Εξαναγκάζεται σε κλείσιμο η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή

Τις τελευταίες μέρες συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού ασχολείται με την κατασκευή περιτοιχίσματος για να τοποθετήσει κάγκελο ο κοινοτάρχης, για ιδιωτική χρήση.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Δ.Σ. της εταιρείας «Σχολή - Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή» και «Φίλοι Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή».



Πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση:



Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή στο χωριό Πλατανίστεια της Λεμεσού εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της και όλες τις δραστηριότητές της παγκύπρια, ύστερα από ενέργεια του κοινοτάρχη να κλείσει τον δρόμο που οδηγεί στη Σχολή.

Τις τελευταίες μέρες συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού ασχολείται με την κατασκευή περιτοιχίσματος για να τοποθετήσει κάγκελο ο κοινοτάρχης, για ιδιωτική χρήση. Προηγήθηκαν απίστευτου κάλλους αισχρότητες εναντίον της Σχολής και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή από τον ίδιο κοινοτάρχη.

Η Σχολή λειτουργεί από το 1995 με παροχή δωρεάν μαθημάτων στη μνήμη του Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου. Οι δραστηριότητες της επεκτάθηκαν παγκύπρια σε πόλεις και χωριά, με χιλιάδες μαθητές. Πολλά σχολεία από όλες τις επαρχίες της Κύπρου επισκέπτονται το Μουσείο και οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε εργαστήρια της Σχολής. Το έργο της Σχολής και του Μουσείου είναι γνωστό και σχολιάζεται με τα καλύτερα λόγια από καλλιτέχνες και ειδικούς στη χαρακτική στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 



 

Ο πλακόστρωτος δρόμος 60 περίπου μέτρων, δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια με κονδύλι και κατασκευή της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού ειδικά για πρόσβαση στη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή, με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη. Ο σημερινός κοινοτάρχης και η σημερινή Επαρχιακή Διοίκηση συμπεριφέρονται διαφορετικά. Τονίζεται ότι χωρίς αυτή την πρόσβαση δεν μπορεί να λειτουργήσει η Σχολή και το Μουσείο αφού είναι απαραίτητη για τις μεταφορές χαρακτικών πιεστηρίων, βαρετών αντικειμένων, υλικών και κορνιζαρισμένων έργων.

Σε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2015, αναφορικά με την παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος λειτουργίας της Σχολής Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στο χωριό Πλατανίστεια δικαιώνει πλήρως τη Σχολή - Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή. Η Επίτροπος καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και την κοινοτική αρχή Πλατανίστειας. Συγκεκριμένα επισημαίνει «συμπεριφορές και πρακτικές που απαξίωναν το σεβασμό στη τέχνη και τον πολιτισμό, την προσφορά της Σχολής- Μουσείου και τη σημασία των δραστηριοτήτων τους».

Η Επίτροπος αναφέρεται επίσης στην παρέμβαση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο Υπουργείο Εσωτερικών, την οποία θεωρεί ότι «υπό τις περιστάσεις ήταν εξαιρετικής σημασίας». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η Γενική Διευθύντρια δεν χαρακτήρισε μόνο απαράδεκτη την κατάσταση στη κοινότητα Πλατανίστειας. Αναφέρθηκε σε παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας της Σχολής Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και επεσήμανε το σημαντικότερο, αλλά και αυτονόητο, ότι οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον τους, που εμποδίζει την αποστολή τους, αντιστρατεύεται την ίδια την κρατική πολιτιστική πολιτική».

 



 

Και προσθέτει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Συνακόλουθα θεωρώ ότι η επανόρθωση, η αποκατάσταση και η προληπτική πολιτική, είναι ζητήματα για τα οποία χρειάζονται ακόμη αποδοτικές πρωτοβουλίες από την Επαρχιακή Διοίκηση έχοντας υπόψη τη διάσταση της σημασίας της Σχολής-Μουσείου στον πολιτισμό και αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί αλλά και να διευκολύνεται στις δραστηριότητες της, σε περιβάλλον προσιτό, φιλικό και ποιοτικό, για να επιτελεί την αποστολή της, να τη διευρύνει και να την αναδεικνύει, στο ευρύτερο κοινό”. Αναφέρεται ειδικά, ότι: “η πρόσοψη της Σχολής-Μουσείου και η είσοδος της πρέπει να μην παρεμποδίζονται ή επηρεάζονται από οτιδήποτε ή η πλατεία, ούτε ασφαλώς να παρενοχλούνται οι επισκέπτες ή να αποκλείονται τα οχήματά τους.»

Δυστυχώς την Έκθεση της Επιτρόπου η Επαρχιακή Διοίκηση και ο κοινοτάρχης φαίνεται να την αγνοούν. Με αυτά τα δεδομένα η Σχολή είναι αδύνατο να λειτουργήσει. Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή εκφράζει τη λύπη της που είναι αναγκασμένη να ακυρώσει προγραμματισμένα εργαστήρια παροχής δωρεάν μαθημάτων τον Ιούλιο στην Επισκοπή Πάφου, τον Αύγουστο στα Πλατανίστεια, τον Σεπτέμβρη στη Λόφου και τον Οκτώβρη στη Λευκωσία. Μέχρι να ανοίξει η διάβαση η Σχολή θα επικεντρωθεί σε ερευνητικό έργο.

Οι πόρτες της Σχολής είναι αναγκαστικά κλειστές μέχρι οι Διοικητικές και Πολιτιστικές Αρχές της Κύπρου συμβάλουν ώστε να υλοποιηθούν όλα όσα αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην έκθεσή της για να διατηρηθεί αυτή η πολιτιστική κοιτίδα στον τόπο μας.

 

Διοικητικό Συμβούλιο της «Σχολή - Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή»

Διοικητικό Συμβούλιο «Φίλοι Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ