Ένας μήνας για το «The Afro Banana Republic Festival»

Article featured image
Article featured image

Έτη φωτός μακριά από την καθημερινή μας πραγματικότητα, το «The Afro Banana Republic Festival» ανοίγει τις πύλες του για τέταρτη συνεχή χρονιά.

 

Από το περσινό μονοήμερο ABR είχαν περάσει γύρω στα 2,5 χιλιάδες άτομα, ενώ η προσέλευση για φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 3 χιλιάδες επισκέπτες. Αυτό που καθιστά ξεχωριστό το φεστιβάλ είναι ότι δημιουργείται στα πρότυπα μιας αλλιώτικης κοινότητας η οποία εκφράζεται δημιουργικά, έξω από τις φθαρμένες, συμβατικές νόρμες, φιλοξενώντας μάλιστα κόσμο για ένα διήμερο!

Στην ουσία, πρόκειται για το μοναδικό ίσως φεστιβάλ στην Κύπρο που έχει μια τέτοια προσέγγιση και τόσο έντονα δημιουργικό-διαδραστικό χαρακτήρα.

 

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΦΕΤΟΣ;

Ενδυναμώνεται ο διαδραστικός του χαρακτήρας

Μέσω συνεργασίας με την πρωτοπόρα θεατρική ομάδα Paravan Proactions και με άλλους 16 συνεργάτες (αρχιτέκτονες, φωτιστές, φωτογράφους, fashion designers, chefs, γραφίστες, bartender, illustrators, σκηνογράφους κλπ), οι διοργανωτές επιχειρούν φέτος να ενδυναμώσουν τον διαδραστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, η Paravan Proactions («Παλτό», «Η καρδιά ενός σκύλου») εντάσσει στο χώρο 20 ηθοποιούς οι οποίοι, ως οι μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας, μας υποδέχονται προσφέροντάς μια άκρως διαδραστική θεατρική νότα.

Γίνεται διήμερο

Οι πύλες ανοίγουν Παρασκευή μεσημέρι και κλείνουν Κυριακή, ενώ στον χώρο (μέσα στο δάσος) θα υπάρχει οργανωμένο camping.

 

THE MOTHERSHIP

Ένα χρόνο πριν, το ΑΒR είχε καταλάβει και τροποποιήσει ένα πρώην στρατόπεδο στο Δάσος Αθαλάσσας, δημιουργώντας τη δική του μικρή κοινότητα η οποία ονομάστηκε «COLONY 361».

Φέτος, το ABR μας προσκαλεί στο «The Mothership», μια κοινότητα η οποία έχει αναπτύξει ένα δικό της τρόπο ύπαρξης, επικοινωνίας, συνηθειών και τελετουργίας.

Οι καλλιτέχνες εντάσσουν στο φεστιβάλ, με πολύ δημιουργικό τρόπο, αρκετά στοιχεία μιας «κανονικής» κοινωνίας, όπως ταχυδρομείο, εφημερίδα, ραδιοφωνική εκπομπή και καφενείο…



Πάρε μια δυνατή γεύση από το περσινό ABR festival

The Afrobanana Republic presents Colony 361 from DazzlerBit on Vimeo.



Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Με το που θα πατήσεις το πόδι σου στο «The Mothership» θα βρεθείς σε ένα παράλληλο σύμπαν, εκτός της πραγματικότητας που έχεις συνηθίσει. Εκεί, οι μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας θα σου δείξουν το δρόμο για το αλλιώτικο ταχυδρομείο τους, δίνοντάς σου καταρχήν το καινούριο σου διαβατήριο. Το πρωί, το ABR radio live, το ραδιόφωνο της κοινότητας, θα σε ξυπνήσει με concept εκπομπές από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του ΑΒR. Ξυπνώντας, θα βρεις την φρουταρία του χωριού, το καφενείο, ενώ μέσα σε όλα αυτά θα ανακαλύψεις κιόλας ότι από τα δέντρα του δάσους κρέμονται τα κρεβάτια της κοινότητας τα οποία θα μπορείς αν θες να τα χρησιμοποιήσεις.

 

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

Μουσικά, το ABR μας ξαφνιάζει με τη δημιουργία τριών μουσικών σκηνών (!), όπου η τρίτη, μάλιστα, γίνεται σε συνεργασία με οργανωτές φεστιβάλ από το Βερολίνο. Στις σκηνές θα ανέβουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό -οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στην Κύπρο- αλλά και ορισμένοι από τους πιο δραστήριους Κύπριους μουσικούς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα σύγχρονο, ατμοσφαιρικό και σίγουρα ξεσηκωτικό πρόγραμμα.

Το μόνο που καταφέραμε να βγάλουμε από τα κρυφά «τεφτέρια» των διοργανωτών του ABR είναι πως στη σκηνή θα ανέβουν οι βραβευμένοι με Songline Award για «Best Upcoming World Music Band», Family Atlantica.

 

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, Κόρνος, επαρχία Λευκωσίας, Τιμή εισόδου €15 (για μια μέρα) & €20 (για δύο μέρες).

Περισσότερες πληροφορίες www.afrobananarepublic.com και
facebook TheAfroBananaRepublic.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ