Κατέβασε ρολά το Secrets Freedom Club έπειτα από 13 χρόνια λειτουργίας

Το μοναδικό freedom club στο νησί ανακοίνωσε ότι κλείνει.

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή το κλείσιμο του θρυλικού club στη Λάρνακα, ο Νίκος Ντενισλής γράφει σε ένα όχι και τόσο μεγάλο κείμενο τις σκέψεις του.



Διάβασε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο:

 

Έχω ένα μυστικό…

Στα μέσα Απριλίου 2018 κυκλοφόρησε στα κυπριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα μήνυμα που συγκλόνισε πολύ κόσμο: το SECRETS FREEDOM CLUB ανακοίνωσε ότι έκλεισε οριστικά. Μπορεί για αρκετούς που διαβάζουν τώρα αυτές τις γραμμές να μην σημαίνει τίποτα το κλείσιμο ενός ακόμα νυκτερινού club. Εντούτοις, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό club.

Το SECRETS CLUB άνοιξε στη Λάρνακα τον Ιούλιο του 2003 πίσω από το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο. Σε αγγλόφωνα έντυπα Μέσα που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή στην Κύπρο το club διαφημιζόταν ως «Secrets Gay Club». Οι ιδιοκτήτες από την αρχή ήθελαν να δημιουργήσουν ένα χώρο στον οποίο άτομα με «διαφορετικό» σεξουαλικό προσανατολισμό θα μπορούσαν να αισθάνονται ασφάλεια στο να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους. Εκείνη την εποχή, παρά τις αλλαγές που είχαν επέλθει στην κυπριακή νομοθεσία όσον αφορά ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, αυτά τα θέματα εξακολουθούσαν να αποτελούν ταμπού.

 



Το Σεπτέμβριο 2005 το club μετακόμισε στη λεωφόρο Αρτέμιδος ως SECRETS FREEDOM CLUB. Για να τονιστεί το ότι ήταν χώρος φιλικός προς LGBT άτομα (LGBT: lesbian gay bisexual transgender) τοποθετήθηκε στην είσοδο η σημαία του LGBT κινήματος (γνωστή και ως σημαία του ουράνιου τόξου). Το club έγινε παγκυπρίως γνωστό ως το μεγαλύτερο LGBT club της Κύπρου.

Με το πέρασμα του χρόνου δεν παρέμεινε απλώς «club για LGBT άτομα». Εκείνο τον καιρό το internet δεν ήταν σε ευρεία χρήση όπως είναι σήμερα. Οι αναφορές σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ήταν ελάχιστες (αν όχι ανύπαρκτες). Το Secrets Freedom Club ήταν το ιδανικό μέρος να γνωρίσεις άτομα «διαφορετικού» σεξουαλικού προσανατολισμού και έδωσε σε αρκετούς τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τη σεξουαλικότητά τους.

 



Με την αλλαγή της δεκαετίας, το σκηνικό άρχισε ν’ αλλάζει. Οργανωμένοι φορείς άρχισαν να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για τη σεξουαλικότητα, τόσο ενημερωτικές όσο και ψυχαγωγικές. Παράλληλα, το internet άρχισε να γίνεται προσιτό σε περισσότερο κόσμο, κάτι που διευκόλυνε την ενημέρωση γι’ αυτά τα θέματα. Πλέον, δεν έβλεπες άτομα να πηγαίνουν μόνοι τους στο club. Όσοι πήγαιναν ήταν πάντοτε με τις παρέες τους στις οποίες έμεναν εγΚΛΟΥΒΙσμένοι όλο το βράδυ. Η δυνατότητα να πας στο club με σκοπό να γνωρίσεις άλλα άτομα χάθηκε και μαζί της χάθηκε και μεγάλο μέρος της πελατείας. Έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Όπως λοιπόν συμβαίνει με το καθετί, κάποτε έρχεται ένα τέλος. Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό διότι έτσι δημιουργείται χώρος για κάτι καινούργιο. Ίσως και καλύτερο, αν σκεφτεί κανείς ότι λόγω των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια για αρκετούς ανθρώπους δεν είναι πλέον απαραίτητο να κρατούν τη σεξουαλικότητά τους «μυστική». Εντούτοις, το SECRETS FREEDOM CLUB θα μείνει στην ιστορία ως ένα σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη του LGBT κινήματος, ίσως και το πλαίσιο μέσα από το οποίο γεννήθηκαν οι προϋποθέσεις για τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα στην εποχή των φεστιβάλ LGBT-Pride.

Νίκος Ντενισλής


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ