Ξεναγηθήκαμε στο νέο κτήριο του Δημαρχείου Λευκωσίας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ένα μοντέρνο κτήριο με έντονο το στοιχείο του ξύλου, του μπετόν, αλλά και του χρώματος, που συνδυάζει με έναν όμορφο τρόπο το παλιό με το καινούριο.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου

 

Οι εργασίες του κτηρίου ξεκίνησαν το 2001, ωστόσο, σύντομα σταμάτησαν όταν στον χώρο εντοπίστηκαν αρχαία. Δεκαεπτά χρόνια μετά, το νέο κτήριο του Δημαρχείου Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της εντός των τειχών πόλης, ολοκληρώθηκε και εμείς, ως περίεργοι που είμαστε, δεν χάσαμε ευκαιρία να κανονίσουμε μια συνάντηση για ξενάγηση στους ολοκαίνουριους χώρους του.

 

 




Το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτήριο στο οποίο θα εφαρμοστεί σύστημα μπαταριών για την αποθήκευση της επιπρόσθετης ενέργειας που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά.




 

Το σύμπλεγμα αποτελείται από τρία κτήρια, ενώ απέναντι -στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής- βρίσκεται το κτήριο του Οικονομικού Τμήματος και το Δημοτικό Ταμείο, το οποίο λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό.

Μπορεί τα κτήρια εσωτερικά να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί, ωστόσο, στον ευρύτερο εξωτερικό χώρο συνεχίζονται κάποιες εργασίες οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών.

 

 

Όπως αναφέρει στη CITY ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Λευκωσίας, Μάκης Νικολαΐδης, αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες συντήρησης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στόχος, η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, όπου θα αναδειχθούν τα ευρήματα και θα είναι προσβάσιμα με την κατασκευή μιας περιμετρικής υπερυψωμένης ζώνης. Θα κατασκευαστούν επίσης, δύο μικρά στέγαστρα για την προφύλαξη κάποιων από τα ευρήματα.

 

 

Κάτω από το τρίτο κτήριο έχει μείνει ελεύθερος χώρος στο επίπεδο του δρόμου, λόγω της ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι οποίες επίσης θα συντηρηθούν και θα διατηρηθούν στον χώρο, ώστε το κοινό να μπορεί να τις βλέπει από ψηλά.

 

 




Η ταράτσα διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να μοιάζει με παρατηρητήριο και να προσφέρει στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα ολόκληρης της πόλης.




 

 

 

Ο λόγος της μετακόμισης

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας πλέον στεγάζονται στο κτήριο του Νέου Δημαρχείου Λευκωσίας.

Η μετακίνηση των υπηρεσιών έγινε σταδιακά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως ενημερωθήκαμε, με τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία του οργανισμού και η παρεχόμενη εξυπηρέτηση.

 

 

Πλέον, από μόλις ένα «σημείο» θα μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες στο κέντρο της εντός των τειχών πόλης.

«Λύσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης των δημοτών αφού οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν μέχρι πρόσφατα διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια μέσα στην πόλη», αναφέρει ο κύριος Νικολαΐδης.

 

 

 

Ταράτσα - παρατηρητήριο  

Από την ταράτσα του κτηρίου μπορεί κανείς να αντικρύσει μια υπέροχη θέα! Συγκεκριμένα, η ταράτσα διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να μοιάζει με παρατηρητήριο και να προσφέρει στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα ολόκληρης της πόλης.

 

 



Στόχος είναι η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου όπου θα αναδειχθούν τα ευρήματα της περιοχής και θα είναι προσβάσιμα με την κατασκευή μιας περιμετρικής υπερυψωμένης ζώνης.



 

«Έξυπνο» κτήριο

Το κτήριο είναι επίσης πρότυπο ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, έγινε ενεργειακός σχεδιασμός από την αρχή σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες του έργου, ενώ και το κτήριο του Οικονομικού Τμήματος έχει σχεδιαστεί στη βάση ενεργειακών προτύπων.

Με αυτό τον τρόπο, καταγράφεται μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 80% σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό κτήριο. Τα νέα κτήρια συνδυάζουν το παθητικό ενεργειακό σύστημα, ενώ επίσης έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά και συστήματα γεωθερμίας.

Το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας αποτελεί παράλληλα το πρώτο δημόσιο κτήριο, στο οποίο θα εφαρμοστεί σύστημα μπαταριών για την αποθήκευση της επιπρόσθετης ενέργειας που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά.

Σημειώνεται πως η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των Περιοχών της Πράσινης Γραμμής.

 

 

 

Συντελεστές Έργου Νέου Δημαρχείου Λευκωσίας

Αρχιτέκτονες: irwinkritioti architecture

Πολιτικοί Μηχανικοί: D&K Earthquake Protected Structures (E.P.S)

Ηλεκτρομηχανολόγοι: Eliofotou Zinieris Stasis MELTEC L.L.C

Σύμβουλος ενεργειακού σχεδιασμού: Φλουρέντζος Φλουρέντζου- ESTIA,Switzerland

Επιμετρητές ποσοτήτων: PMK Associates, G.M. Kapiris Chartered Surveyors

Εργολάβος κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων: LOIS BUILDERS

Εργολάβος του κτηρίου του Λογιστηρίου: MILONAS S&N CONSTRUCTIONS LTD & FAKAS INVESTMENTS AND DEVELOPMENTS LTD JOINT VENTURE

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ