Ο «μουχτάρης» του «Μικρού Παρισιού» [Και ο Φέγγαρος]

Article featured image
Article featured image

Έχω επισκεφτεί δεκάδες χωριά στην Κύπρο, τόσο για τις ανάγκες της δουλειάς όσο και για προσωπική ευχαρίστηση και ψυχαγωγία. Ανάμεσά τους και ο Κάτω Δρυς, στην επαρχία Λάρνακα, εκεί που σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος και καπάκι το Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος. Το χωριό είναι όνειρο! Από την πρώτη μου κιόλας επίσκεψη το λάτρεψα. Και οι κάτοικοί του, φιλόξενοι και γενναιόδωροι. Πρώτος απ’ όλους ο «μουχτάρης», ο κύριος Νίκος Βασιλείου, ο οποίος μας υποδέχεται πάντοτε με αγάπη στο «Μικρό Παρίσι» -όπως συνήθιζαν παλαιότερα να χαρακτηρίζουν τον Κάτω Δρυ. Με το που θα πατήσετε το πόδι σας εκεί, θα καταλάβετε γιατί.

 

Κείμενο/φωτογραφίες Μιχάλης Μιχαηλίδης



Κύριε Βασιλείου, πως αποφασίσατε να φιλοξενήσετε ένα τέτοιο φεστιβάλ; Τι πιστεύετε ότι θα κερδίσει ο Κάτω Δρυς μέσω του Φέγγαρου;

Η ανάπτυξη του πολιτισμού στο χωριό μας αλλά και τις γύρω περιοχές είναι πολύ σημαντική για εμάς. Μας ενδιαφέρει να επισκέπτεται κόσμος το χωριό μας. Ειδικά τώρα που ο Κάτω Δρυς αναβιώνει με τις αναπαλαιώσεις πολλών παλιών παραδοσιακών σπιτιών, του παλιού δημοτικού σχολείου, αλλά και τις δημιουργίες αγροτουριστικών καταλυμάτων, νομίζω είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο του φεστιβάλ Άλλωστε, μόνο και μόνο που θα ακουστεί η μουσική μέσα στο χωριό και που θα φτάσουν οι καλλιτέχνες από τόσα μέρη στον Κάτω Δρυ, αυτό μας τιμά ιδιαίτερα!

Από την άποψη ότι δεν έχετε βιώσει ξανά την εμπειρία του Φέγγαρου, με ποια επιχειρήματα θα προσπαθούσατε να μας πείσετε να έρθουμε στο χωριό εκείνες τις μέρες;

Είναι μια καινούρια τοποθεσία για ένα φεστιβάλ που έχει γίνει πια θεσμός από ότι αντιλαμβάνομαι. Σίγουρα, για κάποιο οπαδό του φεστιβάλ, το να έρθει στον Κάτω Δρυ θα είναι μια καινούρια εμπειρία, σε καινούριο χώρο και ένα διαφορετικό χωριό για να εξερευνήσει.  Έχουμε μία πολύ όμορφη ταβέρνα στην είσοδο του χωριού με τον αιωνόβιο πλάτανο  να καλωσορίζει τους επισκέπτες, το γραφικό μας καφενείο, την κοπέλα που φτιάχνει νοστιμότατες μαρμελάδες και τα μουσεία μας. Στο χωριό υπάρχουν επίσης και οινοποιεία τα οποία παράγουν κρασί, κυρίως από τοπικές ποικιλίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μουσικές και τον κόσμο που θα ξεχυθεί μέσα στα δρομάκια του χωριού θα είναι μια σπουδαία εμπειρία για τους επισκέπτες, πιστεύω.



Το κατάστημα JAR της κυρίας Έλλης, με τις μαρμελάδες και τα chutneys

Γνωρίσατε εντούτοις τα παιδιά της Λουβάνας. Ποια στοιχεία του χαρακτήρα τους σας πείθουν ότι αυτό που πάνε να κάνουν θα είναι αξιόλογο;

Τα παιδιά έχουν έρθει πολλές φορές πάνω στο χωριό και συζητούμε και προσπαθούμε να λύσουμε όλα τα οργανωτικά θέματα. Είναι πολύ επαγγελματίες και οργανωμένοι και πιστεύω θα φέρουν εις πέρας το φεστιβάλ. Είναι επίσης και πολύ καλά παιδιά και αγαπούν αυτό που κάνουν.



To εντυπωσιακό Μουσείο Μέλισσας του κύριου Ιάκωβου και της κυρίας Έλλης

Φαντάζομαι, θα έχετε δει το πρόγραμμα. Για ποιους καλλιτέχνες ανυπομονείτε;

Να σας πω, εγώ δεν είμαι ειδήμων στα μουσικά θέματα. Ανυπομονώ να ακούσω και να γνωρίσω τον Ξυλούρη αλλά και τους Χειμερινούς Κολυμβητές! Ο γιος μου που καταλαβαίνει περισσότερο με διαβεβαιώνει ότι αυτό που θα ζήσουμε θα είναι κάτι πρωτόγνωρο και συναρπαστικό.



Τα highlights της περσινής διοργάνωσης

Θα θέλατε να λάβετε μέρος και σε κάποιο από τα εργαστήρια που θα προηγηθούν του φεστιβάλ;

Όπως σου είπα η μουσική δεν είναι το πεδίο μου. Θα χαρώ να περάσω από όλα και να δω το πώς δουλεύουν οι μουσικοί μεταξύ τους. Αυτό θα μου είναι αρκετό νομίζω.

Πέραν από τα αγροτουριστικά καταλύματα, που αλλού θα μπορεί να μείνει κάποιος που θα έρθει στον Κάτω Δρυ;

Το χωριό προσφέρει κατασκηνωτικό χώρο, ο οποίος θα βρίσκεται στην αυλή του δημοτικού σχολείο. Εκεί θα λειτουργήσουν βιολογικές τουαλέτες αλλά και ντους.



Το εστιατόριο Πλάτανος στην είσοδο του χωριού

Τι θα συμβουλεύατε τον κόσμο να φέρει μαζί του ερχόμενος εδώ και τι να πάρει μαζί του φεύγοντας; Είναι κάποια προϊόντα που παράγετε και θα μας προτείνατε να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε;

Τι να φέρει… Να φέρει καλή διάθεση. Τώρα στο τι να πάρει μαζί του φεύγοντας, θα θέλαμε να πάρει τις καλύτερες αναμνήσεις από το χωριό μας και να μας επισκεφθεί ξανά. Στο χωριό μας παράγονται τοπικά προϊόντα, μέλι, ελιές, λάδι, αμύγδαλα, ζιβανία, κρασί, ξύδι, χαρουπόμελο,  παστόσυκα, συκόπιττες , διάφορα βότανα, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Θέλω να προσθέσω ότι οι επισκέπτες που θα έρθουν στο χωριό μας θα ζήσουν την φιλοξενία των κατοίκων και την ομορφιά του περιβάλλοντος.

Παράκλησή μας είναι να σεβαστούν τους κατοίκους, το περιβάλλον και τα αξιόλογα κτίρια.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους ευχάριστη διαμονή, καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι. Σας περιμένουμε!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ