Πίνακας Κύπριου καλλιτέχνη για τον Trump προκάλεσε αντιδράσεις

Το πρωί της Παρασκευής (5/5) λάβαμε ένα email το οποίο υπέγραφε ο Mark Brown, πολιτιστικός συντάκτης στην online έκδοση της αυστραλιανής Guardian.

 


Article featured image
Article featured image

Στην κουβέντα που είχαμε μαζί του μέσω email, μας εξήγησε πως σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Σύδνεϋ τις Αυστραλίας για τις εκατό πρώτες ημέρες προεδρίας του Donald Trump, ένας από τους πίνακες που συμμετείχε και ανήκε στον Κύπριο καλλιτέχνη Χρήστο Κακουλλή, προκάλεσε αντιδράσεις και θεωρήθηκε προσβλητικός.

Την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη έκθεση πήρε ο οργανισμός Stencil Art Prize, ο οποίος επέλεξε 20 καλλιτέχνες από 11 χώρες για να εμπνευστούν και να σχεδιάσουν πίνακες με θέμα τις 100 πρώτες μέρες προεδρίας του Donald Trump.

«Μας προκαλεί πόνο στο στομάχι και αηδία, γι’ αυτό αποφασίσαμε να μην μείνουμε άλλο άπραγοι και να αντιδράσουμε μέσα από την τέχνη μας», έγραψαν οι 20 καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην έκθεση. Όπως αναφέρει ο Mark Brown, στο άρθρο του που θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Guardian, η έκθεση έλαβε χώρα σε μια παλιά εγκαταλελειμμένη αποθήκη στο Σύδνεϋ η οποία διαμορφώθηκε για τους σκοπούς της έκθεσης.

 



«Από την Κύπρο μέχρι και την Αυστραλία, καλλιτέχνες σατίρισαν με την τέχνη και το μοναδικό τους στιλ, τον Αμερικανό πρόεδρο, γεγονός που τράβηξε την προσοχή τόσο των τοπικών, όσο και των ξένων μέσων ενημέρωσης», γράφει ο Brown.

Ανάμεσα στους 20 καλλιτέχνες και ο Κύπριος Χρήστος Κακουλλής, ο οποίος συμμετείχε με δύο πίνακες – κατηγορώ για την πολιτική Trump. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Mark Brown, ο ένας εκ των δύο συμμετοχών του Κύπριου καλλιτέχνη (CRS), ο οποίος απεικονίζει τον Donald Trump να ουρεί πάνω στην αμερικανική σημαία, μετά την προβολή του προκάλεσε αντιδράσεις, αφού κάποιοι τον χαρακτήρισαν ως προκλητικό, προσβλητικό και επιθετικό.



ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 



 

Έπειτα από τις αντιδράσεις, ζητήθηκε από τους διοργανωτές της έκθεσης, να αφαιρεθεί ο εν λόγω πίνακας, κάτι το οποίο όμως οι ίδιοι αρνήθηκαν να πράξουν, με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας και το κλείσιμο της έκθεσης, αναφέρει ο δημοσιογράφος της Guardian Mark Brown.

Εντούτοις οι υπεύθυνοι της έκθεσης δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια, μεταφέροντας την έκθεση στο επίσημο site του οργανισμού, το οποίο δέχεται περισσότερες από 50.000 επισκέψεις ημερησίως.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Χρήστο Κακουλλή για να μάθουμε τη δική του θέση σχετικά με το κλείσιμο της έκθεσης, ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι, αφού όπως είπε στη CITY, μόλις σήμερα ενημερώθηκε για το συμβάν από τους διοργανωτές και μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήξερε περισσότερες λεπτομέρειες. «Εγώ εξέφρασα τα συναισθήματα μου για τον Trump, όπως μου ζητήθηκε από τους διοργανωτές, απ’ εκεί και πέρα δεν θέλω ακόμη να σχολιάσω κάτι άλλο, όχι τουλάχιστον πριν μάθω ακριβώς τι συνέβη». 



ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ