Το διάσημο γλυπτό «Ποιητής» του Βαρώτσου δεν βρίσκεται πλέον στην Πύλη Αμμοχώστου

Τοποθετήθηκε εκεί πριν από 33 χρόνια, αφότου δόθηκε ως δωρεά στον Δήμο Λευκωσίας από το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ για τα εγκαίνια της Πύλης Αμμοχώστου ως πολιτιστικού κέντρου, τα οποία είχαν προηγηθεί δύο χρόνια πριν (το 1983).

 


Article featured image
Article featured image

Ο Ποιητής, δημιουργία του διάσημου γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, ήταν το πρώτο μεγάλων διαστάσεων τρισδιάστατο έργο του, το οποίο αντικατόπτριζε όλες τις αναζητήσεις του σε σχέση με τον χώρο και την ιστορική στιγμή, το οποίο ήταν ο προπομπός του διάσημου γλυπτού Δρομέας, το οποίο τοποθετήθηκε απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton, στην Αθήνα, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004 και έκανε γνωστό ανά το παγκόσμιο τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Δήμος Λευκωσίας ανακοίνωνε μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook ότι το γλυπτό έπειτα από 33 χρόνια θα μετακινηθεί από την Πύλη Αμμοχώστου και θα μεταφερθεί σε περίοπτη θέση στην Πλατεία Ελευθερίας, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Δημαρχείο.

 



 

Μια ανακοίνωση που έγινε δεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση από το κοινό, αφού επιτέλους το διάσημο και πολύ σημαντικό γλυπτό θα βγει από την αφάνεια και θα αναδειχθεί όπως του αρμόζει.

 



 

Ωστόσο, και παρότι πέρασε αρκετός καιρός από τότε, δεν υπήρχε καμία νεότερη ενημέρωση από το Δήμο για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες μετακίνησης του γλυπτού, ούτε και για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρόσφατα, μία συνάδελφος βρέθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου για να φωτογραφίσει το γλυπτό, μόνο που το μόναδικό πράγμα που βρήκε στο σημείο, αντί του γλυπτού, ήταν μερικά θραύσματα από γυαλιά -κομμάτια από τον Ποιητή- και τη σκουριασμένη βάση στην οποία βρισκόταν πάνω το ύψους 6 μέτρων γλυπτό. Όταν δε τηλεφώνησε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να ρωτήσει πού βρίσκεται το γλυπτό, δεν πήρε κάποια σαφή απάντηση.

Ψάχνοντάς το, οι πρώτες πληροφορίες που είχαμε έκαναν λόγο για σπάσιμο του γλυπτού, ενώ οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το γλυπτό θα φτιαχνόταν ξανά για να τοποθετηθεί κανονικά στην Πλατεία Ελευθερίας. Αυτολεξεί, μας είπαν: "Εσπάσαν το, αλλά εν να κάμουν άλλο".

Μα πως; Πώς, να ξαναφτιάξεις ένα τόσο πολύπλοκο έργο το οποίο χρονολογείται από το 1983 και η αξία του, τόσο η καλλιτεχνική όσο και η πραγματική είναι ανεκτίμητη; Ο καλλιτέχνης και το ίδρυμα ήταν ενήμεροι για το περιστατικό; Ποια η θέση τους;

 



Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος πλάι στον Ποιητή, το 1983, όταν παρουσιάστηκε στην έκθεση «Επτά Έλληνες καλλιτέχνες – Ένα νέο ταξίδι» με αφορμή τα εγκαίνια της Πύλης Αμμοχώστου ως πολιτιστικό κέντρο. 

 

Η πρώτη επαφή έγινε με το Δήμο Λευκωσίας, όπου και ενημερώσαμε τον αρμόδιο λειτουργό για τις πληροφορίες που είχαμε θέτοντας του το εξής απλό ερώτημα: Πού βρίσκεται το γλυπτό Ποιητής του Κώστα Βαρώτσου; «Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο καλλιτέχνης έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό για την πρόθεση του Δήμου να μετακινήσει το γλυπτό στην Πλατεία Ελευθερίας και συμφωνεί πλήρως με αυτή την εξέλιξη, την οποία χαρακτήρισε ως ‘πολύ θετική’», αναφέρει ο λειτουργός.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο καλλιτέχνης βρέθηκε στην Κύπρο, συμπληρώνει ο λειτουργός, για να επιθεωρήσει το γλυπτό μαζί με τον Αναπληρωτή Δημοτικό Μηχανικό ούτως ώστε να εξετάσουν κατά πόσο το γλυπτό είναι σε θέση να μετακινηθεί, ποια είναι η κατάστασή του, με ποιο τρόπο πρέπει να μετακινηθεί και ποιες είναι οι εργασίες συντήρησης που πρέπει να γίνουν. «Ήταν κοινή απόφαση για μετακίνηση του γλυπτού στην Πλατεία Ελευθερίας, εφόσον και ο καλλιτέχνης έδωσε την τελική έγκριση για την κατάσταση του γλυπτού. Φυσικά, έπειτα από 33 χρόνια το γλυπτό χρειαζόταν αρκετή συντήρηση την οποία ανέλαβε το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, το οποίο δώρισε το γλυπτό στο Δήμο Λευκωσίας».

 



Εικόνες από τον προμαχώνα της Πύλης Αμμοχώστου όπου μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν τοποθετημένος ο Ποιητής

 

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε στη CITY ο λειτουργός, το γλυπτό βρίσκεται σε εργαστήριο στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου και συντηρείται βάσει των οδηγιών του καλλιτέχνη. «Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για ακόμη μία φορά ότι το άγαλμα δεν έχει καταστραφεί, ούτε έχει σπάσει, όπως κυκλοφόρησε και ότι πολύ σύντομα θα το δείτε να δεσπόζει επί του προμαχώνα που είναι σήμερα το Δημαρχείο».

Επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του δημοτικού λειτουργού, ο Διευθυντής της Nice Day Developers* Χρήστος Σοφοκλέους, η οποία έχει την ευθύνη της επίβλεψης και της συντήρησης του γλυπτού στην Κύπρο, ανέφερε στη CITY ότι τα θραύσματα από τα γυαλιά που υπήρχαν στο σημείο που ήταν τοποθετημένο το γλυπτό, όντως προέρχονται από το γλυπτό, αφού για να μετακινηθεί ο σκελετός έπρεπε να σπάσουν όλα τα γυαλιά που το αποτελούσαν. «Σπάσαμε τις πλάκες από γυαλί και στη συνέχεια αποσυναρμολογήσαμε τον σκελετό ο οποίος αποτελείτο από 3 κομμάτια, τα οποία από τα χρόνια είχαν διαβρωθεί. Ο σκελετός μεταφέρθηκε σε ειδικό εργαστήριο στην περιοχή Τσερίου όπου και προχωρήσαμε στην αποκατάσταση του σκελετού για να διατηρηθεί και στη συνέχεια, έπειτα και από τις συμβουλές του κου Βαρώτσου, προσθέσαμε επιπρόσθετες φλάντζες για να τον ενδυναμώσουμε».

Αυτή τη στιγμή τα τρία κομμάτια του σκελετού είναι έτοιμα, και πολύ σύντομα ο κος Βαρώτσος θα βρεθεί στην Κύπρο για να επιθεωρήσει τις εργασίες που έχουν γίνει, αναφέρει ο κος Σοφοκλέους. «Αυτό που μένει, έπειτα και από την επίσκεψη του κου Βαρώτσου, είναι να μας υποδείξει ο Δήμος Λευκωσίας το ακριβές σημείο που θα τοποθετηθεί το γλυπτό για να το μεταφέρουμε εκεί. Στη συνέχεια ο ‘Ποιητής’ θα μεταφερθεί στο σημείο, θα συναρμολογηθεί και θα τοποθετηθούν οι νέες πλάκες από γυαλί για να ξαναγίνει το εντυπωσιακό γλυπτό που ήταν προηγουμένως».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι εξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το ύψος της βάσης που θα τοποθετηθεί το γλυπτό, το οποίο θα είναι τέτοιο ούτως ώστε να μπορείς να το διακρίνεις σε όποιο σημείο της πλατείας και να βρίσκεσαι.

 

 

*Η NICE DAY ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια Ιωάννου, ιδιοκτησίας της οποίας είναι και το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, εξ ου και ανέλαβε την συντήρηση του γλυπτού στην Κύπρο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ