Πότε πραγματικά έχουμε καύσωνα στην Κύπρο;

«Ακόμα δεν έκαμε πολλές ζέστες στην Κύπρο», σχολίαζε ένας φίλος πριν λίγο καιρό. Όντως μέχρι εκείνη τη στιγμή οι θερμοκρασίες ήταν πολύ καλές, αν και μέσα Ιουνίου. 

 


Article featured image
Article featured image

Μια κατάσταση που όμως δεν κράτησε για πολύ, αφού εδώ και μερικές ημέρες η Κύπρος βιώνει κύμα καύσωνα, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να έχει εκδώσει ήδη κίτρινη προειδοποίηση για τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλο το νησί.

Πότε όμως και γιατί εκδίδονται οι διάφορες προειδοποιήσεις και ποια είναι τα κριτήρια για να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια τα αρμόδια τμήματα;

Σύμφωνα με λειτουργό της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με τον οποίο επικοινώνησε η CITY, υπάρχουν τρεις κατηγορίες προειδοποιήσεων οι οποίες βασίζονται στο διεθνές σύστημα των EMMA Warnings. Αυτές οι κατηγορίες χωρίζονται σε κίτρινη, πορτοκαλιά και κόκκινη προειδοποίηση και αφορούν αποκλειστικά τις θερμοκρασίες. Ούτε την υγρασία, ούτε τον άνεμο.

Για να εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση οι θερμοκρασίες πρέπει να κυμαίνονται από 40 έως 42CO, για την πορτοκαλιά προειδοποίηση από 42 έως 44CO και τέλος για την κόκκινη προειδοποίηση από 44CO και άνω. Αυτές οι μετρήσεις, όπως ξεκαθαρίζει ο λειτουργός αφορούν το εσωτερικό και δεδομένου ότι και οι βραδινές θερμοκρασίες ανέρχονται στους 26 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, όπως διευκρινίζει τα δεδομένα αλλάζουν, αφού για να εκδοθεί για παράδειγμα κίτρινη προειδοποίηση στα ορεινά η μέγιστη θερμοκρασία πρέπει να αγγίζει τους 33 βαθμούς κελσίου, για τα δυτικά παράλια να είναι ίση ή μεγαλύτερη των 37 βαθμών κελσίου και για τα νότια παράλια μεγαλύτερη των 39 βαθμών κελσίου.

Όσο αφορά την υγρασία και την άπνοια, αυτές μετριόνται με τον Δείκτη Δυσφορίας και υπολογίζονται διαφορετικά στο κατά πόσο πρέπει να εκδοθούν προειδοποιήσεις για το κοινό. 

Για τις επόμενες ημέρες δεν φαίνεται να περιμένουμε ιδιαίτερες μεταβολές στον καιρό, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 2 Ιουλίου, που όπως αναφέρει ο λειτουργός όλα δείχνουν ότι θα αγγίξουμε θερμοκρασίες από 42 έως 44 βαθμούς κελσίου με την πιθανότητα έκδοσης πορτοκαλί προειδοποίησης.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει προχωρήσει σε έκδοση ειδικού οδηγού με την ονομασία «Κώδικας Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων», ο οποίος αναφέρει όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, κυρίως όσο αφορά τους χώρους εργασίας, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα.

Ολόκληρο τον οδηγό μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ