Σαντοριναίου και Στέλα Φυρογένη. Σήμερα οι δύο από τις τρεις ηθοποιούς συμμετέχουν ξανά σε άλλους ρόλους μαζί με τη Νιόβη Χαραλάμπους και τον Γιάννη Καραούλη.



Πρεμιέρα: Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία

Κρατήσεις: 96951314

 


Πηγή: Time Out Cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ