Ένας Έλληνας ανάμεσα στους μεγάλους νικητές των Όσκαρ

Το Όσκαρ Μουσικής πάει...

 


Article featured image
Article featured image

O ελληνικής καταγωγής Alexandre Desplat μόλις κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα του, για την υπέροχη μουσική που έγραψε για το «Shape of Water» του Del Toro, ο οποίος επίσης κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη σκηνοθεσία.

Η ταινία Shape of Water πήρες επίσης το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά και αυτό για τα Σκηνικά.

Να αναφέρουμε πως η φετινή υποψηφιότητά του Desplat για Όσκαρ ήταν η 9η και πως πολύ πιθανόν ο ίδιος είναι ο Έλληνας με τις περισσότερες υποψηφιότητες-βραβεύσεις όλων των εποχών, σε τέτοιου βεληνεκούς βραβεία. Μετρά ήδη ένα Όσκαρ, για το «The Grand Budapest Hotel», 2 χρυσές σφαίρες (και άλλες 5 υποψηφιότητες), 2 Grammy (και άλλες 4 υποψηφιότητες) και 2 BAFTA (και άλλες 5 υποψηφιότητες).

 



Σε σχέση με την ελληνική καταγωγή του, ο Desplat μάς είχε μιλήσει στην πολύ πρόσφατη συνέντευξη που κάναμε στη CITY, και δημοσιεύθηκε στις 24/1, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

 

Πιο κάτω οι σχετικές ερωτήσεις:

Αρκετοί δεν ήξεραν τις ελληνικές σας καταβολές μέχρι και τις φετινές Χρυσές Σφαίρες! Πόσο επηρέασε η ελληνική σας καταγωγή τη μουσική σας;

Το είχα αναφέρει και στα Όσκαρ (σ.σ. όταν είχε κερδίσει το πρώτο του αγαλματίδιο), είχα ευχαριστήσει την Ελληνίδα μητέρα μου, αλλά ο μεταφραστής άκουσε «ευχαριστώ την γιαγιά μου» γι’ αυτό και δημιουργήθηκε αρκετή σύγχυση. Ξέρεις, όταν ήμουν 13-14 χρονών επισκεπτόμουν συνεχώς την Ελλάδα, έμενα στα ξαδέρφια μου και στη γιαγιά μου και αυτό «δυνάμωσε» τις ελληνικές ρίζες μου. Είχα αρκετούς φίλους και άκουγα τα τραγούδια του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Τσιτσάνη, του Βαμβακάρη, όλων αυτών των μεγάλων συνθετών, άκουγα ρεμπέτικο… Μέχρι και σήμερα ακούω ρεμπέτικο και όλες αυτές οι μουσικές είναι κληρονομιά μου, τις ακούω συχνά, ακόμη και σήμερα.

 



ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΟΣΚΑΡ 2018



Πως είναι να είσαι ο Έλληνας με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε μεγάλα βραβεία;

Νιώθω πολύ περήφανος. Έχω πια κι ένα σπίτι στην Ελλάδα, στις Κυκλάδες, αυτό ήτανε πάντα το όνειρο μου. Μικρός πηγαίναμε στις θείες μου, στο Παλαιό Φάληρο, στο Λαγονήσι, στην Ικαρία, τα καλοκαίρια, αλλά δεν είχαμε δικό μας μέρος και το όνειρο μου ήταν να αποκτήσω μια μέρα ένα σπίτι από το οποίο η μητέρα μου θα μπορεί να βλέπει το Αιγαίο και να απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα. Ευτυχώς, το βρήκα!

 

Έχετε πολλές αναμνήσεις από την Ελλάδα! Ποιο είναι το ποιο… «ελληνικό» χαρακτηριστικό σας;

Το προφίλ μου (γέλια)! Όχι, όχι, η υπομονή! Έχω πολλή υπομονή αλλά ταυτόχρονα είμαι ατίθασο πνεύμα. Και γεμάτος ζωή, όπως όλοι οι Έλληνες! Είμαι επίσης πολύ φιλόξενος, είναι κάτι που έμαθα από την οικογένειά μου. Κάθε φορά που βλέπω έναν ξένο να έχει χάσει το δρόμο του ή να θέλει βοήθεια, θυμάμαι με πόση καλοσύνη φερόντουσαν οι δικοί μου στους ξένους αλλά και οι Έλληνες σ’ εμένα. Πάντα έλεγα πως είμαι μισός Έλληνας. Και ο μισός Έλληνας είναι Έλληνας.



Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Πέτεβη και τη CITY.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ