Ο Αύγουστος θέλει το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του

Και συγκεκριμένα το 12o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.

 


Article featured image
Article featured image

Έχει γίνει πλέον θεσμός και σήμα κατατεθέν για την πόλη της Λεμεσού, αλλά και της υπόλοιπης Κύπρου, αφού κάθε διοργάνωση πετυχαίνει να εξελίσσεται και να εξελίσσει.

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, είναι εδώ προτείνοντας νέες οπτικές στην πραγματικότητα.

Από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου ταινίες ντοκιμαντέρ, από διάφορες γωνιές του πλανήτη, φτάνουν στο νησί και παίζουν πρώτη φορά. Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως η παραγωγή ντοκιμαντέρ παγκοσμίως έχει διευρυνθεί τόσο όσο και η ίδια η πραγματικότητα που τροφοδοτεί τα επείγοντα θέματά της.

Διαφάνεια ή συγκάλυψη; Ειρήνη ή πόλεμος; Άνθρωποι ή μηχανές; Με ένα πρόγραμμα πέραν των 20 ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ προτείνει μια νέα οπτική σε θέματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, και αφορούν την τοπική και παγκόσμια κοινωνία στην οποία υπάρχει και δημιουργεί. Στόχος της φεστιβαλικής διοργάνωσης παραμένει όχι μόνο η εναλλακτική ενημέρωση του κοινού αλλά και η ενθάρρυνση ενός δημιουργικού διαλόγου γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά θέματα.

 



 

Το Φεστιβάλ φιλοξενείται και φέτος στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λεμεσού, δίπλα στο Μεσαιωνικό Κάστρο. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές, και μουσικές εκδηλώσεις, DJ sets, εργαστήρια για επαγγελματίες Docs Talk, και διάλογο με τους ίδιους τους δημιουργούς. 

 

Το Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ: μια συνειδητοποιημένη ματιά στον κόσμο που μας περιβάλλει.

«Ντοκιμαντέρ δεν είναι μια απλή καταγραφή γεγονότων ούτε η επιφανειακή ερμηνεία τους. Για αυτά έχουμε τα δελτία ειδήσεων. Το ντοκιμαντέρ που μας ενδιαφέρει είναι το ντοκιμαντέρ του δημιουργού, εκείνο δηλαδή που φέρει έντονα την προσωπική του σφραγίδα και προκύπτει μέσα από μια χρονοβόρα και κοπιαστική δημιουργική διαδικασία», σχολιάζει ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. «Προσφέρει στον θεατή τη δυνατότητα να προσεγγίσει τα γεγονότα της ζωής με ένα διαφορετικό, αναλυτικότερο και πιο ουσιαστικό τρόπο. Μέσα από τη διεισδυτική και απόλυτα συνειδητοποιημένη ματιά του, ο σκηνοθέτης μιας ταινίας ντοκιμαντέρ επιχειρεί να εκφράσει δημιουργικά και ευφάνταστα την πραγματικότητα στην πολύπλοκη και αναπόδραστή της μορφή».

 



Moving Docs: Δίκτυο πανευρωπαϊκής διανομής επιλεγμένων ντοκιμαντέρ

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Λεμεσού εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Moving Docs, μέσα από το οποίο θα προβληθεί αριθμός ευρωπαϊκών ταινιών που εντάσσονται στην κοινοπραξία για πανευρωπαϊκή διανομή. Το Moving Docs αποτελεί μια πρωτοβουλία του European Documentary Network (EDN) και στηρίζεται από το Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H κοινοπραξία αυτή δημιουργήθηκε με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων στρατηγικών προώθησης σε ακρoατήρια σε αστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία, όπως δηλώνει και η ονομασία της, για μεγαλύτερη κινητικότητα των ντοκιμαντέρ  μέσα στην Ευρωπαϊκή αγορά.

 



Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση lemesosdocs@gmail.com και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy καθώς και στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook: Lemesos International Documentary Festival.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ