Πόσο επικίνδυνη είναι η σκόνη που αναπνέουμε; [ρωτήσαμε και μάθαμε]

Από πού έρχεται; Περιέχει χημικά λόγω του πολέμου στη Συρία; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Είναι όντως επικίνδυνη όσο νομίζουμε;

 


Article featured image
Article featured image

Το θέμα με τη σκόνη στην Κύπρο έχει μετατραπεί λίγο σε αστικό μύθο, αφού κάθε φορά που ένα νέο κύμα σκόνης επηρεάζει την περιοχή μας, μαζί με τα αιωρούμενα σωματίδια αιωρούνται και διάφορες εικασίες και μύθοι σχετικά με το πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η σκόνη στην Κύπρο.

Και επειδή στη CITY ως γνωστό μας αρέσει να λύνουμε απορίες και να «διαλύουμε» τους διάφορους αστικούς μύθους, επικοινωνήσαμε με τους ειδικούς για να μας πουν με αποδείξεις και τεκμήρια τι πραγματικά συμβαίνει με τη σκόνη.

Ο Δρ. Ιωάννης Κίτσιος, Ωτορινολαρυγγολόγος, από τη δική του σκοπιά θεωρεί πως η σκόνη σαφώς και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο στην έξαρση των ιώσεων όσο και στην αύξηση των αλλεργιών. «Φανταστείτε ότι εκτός από τα διάφορα σωματίδια που μεταφέρει, πιθανόν να μεταφέρει και άλλα βαρέα μέταλλα. Μην ξεχνάτε ότι η σκόνη έρχεται από περιοχές όπου υπάρχει πόλεμος και πλέον χημικά. Πολλά από αυτά τα στοιχεία μεταφέρονται με τη σκόνη και στην περιοχή μας και τα εισπνέουμε. Αυξήθηκαν δραματικά οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια, όπως οι ρινίτιδες που συνοδεύονται από φαρυγγίτιδες και επιβάρυνση του αναπνευστικού, ενώ παράλληλα έχουμε και έξαρση στα ασθματικά προβλήματα και κυρίως στο παιδικό άσθμα, για το οποίο κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά», συμπληρώνει, ενώ όπως ξεκαθαρίζει, η χειρουργική μάσκα δεν μπορεί να βοηθήσει στην ουσία σε κάτι. Δεν διηθεί, όπως τονίζει, τα εκατομμύρια σωματίδια και μικροσωματίδια της σκόνης, ενώ από το πλάι μπαίνει ο αέρας αφιλτράριστος. «Είναι λες και δεν ανοίγεις τα παράθυρα στο σπίτι, αλλά ανοίγεις την πόρτα για να βγεις ή να μπεις, ο ίδιος αέρας πάλι θα μπει».





 

Μπορούμε να προστατευτούμε;   

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε, ούτε να προλάβουμε την ίωση ή την αλλεργία. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, τουλάχιστον αν ανήκεις στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων, είναι να περιοριστείς όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι και να αποφεύγεις τα κέντρα των πόλεων, όπου εκτός από σκόνη κυκλοφορούν και μεγάλες ποσότητες καυσαερίου.

Εκτός όμως από τον Δρ. Κίτσιο απευθυνθήκαμε και στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο τμήμα, το Τμήμα Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο. «Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, γειτνίαση με χώρες που έχουν έντονη δραστηριότητα στις καταιγίδες σκόνης, καταγράφονται συχνά φαινόμενα συγκέντρωσης σκόνης από το δίκτυο παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα του ΤΕΕ. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Τμήματος, τα επεισόδια με τις υψηλότερες τιμές Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ10), παρατηρούνται κατά τις περιόδους άνοιξης-καλοκαιριού και φθινοπώρου και αποδίδονται στα συχνά επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα και άλλες ερήμους κατά τις συγκεκριμένες περιόδους.

Επίσης, οι ψηλές θερμοκρασίες και η μεγάλη ξηρασία που επικρατούν στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού, συμβάλλουν, ως φυσικό φαινόμενο, στην επαναιώρηση των ΑΣ από δρόμους, ακάλυπτες περιοχές εντός πόλεων ή γεωργικές και άλλες περιοχές που συνορεύουν με τις πόλεις. 

Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις ΑΣ10 και αντίστοιχες υπερβάσεις της 24ωρης οριακής τιμής. Και το θαλάσσιο άλας, επίσης, αποτελεί άλλη μια σημαντική φυσική πηγή που συνεισφέρει με επιφόρτιση σωματιδίων στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου που είναι νησί και περιβάλλεται από τη θάλασσα. 

Σχετικά με το αν γίνονται αναλύσεις της ποιότητας και της σύστασης της σκόνης που επηρεάζει κάθε φορά την Κύπρο, το ΤΕΕ ξεκαθάρισε πώς είναι υποχρεωμένο να προβαίνει σε αναλύσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια για τον καθαρισμό της σύστασης των αιωρούμενων σωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα της Κύπρου. «Γενικά, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Κύπρο, με εξαίρεση τα ΑΣ, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αρκετά καλή και θα ήταν παρακινδυνευμένο να αποδοθεί σε αυτή η έξαρση ασθενειών που πιθανόν να παρατηρείται».

 



Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο σχετικά με την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο πατήστε εδώ....>>>  Πόσο επικίνδυνος είναι ο αέρας που αναπνέουμε στην Κύπρο;



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ