8 σημαντικά κυπριακά φεστιβάλ που μας βγάζουν εκτός πόλης

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για το Afro Banana, το Φάρμα Projekt, ο Φέγγαρος, το SOR festival _ 3, το Paradise Jazz Festival, το Animafest Cyprus, το Windcraft Music Festival, αλλά και το αγαπημένο Ξαρκής.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Windcraft Music Fest

 

Το κυπριακό καλοκαίρι γίνεται ακόμα πιο όμορφο, αφού πέραν από τον ήλιο και τη θάλασσα, τα τελευταία μερικά χρόνια έχει να μας προσφέρει και την εμπειρία των φεστιβάλ στην ύπαιθρο.

Η μουσική κυρίως, αλλά και ο κινηματογράφος, το θέατρο, διάφορα performances και άλλες παραστατικές (και όχι μόνο) τέχνες, από την εγχώρια σκηνή, έχουν την τιμητική τους, ενώ θα ήταν παράλειψη αν δεν κάναμε ιδιαίτερη αναφορά και στα μεγάλα ονόματα που φιλοξενούνται από Ελλάδα και εξωτερικό.

Το καλοκαίρι μόλις έφτασε, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και η CITY μάζεψε όλα όσα θες να ξέρεις για τα διάφορα φεστιβάλ που θα συμβούν εκτός πόλης, όπως το Afro Banana, το Φάρμα Projekt, ο Φέγγαρος, το SOR festival _ 3, το Paradise Jazz Festival, το Animafest Cyprus, το Windcraft Music Festival, αλλά και το αγαπημένο Ξαρκής.

 

 

THE AFRO BANANA REPUBLIC FESTIVAL

Πότε;

Το Afro Banana Republic Festival έρχεται φέτος στις 7, 8 και 9 Ιουλίου στο δάσος του Κόρνου.

 



Τα σημαντικά για φέτος

Φέτος, εστιάζουμε στους πολλούς μουσικούς, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την Κύπρο. Δίνουμε επίσης έμφαση στο πρόγραμμα της ημέρας, το οποίο τις προηγούμενες χρονιές ήταν πιο φτωχικό. Την ημέρα σου εκεί θα μπορείς να την περάσεις κάνοντας διάφορες δραστηριότητές όπως work shops, γιόγκα και εργαστήρια για παιδιά.

 



Από τη Βραζιλία στον Κόρνο οι Bagunço

 

Αλλαγές

Προσθέτουμε ακόμη μια μέρα στο φεστιβάλ. Θα λειτουργεί για 3 ημέρες, αντί για 2 όπως ήταν παλαιότερα και επίσης θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και τη μέρα, όχι μόνο τη νύχτα. Θα φιλοξενούμε περισσότερους DJ και live μπάντες από άλλες χρονιές.

 



 

Εισιτήρια

Τα pre-sale εισιτήρια είναι 20 ευρώ για μία ημέρα και 35 ευρώ για 3 ημέρες. Στην είσοδο θα τα βρεις 25 ευρώ και 45 ευρώ αντίστοιχα.

 

 

 

ΦΑΡΜΑ PROJEKT

Πότε;

Το Φάρμα Projekt, το οποίο έχει καταφέρει να εδραιωθεί στο χώρο των ετήσιων και (πολύ) πετυχημένων φεστιβάλ της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος την 1η Ιουλίου, από τις 19.00 μέχρι τις 7.00, στο τουριστικό θέρετρο αγροτουρισμού Angels Hills στα Καμπιά.

 



Τα σημαντικά για φέτος

Φέτος, είναι τα 5χρονα του φεστιβάλ και εκεί θα συναντήσετε 6 σκηνές με 6 διαφορετικά ήδη μουσικής, κατάλληλα για κάθε γούστο. Στο φεστιβάλ θα παρευρεθούν επίσης αντιπρόσωποι από 4 μπαράκια του νησιού, για να φτιάξουν στους παρευρισκόμενους τα κοκτέιλ του μαγαζιού τους. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενήσουμε τα λευκωσιάτικα Lost + Found και The Gym, το Μαντάμ από Λεμεσό αλλά και το Pigalle που έρχεται από το Όσλο της Νορβηγίας.

 



Ο Mpakkallis θα είναι εκεί

 

Αλλαγές

Προστέθηκαν άλλες 2 σκηνές και μεγάλωσε το line up. Επίσης, είναι πιο πολλά τα μαγαζιά που συμμετέχουν.

 



 

Η εμπειρία του φεστιβάλ

Σε αυτό που κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είμαστε μοναδικοί. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Κύπρο. Πρόκειται για μια πιο ποιοτική προσέγγιση στο πάρτι και αφορά όσους είναι party people.

 

Εισιτήρια

Για προπώληση, η τιμή είναι στα €20 (μέχρι και τις 28 Ιουνίου), ενώ στην είσοδο (εφόσον υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα) θα πωλούνται προς €22. Μπες στο site για να δεις τα σημεία προπώλησης ή για online αγορά στο τσακ μπαμ.

 

 

 

ΦΕΓΓΑΡΟΣ

Πότε;

Κρατώντας ως φόντο το ειδυλλιακό τοπίο του χωριού Κάτω Δρυς, το οποίο έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ και τους θαμώνες του τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ εκτυλίσσεται σε τρεις μέρες και τρεις ξεχωριστές σκηνές, από τις 3 μέχρι τις 5 Αυγούστου.

 



Τα σημαντικά για φέτος

Εστιάζουμε στο μουσικό περιεχόμενο, έτσι στο φεστιβάλ θα υπάρχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης.

 



Ο βραβευμένος με Grammy Fantastic Negrito θα βρεθεί στον Κάτω Δρυ

 

Αλλαγές

Φέτος, το φεστιβάλ ξεκινά Πέμπτη αντί Παρασκευή, όπως άλλες χρονιές και αλλάζει η διαρρύθμιση των σκηνών. Αλλάζει πρόσωπο η κύρια σκηνή και θα έχουμε περισσότερη ζωντανή μουσική.

 



 

Εισιτήρια

€20 Μονοήμερο / €36 Τριήμερο (προπώληση μέχρι 1η Αυγούστου ΕΔΩ).

 

 

 

SOR festival _ 3

Πότε;

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου, στον χώρο που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε το Lapatsa Paintball, λίγο έξω από τη Δευτερά.

 



 

Τα σημαντικά για φέτος

Φέτος, θα δούμε τους The Ladderman, μια πολύ αξιόλογη κυπριακή rock μπάντα, και τους Zivanished, ένα συγκρότημα που έχει ταυτόχρονες επιρροές από Μιχάλη Τερλικκά και Napalm Death. Θα δούμε επίσης αντιπροσώπους του metal (Dark Void, Kolluzion,Crimson Rain), punk (Spoiled,Zinc), ελληνικού και alternative rock (Low Budget, Count me in, Stonus) και φυσικά Hip Hop με κυπριακό (ΧΜΚ, Parsights) και αγγλικό στίχο (Thrillah, Jurasik), υπό τα beats των Dj Urban, Dj  Andreas Alex aka Ice b2b Fuze. Εκτός από μουσική, στο φεστιβάλ θα υπάρχει bar, φαγητό και παζαράκι βινυλίων.

 



Το SoR βγαίνει για πρώτη φορά έξω

 

Αλλαγές για φέτος

Το φεστιβάλ στο παρελθόν γινόταν σε μουσική σκηνή στη Λευκωσία, ήταν διήμερο και αφορούσε αποκλειστικά μαθητικά/φοιτητικά συγκροτήματα, κυρίως από τον χώρο της rock. Φέτος ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη που υπήρχε για διεύρυνση του φεστιβάλ, και καλέσαμε ουσιαστικά οποιονδήποτε θέλει να συμμετέχει χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς. Επίσης, αποφασίσαμε να το μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο και να συμπεριλάβουμε και groups από την γρήγορα εξελισσόμενη κυπριακή Hip Hop σκηνή, σε δεύτερο χώρο.

 



Η CITY θα είναι εκεί ως χορηγός επικοινωνίας

 

Η εμπειρία του φεστιβάλ

Το «SoR festival 3» θα είναι μια συνεύρεση των μουσικών υποκουλτούρων του νησιού και μια μοναδική ευκαιρία να δεις και να ακούσεις διάφορα -αλλά όχι ασύνδετα- είδη μουσικής στον ίδιο χώρο.

 

Εισιτήρια

€8 για 1 μέρα, €12 και για τις δύο μέρες.

 

 

 

PARADISE JAZZ FESTIVAL

Πότε;

Το 18ο Paradise Jazz Festival θα πραγματοποιηθεί στο αγαπημένο μας στέκι Paradise Place, στον Πωμό, στις 18 και 19 Αυγούστου.

 



 

Τα σημαντικά για φέτος

Για εμάς, όλα τα σχήματα είναι σημαντικά. Είναι κατάλληλα τοποθετημένα έτσι που στο σύνολό του το φεστιβάλ να είναι ποιοτικό και να αντικατοπτρίζει όσο πιο δίκαια γίνεται τη μουσική πραγματικότητα του νησιού. Το πρόγραμμα είναι στο σύνολο του πιο πλούσιο και πιο ανανεωμένο σε σύγκριση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, όχι τόσο πολύ από πλευράς ονομάτων, όσο ιδεών, συνεργασιών και εν τέλει μιας φρέσκιας διάθεσης για πλεύση σε καινούργιους δρόμους. Κανένα από τα πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν δεν έχει λάβει μέρος στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά, θα δούμε και θα ακούσουμε «νεοφανκ» από τους Αντρέα Παντελή, Ερμή Μιχαήλ, Αντρέα Στεφάνου και Μάριο Μενελάου. Θα ακούσουμε και αλλού τον Ερμή Μιχαήλ με τον Γιώργο Κούλα και Ανδρέα Ροδοσθένους σε γνωστές μελωδίες αυθεντικών συνθέσεων εκτελεσμένες με τζαζ προσανατολισμούς. Τον Μάριο Τακούσιη να συνεργάζεται με τον Στέλιο Ξυδιά και τον Cahil Kutrafali σε δικές τους δυναμικές συνθέσεις και όχι μόνο. Το Nikos Charalambous Trio σε κοντεμπόραρι τζαζ διαθέσεις, τους Tricolor / Παντελή Στόικο και το Άλκης Αγαθοκλέους κουιντέτ σε έθνικ τζαζ αναζητήσεις. Και μέσα σε όλα αυτά μια χορευτική έκπληξη από την Milena Koulas και τα καθιερωμένα Τζαμ Σέσιονς.

 



Οι Γιώργος Κούλας και Σωκράτης Ευσταθίου που ετοιμάζουν το line up

 

Αλλαγές

Γίνονται μερικές αλλαγές στον χώρο, όπως προσθήκη νέου μπαρ στα πιο ψηλά και χαλαρά πόστα, πιο προσεγμένα σκαλοπάτια για να κινείται άνετα και με ασφάλεια ο κόσμος, μπάρες εκεί που χρειάζονται, ντους κτλ.

 

Η εμπειρία του φεστιβάλ

Είμαστε μια μεγάλη παρέα που αγαπάει την καλή μουσική και συναντιόμαστε μια φορά το χρόνο σ’ ένα χώρο γεμάτο έμπνευση, ηλιοβασιλέματα, φεγγάρια, θάλασσες, οξυγόνο και κάμπινγκ για να γιορτάσουμε την αναβάθμιση μας και να προχωρήσουμε τον δρόμο μας. Όλα με την απλότητα που λείπει από την ζωή μας. Στον Πωμό γινόμαστε ένα.

 



 

Εισιτήρια

Τα εισιτήρια κοστίζουν €12 για κάθε νύχτα, ενώ κάθε νύχτα περιλαμβάνει 3 γκρουπ, αλλά και το Τζαμ Σεσιον.

 

 

 

ANIMAFEST CYPRUS

Πότε;

Θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει για μία βδομάδα, δηλαδή έως τις 30. Φέτος, θα απλωθούμε σε τρεις πόλεις -Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία- κρατώντας και τη σταθερή μας σχέση με την ύπαιθρο, τα Πλατανίστεια. Συγκεκριμένα, οι προβολές, οι εκθέσεις, τα εργαστήρια, οι συναυλίες και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις μας θα πραγματοποιηθούν στο Αρχοντικό της Αξιοθέας, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και στο θέατρο Ένα στη Λευκωσία, στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, στον Πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις 20 και στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο.

 



 

Τα σημαντικά για φέτος

Καταρχάς, θα προβληθεί και φέτος μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά animation από όλο τον κόσμο. Θα παρουσιαστούν εκθέσεις και εργαστήρια (masterclasses) από μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες του animation και παράλληλα αφιερώματα, συναυλίες και προβολές παιδικών ταινιών. Το φετινό φεστιβάλ εστιάζει στην Ιαπωνία και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 και το EU JAPAN FEST θα διοργανώσουν μεταξύ άλλων μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης Ιαπωνικής Χαρακτικής στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, μία έκθεση παραδοσιακής Ιαπωνικής Χαρακτικής Ukiyo-e στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, καθώς και ένα αφιέρωμα στο ανεξάρτητο ιαπωνικό σινεμά Animation και έκθεση με έργα του σημαντικότερου αντιπροσώπου των ημερών μας στο ανεξάρτητο Ιαπωνικό Animation Koji Yamamura. Ο Yamamura θα είναι επίσης μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Αλλαγές

Για πρώτη φορά το κυρίως μέρος του Φεστιβάλ πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Επιπλέον, φέτος εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Λεμεσό τον Αύγουστο με Animated Documentaries (Anidocs).



 

Η εμπειρία του φεστιβάλ

Το animation ως τέχνη είναι μαγικό. Δημιουργεί μια ψυχική ανάταση στους θεατές διεισδύοντας αβίαστα στον συναισθηματικό τους κόσμο και «μιλώντας» στον καθένα διαφορετικά. Την ίδια ώρα έχει την εκπληκτική δύναμη να ενώνει και να δημιουργεί κοινότητες ανθρώπων. Ως θεσμός το φεστιβάλ μας προσελκύει ένα υπέροχο πλήθος ανθρώπων από όλο το φάσμα των τεχνών -και όχι μόνο- οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το animation και μέσα από εργαστήρια αλλά και απλές προσωπικές στιγμές να συναναστραφούν σπουδαίους καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

 

 

 

WINDCRAFT MUSIC FEST

Πότε;

To Windcraft Music FestIVal θα πραγματοποιηθεί, όπως πάντα, στο χωριό Κατύδατα, στην περιοχή Σολέας της επαρχίας Λευκωσίας, στις 12 και 13 Αυγούστου.

 



 

Τα σημαντικά για φέτος

Η φετινή διοργάνωση θα έχει πρωταγωνιστές τα πνευστά και θα περιπλανηθεί σε έθνικ και τζαζ μουσικά μονοπάτια. Θα φιλοξενηθούν μουσικοί και σχήματα από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, με σημαντικότερες τις εμφανίσεις του επταμελούς world jazz σχήματος Toubanaki & The Buzz Bastardz (Ελλάδα), το τζαζ κουιντέτο των Τακούσιη-Καραπατάκη με τη συμμετοχή του Ελλαδίτη τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, και της συνεργασίας της μπάντας χάλκινων πνευστών Windcraft Band με τον Ιταλό σαξοφωνίστα Federico Pascucci. Πέρα από τις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Χάνι, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μουσικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, κυνήγι θησαυρού (σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου), περιπάτους και άτυπα jam sessions.

 



Toubanaki & The Buzz Bastardz

 

Αλλαγές

Φέτος, για πρώτη φορά το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει προβολές μουσικών ντοκιμαντέρ με θέμα την Κυπριακή μουσική παράδοση. Στο πλαίσιο γνωριμίας των επισκεπτών με τους ντόπιους, θα πραγματοποιηθεί επίσης η δραστηριότητα «Generation wrap», όπου οι γηραιότεροι του χωριού θα μεταφέρουν στους νεότερους συγκεκριμένες τέχνες και παραδόσεις, όπως κατασκευή πιθκιαυλιού, ζύμωμα, παραδοσιακά παιχνίδια και άλλα.

Η εμπειρία του φεστιβάλ

Αξίζει να επισκεφθείς το Windcraft Music Fest για να νιώσεις τη γοητεία του ήχου των πνευστών, την ενέργεια που εκπέμπουν τα στενά δρομάκια και οι πλινθόκτιστοι τοίχοι του χωριού, να γνωρίσεις την ιστορία και τις παραδόσεις των φιλόξενων κατοίκων του, να συμμετέχεις στη μουσική δημιουργία και να μαγευτείς από τη μυσταγωγία που κατακλύζει το Χάνι όταν γεμίζει από μουσικές.

 

Εισιτήρια

€15 μονοήμερο / €20 διήμερο. Παιδιά κάτω των 12, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις δωρεάν.

 

 

 

ΞΑΡΚΗΣ

Πότε

Το φεστιβάλ Ξαρκής θα γίνει στο χωριό Κοιλάνι, της επαρχίας Λεμεσού στις 19-20 Αυγούστου.

Τα σημαντικά για φέτος

Βιωματικά εργαστήρια, θεατρική παράσταση, παρουσιάσεις από φιλοξενία καλλιτεχνών και διάφορα μουσικά δρώμενα. Φέτος στο Ξαρκής ξεκινήσαμε δύο νέες πρωτοβουλίες με τίτλο «Voicing Stories» και «Craft Stories», που γεφυρώνουν τις πτυχές του κοινωνικά εφαρμοσμένου σχεδιασμού, της προφορικής συλλογής ιστοριών και της αφήγησης. Με αυτό το σκεπτικό, οι θεματικές του φετινού φεστιβάλ αφορούν την διήγηση ιστοριών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις αναμνήσεις και τις προφορικές μαρτυρίες δοσμένες από κατοίκους του χωριού και των γύρω περιοχών και η εξερεύνηση του λαϊκού πολιτισμού, κυρίως σε σχέση με χειροτεχνίες.

 



Voicing Stories & Craft Stories

 

Αλλαγές

Το Φεστιβάλ Ξαρκής πρόκειται για μικρή, ανεξάρτητη, κοινοτική και μη κερδοσκοπική διοργάνωση που γίνεται μια φορά το χρόνο σε ένα ορεινό χωριό της Κύπρου. Φέτος το Φεστιβάλ μικραίνει στο μέγεθος του ενώ σκοπός μας είναι να διοργανώσουμε μια εμπειρία όπου όλοι οι επισκέπτες θα βιώσουν το αίσθημα της κοινότητας, και όπου θα υπάρχει ένα οικείο, ζεστό και φιλικό περιβάλλον, μεταξύ των επισκεπτών και κατοίκων. Μέσα από τις δράσεις μας, ευελπιστούμε ότι θα δοθεί έμφαση στην προώθηση και καλλιέργεια κουλτούρας συμμετοχής και ποιοτικής συνεργασίας έτσι ώστε άτομα, γνώσεις, δεξιότητες και διαθέσιμες πηγές να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται για κοινό όφελος.

 



 

Η εμπειρία του φεστιβάλ

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ όπου διάφορες πτυχές της λαϊκής, «καθημερινής» κουλτούρας, αναμειγνύονται αρμονικά με τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού ενώ υπάρχει έντονη η αλληλεπίδραση ατόμων από διαφορετικά ηλικιακά, επαγγελματικά και μορφωτικά υπόβαθρα. Η ζύμωση αυτή αποτελεί μοντέλο αναζωογόνησης και δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ μέσα από διάφορα εργαστήρια, παραστάσεις, συζητήσεις, παρεμβάσεις, μουσικά προγράμματα και μέσω της εφαρμογής του συμμετοχικού σχεδιασμού, οι εμπλεκόμενοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, να καταρτιστούν σε κάποιες από τις θεματολογίες που τους ενδιαφέρει, να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα κάθε δράσης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ