Δύο Κύπριοι που διαπρέπουν σε γυναικοκρατούμενα επαγγέλματα

Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα η 19η Νοεμβρίου.

 


Article featured image
Article featured image

Ναι, έχει και ο άνδρας τη δική του ημέρα, η οποία έχει οριστεί από το 1999. Εντάξει, μπορεί να μη γιορτάζεται τόσο έντονα όσο η αντίστοιχη ημέρα της γυναίκας, που ως γνωστό είναι στις 8 Μαρτίου, πλην όμως έχει την ίδια αξία και σημασία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα, λοιπόν, σκεφτήκαμε φέτος να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Αντί για τα κλισέ, προσπαθήσαμε να σκεφτούμε επαγγέλματα που κατά βάση είναι γυναικοκρατούμενα και να μιλήσουμε με άνδρες οι οποίοι... τόλμησαν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτά.



Ο Χρίστος Βρακάς είναι μαιευτής, το αντίστοιχο δηλαδή της μαίας, και ο Γεώργιος Ιωσήφ μακιγιέρ.



Γνωρίστε τους πιο κάτω και δείτε επίσης το βίντεο με τη συνέντευξη του Χρίστου που έπαιξε ήδη στο Πρωτοσέλιδο.

 

 

ΧΡΙΣΤΟΣ / ΜΑΙΕΥΤΗΣ

Ο Χρίστος Βρακάς είναι από τη Λευκωσία και τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα ως μαιευτής.

 




«Μα δηλαδή, είσαι γυναικολόγος;». Κι εγώ τους εξηγώ ότι είμαι το ανάλογο της μαίας, σε άντρα.




 

Γιατί θεωρείται κατ’ εξοχή γυναικείο το επάγγελμά σου;

Η μαιευτική αποτελεί ίσως το αρχαιότερο επάγγελμα στο κόσμο και μέχρι πρόσφατα, στην Κύπρο του 2010, δεν υπήρχαν άντρες μαιευτές, κάτι που πλέον έχει αλλάξει. Η πεποίθηση ότι η μαιευτική αποτελεί γυναικείο επάγγελμα οφείλεται στο γεγονός ότι η στιγμή του τοκετού ανέκαθεν θεωρείτο ως μια από τις πιο προσωπικές γυναικείες στιγμές, έτσι και περιορίστηκε να εξασκείται μόνο από τις γνωστές "μαμμούες". Γενικά, όμως, παγκόσμια οι άντρες αποτελούν ακόμη και σήμερα λιγότερο από 1% του συνολικού αριθμού των ενεργών μαιών. Στην αγγλική γλώσσα η λέξη μαία εμφανίζεται ως «midwife», η αιτιολογία της οποίας αποτελείται από τη λέξη «Mid» που σημαίνει μαζί και την λέξη «Wife» που σημαίνει γυναίκα. Άρα η λέξη «midwife» υποδηλώνει το άτομο που στηρίζει την γυναίκα κατά τον τοκετό. Δυστυχώς, τα κατεστημένα δύσκολα αλλάζουν αλλά για όλες τις καταστάσεις, αφού γίνει η αρχή, όλα κυλάνε πολύ καλύτερα.

 

 



ΘΕΜΑ: 4 Κύπριοι άντρες φωτογραφίζονται καθώς κάνουν δουλειές του σπιτιού και μιλάνε γι' αυτό



 

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Η μαιευτική ήταν κάτι το οποίο ανέκαθεν με ενθουσίαζε και έτσι κατά το τρίτο έτος των σπουδών μου στη Νοσηλευτική, έπρεπε να περάσουμε από τον θάλαμο της μαιευτικής για την πρακτική μας εξάσκηση, όπως άλλωστε κάναμε σε όλους τους υπόλοιπους θαλάμους. Κατά την παραμονή μου στο μαιευτικό τμήμα του Μακάριου Νοσοκομείου, κατάλαβα ότι όντως η μαιευτική ήταν αυτό που ήθελα να ακολουθήσω και να ειδικευτώ αφού το συναίσθημα του τοκετού ήταν κάτι τόσο μαγικό. Έτσι, έμαθα όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειαζόμουν και αφού ολοκλήρωσα της υποχρεώσεις μου που αφορούσαν το πτυχίο της νοσηλευτικής, ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μαιευτικής.

 

Όταν αναφέρεις πως είσαι μαιευτής, ο κόσμος πώς αντιδρά;

Συνήθως ρωτάνε και 2η φορά για να σιγουρευτούν ότι άκουσαν σωστά, αφού στο πρόσωπό τους είναι εμφανές το αίσθημα της έκπληξης. Ακολουθεί η ερώτηση, «μα δηλαδή, είσαι γυναικολόγος;». Κι εγώ τους εξηγώ ότι είμαι το ανάλογο της μαίας, σε άντρα.

 

 

Οι εγκυμονούσες παραξενεύονται όταν σε βλέπουν για πρώτη φορά, όταν βλέπουν για πρώτη φορά έναν άντρα στο μαιευτήριο;

Υπάρχουν φορές που στην αρχή βλέπεις μια μικρή έκπληξη στο πρόσωπό τους. Βέβαια, στην κλινική που εργάζομαι τώρα, λόγω του γεγονότος ότι λειτουργούν και εξωτερικά ιατρεία, οι πλείστες γυναίκες μαζί με τους συντρόφους τους αντιλαμβάνονται από την αρχή της εγκυμοσύνης τους την παρουσία μου. Έτσι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και αφού έρχονται για τις μηνιαίες/εβδομαδιαίες επισκέψεις τους, γνωριζόμαστε και δημιουργούμε μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, έτσι ώστε όταν έρθει η μέρα του τοκετού να νιώθουν ήδη άνετα μαζί μου. Μπορώ να πω ότι ίσως το 99% των γυναικών δεν έχει πρόβλημα με εμένα να είμαι παρών στο τοκετό τους και ότι εκείνο το 1% που μένει, είναι αυτό μπορεί να μην προτιμά ούτε άντρα γυναικολόγο, αλλά γυναίκα, ή να οφείλεται καθαρά σε δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σέβομαι απόλυτα τις επιθυμίες τους και καταλαβαίνω ότι μπορεί να νιώθουν άβολα μόνο με την στάση του κορμιού τους. Σε αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά εάν υπάρχει ευχέρεια αποφεύγω την παρουσία στην γέννα και περιορίζομαι στην φροντίδα του νεογέννητου.

 

Τι αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Με συναρπάζει το γεγονός ότι είμαι αυτός που φέρνει στη ζωή μια καινούργια ψυχή. Είμαι ο πρώτος που θα ακουμπήσει αυτόν τον άνθρωπο και θα του προσφέρει το ερέθισμα που θα ενεργοποιήσει τις 5 του αισθήσεις. Αγαπώ το κομμάτι που είμαι παρών την στιγμή που άνθρωποι μετατρέπονται σε γονείς, αγαπώ το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους άλλους τομείς της υγείας βρίσκομαι (συνήθως) στην αρχή της ζωής και όχι στο τέλος. Είναι πολύ συγκινητικό και μοναδικό να βλέπεις το βλέμμα του ζευγαριού την στιγμή που αντικρίζουν για πρώτη φορά το μωρό τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την αγάπη που έχω για τα μωρά, ήταν και είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για να ακολουθήσω την μαιευτική.

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ / ΜΑΚΙΓΙΕΡ

Ο Γεώργιος Ιωσήφ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μακιγιέρ.

 




«Μου έτυχε να κάνω μακιγιάζ και σε γαμπρό».




 

Θεωρείται κατ’ εξοχή γυναικείο το επάγγελμά σου ή όχι;

Θεωρώ πως ήταν παλαιότερα γυναικείο, όχι πια. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί άντρες που ασχολούνται με τη γυναικεία ομορφιά σε διάφορους τομείς.

 

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Τυχαία, αλλά μου βγήκε. Όταν ήμουν μαθητής ζωγράφιζα και είχα διακρίσεις.  Όταν, λοιπόν, ως ενήλικας συμμετείχα σε θεατρικές παραστάσεις, μας έκανε συχνά μακιγιάζ η ομάδα της Φλωρεντίας Χαραλάμπους. Κάποια στιγμή η ίδια μου πρότεινε να ασχοληθώ με το μακιγιάζ, έτσι ώστε να αναλαμβάνω εγώ τις θεατρικές ομάδες. Έτσι κι έγινε.

 

Όταν λες πως είσαι μακιγιέρ αντιδρά περίεργα ο κόσμος;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις. Από το «Θέλω να με βάψεις» (με ενθουσιασμό), μέχρι το -ακραίο, κατά την γνώμη- «Μα έχει και άντρες που βάφουν γυναίκες;».

 

 

Οι άντρες τείνουν να βάφονται στις μέρες μας; Αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο που δεν γνωρίζει ότι, για να βγει οποιοσδήποτε μπροστά στις κάμερες πρέπει να έχει μακιγιάζ. Σε εκπομπή, σε ταινία, σε σειρές, στις ειδήσεις κλπ. Ακόμη και για τις φωτογραφίσεις. Στο θέατρο επίσης. Υπάρχουν άντρες που το κάνουν για να καλύψουν κάποια ατέλεια ή για να δείχνουν πιο φρέσκοι. Προσωπικά, μου έτυχε να κάνω μακιγιάζ και σε γαμπρό. 

 

Τι αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Τις μεταμορφώσεις και το χαμόγελο ικανοποίησής που εισπράττω από τις γυναίκες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ