Πάρε δρόμο… για Πύργο Τυλληρίας

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Αρχείο Time Out Cyprus

Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι διαφορετικό αυτό το καλοκαίρι. Βαρέθηκες τα αυτοκίνητα, τη μονοτονία της πόλης και θέλεις να ξεφύγεις λίγο. Κοιτάζεις το πορτοφόλι σου και είναι άδειο. Μην σε απασχολεί καθόλου. Υπάρχει η εναλλακτική λύση.

 

Χρειάζεσαι μαγιό, καμιά φανελίτσα, φλιπ-φλοπ, αντηλιακά και τα λοιπά χρειώδη. Αν κι εσύ ταξιδεύεις με καμιά θεία, όπως τη δική μου θεία, τη Μαρία, πάρε καλού-κακού και μερικά παξιμάδια για τη διαδρομή.

Μην ξεκινήσεις όμως να μουρμουράς για τη μεγάλη διαδρομή. O Πύργος είναι μια εξαιρετική περιοχή να περάσεις οικονομικά λίγες μέρες ξεκούρασης. Η διαδρομή προς τον προορισμό σου κρύβει κάποια μυστικά που αξίζει να εξερευνήσεις.



Φωτογραφία: Αθηνά Παπαθεοδούλου

Αν έρθεις από Λευκωσία θα περάσεις μέσα από το Δάσος Πάφου. Μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσεις μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές του νησιού μας. Οικότοποι πευκοδάσους θα σε περιτριγυρίζουν ενώ ψάξε να βρεις και τις λατζιές. Οι λατζιές είναι οι κυπριακές βελανιδιές. Πως θα τις αναγνωρίσεις; Είναι πολύκλαδοι θάμνοι ως μικρά δέντρα που έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Το πίσω μέρος του φύλλου της λατζιάς είναι χρυσό, ενώ το μπροστινό είναι πράσινο! Τώρα έμαθες σε τι αναφέρεται το τραγούδι χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο. Η λατζιά υπάρχει μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Κοίταζε επίσης προσεκτικά μέσα στα πεύκα. Στα ανοίγματα του πευκοδάσους, είναι πολύ πιθανό να δεις αγρινά να τρέχουν μες το δάσος!



Φωτογραφία: Αθηνά Παπαθεοδούλου

Αν πάλι έρχεσαι από την Πάφο μπορείς να σταματήσεις σε κάποια από τα παραθαλάσσια χωριά όπως την Αργάκα και τον Πωμό για ένα καφεδάκι ή και μια γρήγορη βουτιά. Αν προσέξεις στην παραλία θα δεις κάποια σιδερένια πλέγματα σαν κλουβιά. Στόχος τους είναι να προστατέψουν τα αβγά των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής. Κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες επισκέπτονται τις αμμώδεις παραλίες των περιοχών για να γεννήσουν τα αβγά τους σε τρύπες που σκάβουν μέσα στην άμμο. Τα αβγά χρειάζονται περίπου επτά βδομάδες για να εκκολαφτούν και να γεννηθούν τα νεαρά χελωνάκια. Στις ίδιες περιοχές μπορείς να θαυμάσεις τα υπέροχα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται πάνω στην άμμο, τις λεγόμενες αμμοθίνες. Πολύ ωραία η εικόνα που βλέπεις αλλά θα ήταν ακόμη πιο ωραία αν δεν είχε σημάδια από ρόδες αυτοκινήτων από ασυνείδητους που καταστρέφουν τις ευαίσθητες αυτές περιοχές.



Γεράκι (Φωτογραφία: Albert Stoecker BirdLife Cyprus)

Προχωράς προς Πύργο. Στα βουνά δεξιά και αριστερά θα δεις μεγάλες εκτάσεις με χαμηλούς θάμνους με ρασσιερά και θυμάρι. Αυτός ο οικότοπος προσφέρει καταφύγιο σε πάρα πολλά είδη της περιοχής αλλά και χώρο φωλεοποίσης και τροφοληψίας. Είναι πολύ πιθανό κιόλας να δεις κανένα γεράκι να μένει ακίνητο στον αέρα σαν πετά και να κοιτά προς τους θάμνους ψάχνοντας για τροφή.



Φωτογραφία: Αθηνά Παπαθεοδούλου



Φωτογραφία: Αρχείο Time Out Cyprus

Τα πεύκα γύρω από το δρόμο πυκνώνουν, οι στροφές μεγαλώνουν, το τοπίο σε συναρπάζει. Εναλλαγή σκηνικού μεταξύ βουνού και θάλασσας και σε λίγο ξεπροβάλλει ο Πύργος της Τυλληρίας. Η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσεις είναι η ακτή να σχηματίζει το γράμμα ωμέγα. Η θάλασσα πεντακάθαρη και πιο ήρεμη, κυρίως κατά το πρωινό και το απόγευμα. Παραλιακά μπαράκια στα οποία μπορείς να αράξεις δίπλα στο κύμα πίνοντας με τις ώρες το φραπέ σου. Το βραδάκι έχει ταπεινές ταβερνούλες χωρίς πολλά λούσα όπου μπορείς να απολαύσεως το ψαράκι σου παρέα με το κύμα και ουζάκι. Οι τιμές των ξενοδοχείων προσιτές, τα δωμάτια άνετα και το προσωπικό φιλόξενο. Εδώ ο κόσμος είναι πιο χαλαρός και οι ρυθμοί σου θα πέσουν για λίγες μέρες. Άσε όμως τα κινητά και τις «selfies» και απόλαυσε την κάθε στιγμή.



Στην παραλία Ωμέγα (φωτογραφία: Αρχείο Time Out Cyprus)



Φωτογραφία: Αθηνά Παπαθεοδούλου

Και μην ξεχνάς τη διαδρομή. Μπορεί να είναι μακρύς ο δρόμος για τον Πύργο, θα μάθεις όμως πολλά για την κυπριακή φύση, φτάνει μόνο να αφήσεις τις αισθήσεις σου να  την απολαύσουν.

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ