Παρακαλώ, μην ενοχλείτε τις φώκιες της Κύπρου! [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Γιατί κάποιες φορές είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε τα αυτονόητα; Γιατί αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι κάθε πλάσμα που ζει στη γη έχει το δικό του χώρο και δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε αυτόν και να τον παραβιάζουμε είτε από ενδιαφέρον, είτε από περιέργεια, είτε και λόγω αμπαλατοσύνης.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Χάρης Νικολάου

 

Χθες, ανοιχτά της Λεμεσού, εμφανίστηκε μια ενήλικη θηλυκή φώκια «Μονάχους Μονάχους», να κολυμπά αμέριμνη. Ίσως από τις μεγαλύτερες που είδαμε μέχρι στιγμής στην Κύπρο.

Όταν ζητήσαμε πληροφορίες και την άδεια για να δημοσιεύσουμε το υλικό, ήταν διστακτικοί. «Είναι περίοδος αναπαραγωγής και αν γνωστοποιήσουμε το γεγονός, σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι που θα τις ενοχλήσουν».

Και επειδή ενδεχομένως να βρεθούν αυτοί οι κάποιοι που θα τις ενοχλήσουν, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε τις φωτογραφίες και μαζί μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πολύ σπάνιο είδος που συχνάζει στην περιοχή μας και αναπαράγεται εδώ, αλλά και συμβουλές για να το προστατεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο!

Στην Κύπρο, κατοικούν 7-10 φώκιες οι οποίες κυκλοφορούν ολόχρονα στις ακτές μας. «Οι Μονάχους Μονάχους, αποτελούν ένα από τα πιο απειλούμενα είδη σε όλη την Ευρώπη, έχοντας συνολικό πληθυσμό, μόλις 600 άτομα, με τις μισές να βρίσκονται στην Ελλάδα», σημειώνει η κα Μελίνα Μάρκου, Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας.

 



 

Οι ενήλικες φώκιες, συνεχίζει, φτάνουν μέχρι τα 2,5 μέτρα και 300 κιλά, όπως η συγκεκριμένη φώκια στις φωτογραφίες η οποία είναι θηλυκή. Το συγκεκριμένο είδος ζει 40 χρόνια και τρέφεται με ψάρια, όπως μπαρμπούνια, συναγρίδες και χταπόδια. «Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί, όταν βλέπουν φώκιες ή ακόμα και χελώνες, είναι ότι τις ταΐζουν. Δεν πρέπει με τίποτα να τις ταΐζουμε γιατί έτσι μαθαίνουν να αναζητούν φαγητό από τον άνθρωπο και στη συνέχεια τον ενοχλούν για να τους δώσει φαγητό» τονίζει η λειτουργός.

Προσοχή συνιστά, επίσης, η λειτουργός τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, αφού είναι περίοδος αναπαραγωγής της φώκιας στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, από τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τον Ιανουάριο, οι φώκιες στην Κύπρο βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο και θέλουν απομόνωση και ησυχία. «Παλαιότερα έβγαιναν στις παραλίες να γεννήσουν, αλλά πλέον λόγω της πολυκοσμίας στις ακτές και τις ανάπτυξης προτιμούν τις θαλάσσιες σπηλιές όπου έχουν ηρεμία και απομόνωση. Ούτε εκεί πρέπει να πηγαίνουμε. Αν τις ενοχλήσουμε, το πιο πιθανόν είναι να εγκαταλείψουν τα μωρά τους και να φύγουν».

Οι «Μονάχους Μονάχους» γεννούν ένα μωρό το χρόνο και όχι κάθε χρόνο, η αναπαραγωγή τους ομοιάζει πολύ με αυτή του ανθρώπου, γι’ αυτό θεωρείται και απειλούμενο είδος. «Αν πετύχουμε τυχαία κάποια στην παραλία, καλό είναι να μην κάνουμε απότομες κινήσεις, ούτε να την πλησιάσουμε, ούτε και να αρχίσουμε τις φωνές από τον ενθουσιασμό μας. Μπορούμε να τις παρατηρούμε από μακριά, και να τις θαυμάζουμε», σημειώνει η κα. Μάρκου.

 



 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΦΩΚΙΑ MONACHUS MONACHUS ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΥΣΑΣ [ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ