Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2014 [Το πρόγραμμα]

Article featured image
Article featured image

«Εγώ είναι ο άλλος» είναι το σκεπτικό του Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και φέτος -όπως κάθε χρόνο- κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

 

«Λόγω των σημερινών οικονομικών συνθηκών (το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού) θα δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα σε καλλιτεχνικές προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή και σε κυπριακές παραγωγές» έλεγε μεταξύ άλλων η αρχική ανακοίνωση πριν την υποβολή των προτάσεων, εξ ου, και όπως θα δείτε, στις παραστάσεις που επιλέχθηκαν είναι πολύ έντονο το ελληνοκυπριακό έμψυχο υλικό και στοιχείο.

Αναφορικά με τον τίτλο «Εγώ είναι ο άλλος», έτσι όπως το διατύπωσε ο Αρθούρος Ρεμπώ, αναζητήθηκαν προτάσεις οι οποίες προσδιορίζουν «την αυτογνωσία σαν ένα ταξίδι ‘στην ξενότητα του άλλου’ και του αποξενωμένου εαυτού μας, με πυξίδα μια ‘ηθική του σεβασμού για το ασυμβίβαστο’».

 

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ του Νικ Πέιν

Από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Μια ιστορία αγάπης, που εξελίσσεται με ποικίλες εκδοχές σε παράλληλα σύμπαντα. Ένα συγκινητικό έργο για τον έρωτα και την ελεύθερη βούληση, για τη γιορτή και το πένθος της ύπαρξης, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Παραστάσεις: 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ, 5 και 6 Σεπτεμβρίου στο θέατρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό και 13 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Σωτήρας.

 

Ομήρου ΙΛΙΑΔΑ

Η μνημειώδης και επική αυτή παράσταση του σημαντικού σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μετά από την επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία της.

Παραστάσεις: 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία και στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.



ΟΙ ΦΟΝΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου

Μια σπαρταριστή «φονική» κωμωδία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων κωμικών.

Παραστάσεις: 15 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο στη Λάρνακα και στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία.



ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου

Ο μύθος του Προμηθέα σε μια σύγχρονη προσέγγιση από το γνωστό σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη με τη συμμετοχή μιας πλειάδας σημαντικών Κυπρίων καλλιτεχνών και τον Φίλιππο Σοφιανό στον ομώνυμο ρόλο.

Παραστάσεις: 23 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία.



Η ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΛΑ ΤΖ’ ΟΙ ΜΑΪΣΣΕΣ, κυπριακό λαϊκό παραμύθι

Μια ευφάνταστη χορο-θεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Χριστοδούλου και χορογραφία Χλόης Μελίδου.

Παραστάσεις: 28 Σεπτεμβρίου στη Κεντρική σκηνή του ΘΟΚ, 29 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στις 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.



ΡΟΖΑΜΟΥΝΤΕ ΤΡΙΟ

Τρεις κορυφαίοι μουσικοί, περιλαμβανομένου του διάσημου Κύπριου πιανίστα Μαρτίνου Τιρίμου, σε μια υπέροχη μουσική διαδρομή με έργα των Σοστακόβιτς, Φρίμπινς και Ντβόρζακ.

Παραστάσεις: 9 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και 10 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία.



ΜΙΑ EΠΟΧΗ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός Γιώργος Χριστιανάκης αναμετράται με την ποίηση του Ρεμπώ σε μια  ενδιαφέρουσα και προκλητική παράσταση ζωντανής μουσικής, λόγου και προβολών.

Παραστάσεις: 21 Σεπτεμβρίου στη Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ στη Λευκωσία και 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.



TRADITION RE-LOADED

Μια όμορφη μουσική περιδιάβαση με τους βραβευμένους Τατ-Τναμπάρ στα μονοπάτια της κυπριακής μουσικής παράδοσης σε συνδυασμό με επιλεγμένα ποιήματα του Κώστα Μόντη, σε σκηνοθεσία Απόστολου Αποστολίδη.

Παραστάσεις: 17 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, 22 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο στη Λάρνακα και 24 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο στη Λεμεσό.

 

GISELLE του Adolphe Adam

Για τους λάτρεις του κλασικού μπαλέτου η υπέροχη, γεμάτη φαντασία ιστορία της GISELLE, από το Ρωσικό Μπαλέτο St. Petersburg Theatre.

Παραστάσεις: 19 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία,  20 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Αμφιθέατρο στη Λάρνακα και 21 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο στη Λεμεσό.



 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, βασισμένη  στο μνημειακό έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο Κόσμος της Κύπρου», από το Dancecyprus σε χορογραφία της Μαργαρίτας Μαρκίδου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλντά.

Παραστάσεις: 2 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία και 3 και 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.



 

UNRAVELLING

Μα πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση σύγχρονου χορού με την υπογραφή του διακεκριμένου Κύπριου χορευτή και χορογράφου Φώτη Νικολάου και τη συμμετοχή σημαντικών Κυπρίων και ξένων χορευτών.

Παραστάσεις: 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και 8 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ