Ο Στέλιος είναι φοιτητής ιατρικής και ταυτόχρονα επαγγελματίας τραγουδιστής

Μπορεί να μην είναι σπάνιο, εντούτοις δεν συναντάς καθημερινά ανθρώπους οι οποίοι συνδυάζουν τη νυχτερινή ζωή ενός τραγουδιστή, με το επάγγελμα ενός γιατρού που πρέπει να είναι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο.

 


Article featured image
Article featured image

Τον Στέλιο Χριστοδούλου - με καταγωγή από τη Λεμεσό - τον πέτυχα τυχαία σε έναν από τους λογαριασμούς που διατηρεί στα social media, και κάπου ανάμεσα σε βίντεο από τις σκηνές που εμφανίζεται και τις επαγγελματικές φωτογραφίσεις, έπεσα πάνω σε μια φωτογραφία με ιατρική ρόμπα, έξω από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας λίγο μαζί του, μπορείς να αντιληφθείς πώς παρόλο το νεαρό της ηλικίας του (22 ετών), είναι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένος για την κάθε κίνηση που κάνει, και φροντίζει να σκέφτεται πολύ πριν προχωρήσει στο κάθε του βήμα.

Ο Στέλιος εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές σε Κύπρο και Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια, ενώ σπουδάζει παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταφέρνοντας να συνδυάσει και τις δύο του αγάπες (όπως λέει και η κλισέ αυτή φράση).


Για να είναι ένας άνθρωπος επιτυχημένος στη ζωή του πρέπει να είναι ισορροπημένος. Δεν είναι μόνο η δουλειά που θα του φέρει την ευτυχία.


Τραγούδι και Ιατρική, πώς προέκυψαν αυτά τα δύο πεδία στη ζωή σου;

Με τη μουσική ασχολούμαι από μικρός, ενώ σε ηλικία 10 ετών άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα πιάνου, αρμονίας και θεωρίας της μουσικής. Τα τελευταία χρόνια όμως, ένεκα και των διαφόρων εμφανίσεων μου σε μουσικές σκηνές ξεκίνησα και μαθήματα φωνητικής.

Η ιατρική από την άλλη ήρθε τελείως τυχαία στον δρόμο μου, αφού κανείς από το άμεσο περιβάλλον μου δεν έχει σχέση με τον κλάδο, ούτε είχα παιδικό όνειρο να γίνω γιατρός. Την απόφαση να ακολουθήσω την Ιατρική την πήρα, όταν είχα ήδη εξασφαλίσει θέση στο πανεπιστήμιο.

 

Το πρωί γιατρός και το βράδυ τραγουδιστής. Μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο τόσο διαφορετικά επαγγέλματα;

Η αλήθεια είναι ότι λόγω χρόνου φαίνεται να είναι δύσκολο. Πιστεύω όμως όταν έχεις πάθος για κάτι, μπορείς να καταφέρεις περισσότερα από όσα νομίζεις. Σαν φοιτητής Ιατρικής, μπορώ να τα συνδυάζω και τα δύο, προς το παρόν τουλάχιστον, και σε διαβεβαιώ με πολύ επαγγελματισμό και αφοσίωση.

Συμφωνώ ότι είναι όντως πολύ απαιτητικά επαγγέλματα και αυτό το καταλαβαίνω ήδη από τα φοιτητικά χρόνια. Η μουσική από τη μια απαιτεί συνεχή μελέτη, ατελείωτες ώρες προβών και η ιατρική ακόμα περισσότερες ώρες προσήλωσης.

 



 

Μπορεί κάποιος να είναι το ίδιο καλός σε δύο πράγματα ταυτόχρονα;

Η γνώμη μου είναι πως ναι. Έχει να κάνει με την ισορροπία. Τώρα, επειδή μιλάμε σε προσωπικό επίπεδο, θα πω ότι γενικότερα μου αρέσει η δράση στη ζωή μου. Δεν μπορώ να παλέψω μια ζωή μονότονη και με ήσυχους ρυθμούς. Με ιντριγκάρει το γεγονός να προσπαθώ να ξεπερνάω τον εαυτό μου. Μου αρέσει να ψάχνομαι και να δημιουργώ. Πραγματικά πιστεύω πως «Μια αστραπή η ζωή μας… Μα προλαβαίνουμε» (N.K.).

Ζούμε μόνο μια φορά και οφείλουμε να το γουστάρουμε. Το χρωστάμε στον εαυτό μας. Και τελικά αν δεν το κάνουμε με πάθος, τότε καλύτερα να μην το κάνουμε καθόλου.

 



Πώς αντιδρά ο κόσμος όταν μαθαίνει τη διπλή σου ιδιότητα;

Κοίτα, ζούμε σε πολύ διαφορετικές εποχές, και αυτό το ταμπού της δήθεν σοβαροφάνειας το έχουμε αποβάλει πιστεύω. Γιατί πρόκειται για σοβαροφάνεια και όχι σοβαρότητα. Πολλοί το μπερδεύουν αυτό και καταλήγουν σε αυτή την σύγκριση. Σοβαρότητα σαν άνθρωπος θεωρώ ότι την έχω.

Θα εξηγήσω όμως τι εννοώ, αρχικά θεωρώ ότι καλλιτέχνης μπορείς να είσαι και στη μουσική, αλλά και στην ιατρική. Τέχνη είναι και η Ιατρική. Ο γιατρός οφείλει να έχει μια δεξιότητα, ένα ταλέντο και μια αισθητική.  Αντίστοιχα και στη μουσική. Έπειτα ο γιατρός είναι άνθρωπος με ενδιαφέροντα και ανάγκες. Δεν είναι ρομπότ ή μηχανή.

Για να είναι ένας άνθρωπος επιτυχημένος στη ζωή του πρέπει να είναι ισορροπημένος. Δεν είναι μόνο η δουλειά που θα του φέρει την ευτυχία. Για να είσαι ισορροπημένος οφείλεις να έχεις μια δουλειά που να αγαπάς, ένα χόμπι, λίγο χρόνο να πιείς ένα καφέ, να βγεις με την παρέα σου, να κάνεις οικογένεια.





Τι ξεχωρίζεις από τον κλάδο της ιατρικής και τι από της μουσικής και τι απεχθάνεσαι αντίστοιχα;

Και σαν γιατρός και σαν καλλιτέχνης θεωρώ ότι μπορείς να προσφέρεις προς το συνάνθρωπό σου. Και αυτό είναι σπουδαίο, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στις μέρες μας, το οποίο έχει δυστυχώς χαθεί. Έπειτα η επαφή που έχεις με τον κόσμο και στις δύο περιπτώσεις είναι μοναδική και διαφορετική. Σαν γιατρός σώζεις ζωές ανθρώπων, αλλά σαν καλλιτέχνης μπορείς να ταξιδέψεις αυτόν που σε ακούει και να του γαληνέψεις τη ψυχή.

Η προσέγγιση βλέπεις είναι που διαφέρει, αλλά το νόημα είναι το ίδιο. Τελικά δεν νομίζω ότι είναι τόσο κόντρα ρόλος γιατρού - καλλιτέχνη. Όσον αφορά την μουσική, ο κόσμος της νύχτας γενικά είναι δύσκολος και είναι εκτός των νερών μου ομολογώ.

Σαν άνθρωπος είμαι πολύ ατόφιος και ειλικρινής, που αυτό δυστυχώς σπάνια το συναντάς σε αυτό το χώρο. Έτυχε όμως να γνωρίσω εξαιρετικούς ανθρώπους με τους οποίους διατηρώ πολύ καλές σχέσεις μέχρι σήμερα. Είναι θέμα πως θα το χειριστείς πιστεύω.

 



Ποιος τομέας θα σε ενδιέφερε ως ειδικότητα;

Το πτυχίο στην Ιατρική διαρκεί έξι χρόνια, με το οποίο αποκτάς την ιδιότητα της γενικής ιατρικής. Αν και είναι ακόμα νωρίς, διότι απαιτείται αρκετός χρόνος τριβής με το αντικείμενο ώστε να μπορεί να καταλήξει κανείς με σιγουριά, θα με ενδιέφερε κυρίως η παθολογία και ποιο συγκεκριμένα η Ενδοκρινολογία.

 

Αν προκύψει μια καλή ευκαιρία στο τραγούδι θα άφηνες την ιατρική;

Γενικά είμαι άνθρωπος που σκέφτομαι και μελετώ το κάθε βήμα μου. Αυτό όμως συνηθίζω να το κάνω για το εγγύς μέλλον και όχι για το απώτερο. Προσπαθώ να ζω το παρόν μου με τις ανάλογες συνθήκες, που άλλοτε έρχονται μόνες τους, και άλλοτε τις δημιουργώ εγώ. Βεβαίως όπως κάθε άνθρωπος έχει όνειρα, έτσι έχω και εγώ, αυτά όμως προς το παρόν προτιμώ να τα κρατάω για εμένα.  

 



 

Εμφανίζεσαι κάπου αυτή την περίοδο;

Εμφανίζομαι και Κύπρο και Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια μένω Αθήνα, οπότε Κύπρο εμφανίζομαι κατά τις περιόδους των διακοπών, με την επιστροφή μου. Στην Ελλάδα είχα την τύχη να συνεργαστώ με σημαντικά πρόσωπα του χώρου, μουσικούς και καλλιτέχνες, αλλά και σε μαγαζιά που αποτελούν καλλιτεχνικά στέκια.

Έχω μοναδικές εμπειρίες με αυτούς τους ανθρώπους, γιατί μου μετέφεραν ιστορίες με τις τότε συνεργασίες τους με ονόματα που αποτέλεσαν σταθμό στην ελληνική μουσική. Αυτή την περίοδο εμφανίζομαι σε ένα πολύ ωραίο φοιτητικό στέκι και πάμε αρκετά καλά. Ταυτόχρονα ετοιμάζω και άλλα πράγματα προσεχώς.

 



 

Ακολουθήστε τον Στέλιο στα social media:

Facebook: Stelios Christodoulou

Instagram: christodoulou_stelios

Snapchat: c_stelios

Youtube: Stelios Christodoulou


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ