Περηφάνια και προκατάληψη

Article featured image
Article featured image

Αυτόν το Μάη στην Κύπρο γράφουμε ιστορία. Το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, ή αλλιώς «Gay Pride», που έχει γίνει ποτέ στο νησί, μετατρέπεται ξαφνικά (ogay, σχετικά ξαφνικά) από ένα ρομαντικό, μακρινό και ψιλοάπιαστο όνειρο χρόνων δίσεκτων και σκοτεινών για τη ντόπια ΛΟΑΤ κοινότητα σε ένα πολύχρωμο και πλούσιο σε διαφορετικότητα δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων, με προκαθορισμένες ημερομηνίες, ώρες και σημεία συνάντησης.

Μια πρωτοβουλία της accept ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς) Κύπρου, το φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο του σήμερα, Πέμπτη, 15 του μήνα με δημοσιογραφική διάσκεψη και κορυφώνεται το μεθεπόμενο Σάββατο, 31 Μαΐου, με μια χαρούμενη παρέλαση, που σε αντίθεση με την έπαρση, την αλαζονεία και το πολεμοχαρές που ουσιαστικά προωθούν οι παρελάσεις των εθνικών επετείων, ως στόχο θα έχει την προώθηση της αποδοχής -και όχι της ανοχής-, της ισοτιμίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αγάπης.

Πέρα από το ανοιξιάτικο της υπόθεσης, η επιλογή του Μάη ως μήνα πραγματοποίησης του φεστιβάλ έχει γίνει με αφορμή τη Διεθνή Μέρα ενάντια στην Ομοφοβία και την Τρανσφοβία ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτά η στήριξη σε αυτό από επίσημους κρατικούς φορείς. Συγκεκριμένα, το πρώτο Γκέι Πράιντ της Κύπρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και με την υποστήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, της Επιτρόπου Διοικήσεως, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, των Υπάτων Αρμοστειών της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και των Πρεσβειών Αυστρίας, Βραζιλίας, Δανίας, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και του Κυπριακού οργανασιμού Οικογενειακού Προγραμματισμού και άλλων οργανισμών, οι οποίοι θα λάβουν μέρος και στην πορεία.

 «Το Φεστιβάλ στοχεύει στο άκουσμα της φωνής μας για την αντιμετώπισή μας ως ισότιμα μέλη της κυπριακής κοινωνίας και στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μας. Θα αποτελέσει επίσης μια αντίδραση απέναντι στις διακρίσεις και στη βία που κατά διαστήματα βιώνουμε, στην υπενθύμιση της ξεχασμένης από κάποιους αξιοπρέπειάς μας και στην αποδοχή της διαφορετικότητας των φύλων» σημειώνει χαρακτηριστικά μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φεστιβάλ ταινιών με ΛΟΑΤ θεματολογία, εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις που θα αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και εργαστήρια ενάντια στη λεγόμενη «ρητορική του μίσους».

«Ως κοινότητα ΛΟΑΤ ελπίζουμε στη συμμετοχή και στήριξη τόσο από ΛΟΑΤ όσο και από μη ΛΟΑΤ άτομα. Είναι θλιβερό πολλοί συνάνθρωποί μας να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ελεύθερη έκφραση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, από φόβο μήπως πέσουν θύματα εκφοβισμού και βίας. Παρ' όλα αυτά, έχουμε την πεποίθηση ότι η κυπριακή κοινωνία έχει ωριμάσει αρκετά και είναι πλέον έτοιμη να αποδεχτεί την οποιαδήποτε διαφορετικότητα».

Τι και πότε

Πέμπτη, 15 Μαΐου


  • Δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και στην Τρανσφοβία (IDAHO) 2014 και παρουσίαση του 1ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου. Συντονιστής: Κώστας Κωνσταντίνου, Δημοσιογράφος, εφημερίδα “Πολίτης”.

Κύριοι ομιλητές:

Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Κύπρο,

Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο,

Ελίζα Σαββίδου, Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Κώστας Γαβριηλίδης, Πρόεδρος Accept- ΛΟΑΤ Κύπρου.

Σάββατο, 17 Μαΐου


  • Υπαίθρια εκδήλωση (17.00) στην Πλατεία Seliminiye στην παλιά (κατεχόμενη) Λευκωσία - Rainbow περίπατος, ακολουθούμενος από υπαίθρια εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία (IDAHO). Δραστηριότητες όπως μουσική, χορός, θέατρο, παιχνίδια, ζωγραφική και εργαστήρια με καρμπόν θα σμίξουν δημιουργώντας μια ημέρα αποδοχής για όλους σε ένα φιλικό και διασκεδαστικό περιβάλλον.

Κυριακή, 18 Μαΐου


  • Προβολή του τουρκικού ντοκιμαντέρ «My Child», στις 15.30 στο Σπίτι της Συνεργασίας – Μέλη του Συνδέσμου Τούρκων Γονέων LGBT, οι οποίοι παίζουν στο ντοκιμαντέρ  θα είναι παρόντες μετά την προβολή για συζήτηση.

  • Προβολή ταινίας «Yossi» στις 19.00 στο Αμφιθέατρο Μ-203 (στο υπόγειο του κτηρίου Millennium) Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Χαιρετισμός από κ. Sami Abu Janeb, Αναπληρωτή Προϊστάμενου Αποστολής της Πρεσβείας του Ισραήλ. Η συνέχεια του Yossi & Jagger βρίσκει τον Δρ. Γιόσι Γκούτμαν να αναπολεί τη νεκρή του, για δέκα χρόνια, αγάπη. Ωστόσο όταν αντιμετωπίζει μία ομάδα νεαρών στρατιωτών ένας απ αυτούς, ο Τομ αναζωπυρώνει τα ρομαντικά του συναισθήματα. (Ισραήλ, 2012, 84 λεπτά). Γλώσσα: Εβραϊκά, Αγγλικοί υπότιτλοι

Δευτέρα, 19 Μαΐου


  • Πέρα από το δυαδικό: προκλήσεις ζωής για ίντερσέξ άτομα, ώρα 18.30, Σπίτι της ΕΕ, Λευκωσία

Συζήτηση με στόχο να εισάξει το κοινό στις ζωές των ίντερσεξ ατόμων.

Συζητούν:

Δρ Ηλίας Παπαδόπουλος, M.D., Ειδικός Παιδικός Χειρούργος

Παναγιώτα Σώσχιλου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Επιστημονικός Συνεργάτης Accept–ΛΟΑΤ Κύπρου

Ζηναΐδα Ονουφρίου, Λειτουργός Αρχής Κατά των Διακρίσεων,

Γλώσσα: Ελληνικά με ζωντανή μετάφραση στα Τούρκικα

Τρίτη, 20 Μαΐου


  • Παρουσίαση βιβλίου, “Με αισθήσεις θηλυκές” από τον Μάριο Φρίξου 19:00, Alma Libre, Οδός Ταγματάρχη Πουλίου, Άγιος Ανδρέας (πεζογράφημα - αληθινή ιστορία)

Ο Βασίλης από την Κύπρο, ήταν πέντε χρονών και έπαιζε με τις κούκλες της αδερφής του.. Έκλεβε τις σκιές της μάνας του και συχνά στο νηπιαγωγείο έβαφε τα μάτια του μπροστά από τα άλλα παιδιά.. Ένιωθε κάτι διαφορετικό από τα αγόρια της ηλικίας του.. Θύμωνε και χτυπούσε το ποδαράκι του στο πάτωμα όταν τον φώναζαν οι υπόλοιποι με το αρσενικό όνομά του... Μεγαλώνοντας αισθανόταν ακόμα πιο σίγουρος ότι ήταν μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε σώμα άντρα.. αν και το εξωτερικό του παρουσιαστικό παρέπεμπε αφάνταστα σε θηλυκή πλευρά... Ερωτευόταν από τα δεκατρία του και μετά, πάντα άντρες... Εξαιτίας των θηλυκών αισθήσεών του, υπέφερε, καθώς δέχτηκε τον ρατσισμό από μέρους της κοινωνίας, ένα άκρατο ρατσισμό σε όλο του το μεγαλείο... Ώσπου μια μέρα...

Θα ακολουθήσει cheese and wine night με ελληνικά έντεχνα μουσικά ακούσματα.

Μετά από επιθυμία του συγγραφέως, 30% των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά τη βραδιά, θα δοθούν ως δωρεά, για ενίσχυση του ταμείου της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου

Τετάρτη, 21 Μαΐου


  • Θεατρική παράσταση «Άλλη ΙΣΤΟ-ρία κι αυτή!»

20:30 στο κοσμικό κέντρο Αντωνάκης

Δέκα αλλοπρόσαλλοι χαρακτήρες συναντιούνται σε ένα πλοίο χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς για ποιο λόγο βρεθήκανε εκεί… Απαντήσεις εν πλω.

Η παράσταση είναι στα Ελληνικά.

Πέμπτη, 22 Μαΐου


  • Προβολή ταινίας «Gun Hill Road 2013», ώρα 19.00 στο Σπίτι της Συνεργασίας

Ένας πρώην κατάδικος επιστρέφει στο σπίτι του στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης μετά από 3 χρόνια στη φυλακή για να ανακαλύψει τη σύζυγό του αποξενωμένη και τον έφηβο γιο του να εξερευνά ένα σεξουαλικό μετασχηματισμό που θα βάλει τους εύθραυστους δεσμούς της οικογένειάς τους σε δοκιμα σία. (ΗΠΑ, 2013, 88 λεπτά).

Γλώσσα: Αγγλικά.


  • Προβολή του ντοκιμαντέρ “This is not a dream” το οποίο εξερευνά τη σχέση μεταξύ της τέχνης της παράστασης, του ακτιβισμού, της πολιτικής, της σεξουαλικότητας και του φύλου. Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση και μια παρουσίαση από την καλλιτέχνη Lois Weaver.

Μέρος του "Someone Has To Do This Events".

19:30 MIRO Kitchen Bar

Ανδρέα Δρουσιώτη 17B, Λεμεσός

Παρασκευή, 23 Μαΐου


  • Εξαρτήσεις στην τέχνη: Art-o-fficial Designs: Η ρύθμιση της καλλιτεχνικής έκφρασης και πρακτικής, Point Centre of Contemporary Art, Λευκωσία, 19.00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη Ζέλια Γρηγορίου και το Σταύρο Καραγιάννη.

Μέρος του "Someone Has To Do This Events".

Σάββατο, 24 Μαΐου


  • Προβολή ταινίας στο Σπίτι της Συνεργασίας, ώρα 19:00 - Fucking Åmål (Show me Love) (1998)

Πρόλογος από τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο, Κ.Klas Gierow.

Δύο έφηβες κοπέλες σε μια μικρή πόλη στη Σουηδία. Η Ελίν είναι όμορφη, δημοφιλής και έχει βαρεθεί τη ζωή. Η Άγκνες δεν έχει φίλους, είναι καταθλιπτική και ερωτευμένη με την Ελίν. (Σουηδία, 1998, 89 λεπτά).

Γλώσσα: Σουηδικά, Αγγλικοί υπότιτλοι.

Κυριακή, 25 Μαΐου


  • Προβολή ταινίας Tomboy (2011), 19:00 Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,

Ένα 10-χρόνο κορίτσι μετακομίζει στη νέα της γειτονιά, λίγο έξω από το Παρίσι. Από λάθος τα άλλα παιδιά την περνούν για αγόρι και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα ταυτότητα, δεδομένου ότι είναι πολύ αργά για διορθώσει το λάθος. (Γαλλία, 2011, 82 λεπτά)

Γλώσσα: Γαλλικά, Αγγλικοί υπότιτλοι.

Δευτέρα, 26 Μαΐου


  • Ανθρώπινη βιβλιοθήκη: ΛΟΑΤ ζωές

Σπίτι της Συνεργασίας, 18:00 – 20:00

Προσφέρεται σε όλους η μοναδική ευκαιρία να “διαβάσουν” ανθρώπινα βιβλία και να συζητήσουν ιδιαιτέρως με ΛΟΑΤ άτομα που ανοίγουν για τους αναγνώστες τις σελίδες της ιστορίας της ζωής τους.

Γλώσσα: Η ανθρώπινη βιβλιοθήκη μιλάει Ελληνικά, Τούρκικα ή Αγγλικά.

Ζωντανή μετάφραση θα γίνεται όπου αυτό είναι δυνατό.

Τρίτη, 27 Μαΐου


  • Συζήτηση «Οι ανάγκες για παρελάσεις υπερηφάνειας»

18:00 Σπίτι της ΕΕ, Λευκωσία

Θα χαιρετίσει, κος. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Δήμαρχος Λευκωσίας. Συντονιστής: Μιχάλης Περσιάνης, δημοσιογράφος, εφημερίδα “Καθημερινή”. Συζήτηση για να εξεταστεί η ανάγκη για παρελάσεις υπερηφάνειας στον 21ο αιώνα παγκόσμια καθώς και τους λόγους που η Κύπρος χρειάζεται μια τέτοια διοργάνωση σήμερα. Ποιά τα προτερήματα και ποιά τα μειονεκτήματα μιας παρέλασης Υπερηφάνειας, η οποία ενδεχομένως διχάζει τους ανθρώπους στην προσπάθειά της να γιορτάσει την ποικιλομορφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ομιλητές:

Αλέκος Μοδινός, Πρωτοπόρος ΛΟΑΤ ακτιβιστής,

Άριστος Τσιάρτας, Προϊστάμενος Αρχής Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων,

Ζέλια Γρηγορίου, Επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφίας & Θεωρίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Γλώσσα: Ελληνικά με ζωντανή μετάφραση στα Τούρκικα.


  • Προβολή ταινίας «Les Invisibles», TΕΠΑΚ, Λεμεσός Διάφοροι ηλικιωμένοι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες, μιλούν με ειλικρίνεια για τον πρωτοποριακό τρόπο ζωής τους, την ατρόμητη απόφασή τους να ζουν “ανοικτά” στη Γαλλία, σε μια περίοδο όπου η κοινωνία τους απέρριπτε. (Ντοκιμαντέρ, Γαλλία, 2012, 115 λεπτά.)

Γλώσσα: Γαλλικά, Αγγλικοί υπότιτλοι.

Τετάρτη, 28 Μαΐου


  • Προβολή ταινίας Cloudburst, 19:00, ΤΕΠΑΚ, Λεμεσός

Ένα ζευγάρι λεσβίες δραπετεύουν από τον οίκο υπερηλίκων όπου διαμένουν και πορεύονται προς τον Καναδά για να παντρευτούν. Στη διαδρομή συναντιούνται με ένα νεαρό που κάνει ωτοστόπ.(Καναδάς, 2011, 93 λεπτά).

Γλώσσα: Αγγλικά.


  • Προβολή ταινίας Weekend II, 21:00, Cine studio, Λευκωσία

Μετά από ένα τρελό πάρτι με τους στρέιτ φίλους του, ο Ράσελ συνεχίζει σε ένα γκέι κλαμπ. Λίγο πριν το κλαμπ κλείσει γνωρίζεται με το Γκλεν, αλλά η γνωριμία μιας βραδιάς, εξελίσσεται σε κάτι ξεχωριστό. (Ηνωμένο Βασίλειο, 2011, 97 λεπτά)

Γλώσσα: Αγγλικά.

Πέμπτη, 29 Μαΐου


  • Προβολή ταινίας «Stonewall uprising», 19:00, Σπίτι της Συνεργασίας, Λευκωσία

Χαιρετισμός από κ. Andrew J. Schofer, Επιτετραμμένο Αναπληρωτή Προϊστάμενο Αποστολής της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Το ντοκιμαντέρ αυτό εξιστορεί τα γεγονότα που συνέβησαν τον Ιούνιο του 1969 μετά την έφοδο της αστυνομίας στο Stonewall της Νέας Υόρκης. (Ντοκιμαντέρ, ΗΠΑ, 2011, 80 λεπτά).

Γλώσσα: Αγγλικά.

Παρασκευή, 30 Μαΐου


  • Official Welcoming Reception, 19:00, Δημαρχείο Λευκωσίας

Δεξίωση από τον Δήμαρχο Λευκωσίας και καλωσόρισμα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Πόλη, των Διεθνών Προσκεκλημένων και Εθελοντών. Στη δεξίωση θα παρευρίσκονται Πρεσβείες και Οργανισμοί που στηρίζουν το φεστιβάλ υπερηφάνειας.

Κατόπιν προσκλήσεως


  • Προβολή ταινίας Weekend II, 21:00, ΤΕΠΑΚ, Λεμεσός

Μετά από ένα τρελό πάρτι με τους στρέιτ φίλους του, ο Ράσελ συνεχίζει σε ένα γκέι κλαμπ. Λίγο πριν το κλαμπ κλείσει γνωρίζεται με το Γκλεν, αλλά η γνωριμία μιας βραδιάς, εξελίσσεται σε κάτι ξεχωριστό. (Ηνωμένο Βασίλειο, 2011, 97 λεπτά)

Γλώσσα: Αγγλικά.


  • Someone Has To Do This: Oι cuntemporary παρουσιάζουν: mercurial bodies

Καλλιτεχνική εκδήλωση, 19:30, MIRO Kitchen Bar, Ανδρέα Δρουσιώτη 17B,

Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός

Tη βραδιά θα παρουσιάζει ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου.

Η Σόφη Κρόου θα διακοσμήσει τους τοίχους με απεικονίσεις αυτό-ευχαρίστησης, ενώ οι Δ. Μιχαηλίδου & Κ. Μαλιάλη θα παρουσιάσουν σκηνές εμπνευσμένες από “Τη γυναίκα που ήθελε να κάνει τα αιδοία χαρούμενα”, από το θεατρικό “Μονόλογοι του Αιδοίου” της Ήβ Ένσλερ.

Ετοιμαστείτε για την εξαιρετική προβολή του “Community Action Centre” που διακατέχεται από την ποικιλομορφία των ομοφυλοφιλικών και φεμινιστικών σεξουαλικοτήτων. Η βραδιά θα τελειώσει με μουσική DJ και παράσταση από τον “A Man To Pet”.

Μέρος του "Someone Has To Do This Events".


  • Προβολή ταινίας Cloudburts (στο υπόγειο του κτιρίου Millennium), Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ένα ζευγάρι λεσβίες δραπετεύουν από τον οίκο υπερηλίκων όπου διαμένουν και πορεύονται προς τον Καναδά για να παντρευτούν. Στη διαδρομή συναντιούνται με ένα νεαρό που κάνει ωτοστόπ.(Καναδάς, 2011, 93 λεπτά).

Γλώσσα: Αγγλικά.


  • Ι Want to Break Free, Παρτι, 22:00, Στο Υπόγειο του Σατιρικού Θεάτρου, Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15, 2102 Αγλαντζιά

Μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό, μαζί με με ρικούς από τους καλύτερους αντιπροσώπους της τοπικής εναλλακτικής DJ σκηνής. Θα προηγηθεί ο DJ Claudio, θα ακολουθήσει μια ζωντανή εκτέλεση από τους νεοεισερχόμενους στο χώρο “Afrofox” (Κότσιος ο Πικατίλλης και Mr. Fox) και ο DJ Jani Plasmatik θα τελειώσει τη βραδιά με ένα ανεβαστικό σετ.

Είσοδος: €10 με ένα ποτό. Τα έσοδα θα δοθούν προς ενίσχυση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Σάββατο, 31 Μαΐου


  • Μέρα διασκέδασης, 15:00 Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας (Πίσω από τη Βουλή)

Διασκέδαση στο Δημοτικό Κήπο για γονείς και παιδιά, με παιδικές δραστηριότητες που εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα.


  • Πορεία υπερηφάνειας “Ίδια αγάπη- Ίσα Δικαιώματα” - Εκκίνηση: Πλατεία Ελευθερίας

Με την υποστήριξη και την παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών, Tρανς και Ίντερσεξ Ευρώπης (ILGA – Europe), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του Ύπατου Αρμοστή της Αυστραλίας, των Πρέσβεων της Βραζιλίας, Δανίας, Ιταλίας, Ισραήλ, Ολλανδίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, της Αναπληρωτή Υπάτου Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας, του Επιτετραμμένου Αναπληρωτή Επικεφαλή Αποστολής της Πρεσβείας των ΗΠΑ, προσωπικό ξένων αποστολών στην Κύπρο, της Επίτροπου Διοικήσεως, του Πρόεδρου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων.


  • Τερματισμός της Πορείας Υπερηφάνειας με ένα άκρως διασκεδαστικό, εορταστικό πάρτι γεμάτο εκπλήξεις όπως μουσική DJ από τον Cotsios o Pikatillys, μέλους των Afro-Banana Republic και μία πλήρη, φαντασμαγορική παράσταση από τον διεθνή καλλιτέχνη “A Man To Pet”. Αναμένετε εκπλήξεις.

  • Afterparty, 23:00, Ιθάκη & Downtown Studio

Τι μας λένε από τη Μάλτα

Η Gabi Galleja είναι ακτιβίστρια ΛΟΑΤ δικαιωμάτων από τη Μάλτα, μια χώρα με αρκετά παρόμοια κοινωνική σύνθεση με αυτή της Κύπρου, αφού και εκεί ο θρησκευτικός συντηρητισμός σκιάζει αρνητικά τις ψυχές πολλών ανθρώπων. Μια Μάλτα, ωστόσο, που πολύ πρόσφατα, στις 14 του περασμένου μήνα, κατόρθωσε και θεσμοθέτησε το Σύμφωνο Συμβίωσης.

«Το πρώτο της Pride η Μάλτα το πραγματοποίησε το 2004. Ήταν μια πολύ μικρή συγκέντρωση με μόνο 75 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στρέιτ. Πάντοτε θα θυμάμαι αυτή τη μέρα ως μια από τις πιο συγκινητικές της ζωής μου».

Το Pride, υπογραμμίζει η Γκάμπι, η οποία θα ταξιδέψει στην Κύπρο με αφορμή το δικό μας φεστιβάλ, σε μεγάλο βαθμό στοχεύει στην ορατότητα της ΛΟΑΤ κοινότητας. «Κυρίως όμως έχει να κάνει με την επιβεβαίωση του αυτονόητου: ότι όλοι είμαστε άνθρωποι ισότιμοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα άσχετα με τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου μας. Το Pride γίνεται για να τονίσουμε ότι δεν είναι ντροπή να είσαι ΛΟΑΤ. Είναι ακόμη ένα event που μας ενώνει με τόσα άλλα άτομα από όλο τον κόσμο, που όπως ακριβώς και εμείς, έχουν βιώσει διακρίσεις στην καθημερινότητα τους μόνο και μόνο για το ποιοι είναι και ποιους αγαπάνε».

Για όσες και όσους θα γιορτάσουν το Pride για πρώτη φορά, καταλήγει η Γκάμπι, θα είναι «ένα μήνυμα ελπίδας ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα και ότι στο τέλος της ημέρας η δικαιοσύνη και η ισότητα δεν μπορούν παρά να επικρατήσουν».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ