Μεγαλώνοντας (και εγώ) με τον Richard Linklater [από το «Before Sunrise» στο «Boyhood»]

Article featured image
Article featured image

Σερφάρω στο διαδύκτιο...

Διαβάζω: «Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Richard Linklater πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του κινηματογραφώντας τους ίδιους ανθρώπους για τις ανάγκες του “Boyhood”».

Μου έκανε τρομερή εντύπωση. «Απίστευτο. Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να έχει τόση επιμονή και υπομονή;» σκέφτηκα...

Συνεχίζω: «O Linklater μας φέρνει έναν πραγματικό κινηματογραφικό άθλο, έναν συγκινητικό, μαγικό, αληθινό ύμνο στη ζωή, μία ταινία-εγχείρημα που γύρισε μέσα σε... 12 χρόνια (2002-2013), συγκεντρώνοντας τους ίδιους, κάθε φορά, ηθοποιούς, μπροστά από την κάμερα. Με μια διάχυτη αισιοδοξία παρακολουθούμε τον μικρό Mason και την οικογένειά του να ζουν τη ζωή τους, να μεγαλώνουν, να αλλάζουν κι όλα αυτά παράλληλα με την ιστορία της Αμερικής που μεγαλώνει...».

Το έχει ξανακάνει αυτό ο Richard Linklater. Να αφηγείται την εξέλιξη των (ίδιων) ανθρώπων μέσα από τις ταινίες του, καθώς τα χρόνια περνούν και οι εποχές αλλάζουν.


Τώρα που το σκέφτομαι μεγάλωσα και εγώ παρακολουθώντας τις ταινίες του... Εγώ πόσο άλλαξα;


Θυμάμαι...

 

1995. Λεμεσός. Ήμουν ακόμα έφηβος, 14 ετών, όταν είδα το «Before Sunrise». Τυχαία. Στην συνδρομητική τηλεόραση. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ταινία του Richard Linklater. Δεν ήταν εύκολη ταινία. Τουναντίον. Ήταν αργή, είχε τεράστιους διαλόγους και μονοπλάνα και δύο βασικούς πρωταγωνιστές, τον Ethan Hawke και την Julie Delpy, δυο αγνώστους που γνωρίστηκαν μέσα σε ένα τρένο και αποφάσισαν να περάσουν όλη την ημέρα τους μαζί στην Βιέννη, ανακαλύπτοντας ο ένας τον άλλο. Μου άρεσε πολύ. Ήταν η αφορμή για να εξερευνήσω και άλλα κινηματογραφικά είδη, πιο περίεργα και κουλτουριάρικα, που καμία σχέση δεν είχαν με τα κλασικά χολιγουντιανά στερεότυπα. «Λες να ασχοληθώ και εγώ με το σινεμά;» σκέφτηκα.

 

2004. Αθήνα. Τελικά η επιθυμία μου έγινε πραγματικότητα. Στα 23 μου, είχα πάρει πτυχίο στα Μ.Μ.Ε και ως φοιτητής σε σχολή κινηματογράφου πλέον, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το σινεμά. Περπατούσα ένα απόγευμα λοιπόν έξω από έναν γνωστό κινηματογράφο στη Λεωφόρο Κηφισίας και ξαφνικά είδα μπροστά μου το πόστερ του «Before Sunset», του δεύτερου μέρους της ταινίας του Richard Linklater. Εκείνο το βράδυ πήγα στο σινεμά. Οι ίδιοι ηθοποιοί, εννιά χρόνια μετά... Λίγο διαφορετικοί. Πιο ώριμοι. Δεν είχαν τον ίδιο αυθορμητισμό. Μεγάλωσαν. Είχαν άλλες ανησυχίες πια. O Jesse και η Céline συναντήθηκαν στο Παρίσι αυτή τη φορά. Βολτάροντας στην Πόλη του Φωτός, αναρωτήθηκαν αν πήραν τη σωστή απόφαση που δεν έζησαν τότε στην Βιέννη τον έρωτα τους. Ποιος ξέρει; Η Αθήνα είναι στα καλύτερα της αυτή την περίοδο. Την αγαπώ πολύ αυτή την πόλη. Όσο «σκοτεινή» κι αν είναι κάποιες φορές. «Δεν θα φύγω ποτέ από εδώ» υποσχέθηκα στον εαυτό μου. «Θα τα καταφέρω!».

 

2014. Λεμεσός. Δεν τήρησα την υπόσχεση μου. Επέστρεψα πίσω στην Κύπρο πριν από 5 χρόνια. Δημοσιογράφος πια στα 33 μου, δεν βρίσκομαι ούτε μπροστά, ούτε πίσω από τις κάμερες. Γράφω όμως για σινεμά. Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να κάνω κριτική. Προτιμώ να σχολιάζω. Ποιος είμαι άλλωστε εγώ που θα κρίνω τον κόπο και τον μόχθο του άλλου; Παραμένω ορκισμένος σινεφίλ φυσικά, όπως και τότε στα 14 μου. Καλοκαίρι, στον ίδιο καναπέ, στο ίδιο περιβάλλον. Πετυχαίνω τυχαία, σε ένα άλλο συνδρομητικό κανάλι, το «Before Midnight». Δεν πήγα να το δω στο σινεμά. Δεν ξέρω γιατί. Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Βιέννη και εννέα χρόνια μετά το Παρίσι, οι δύο ήρωες συναντήθηκαν αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Είναι πλέον παντρεμένοι. Είναι όμως ευτυχισμένοι; Δεν είμαι σίγουρος. Πότε μπορούμε άλλωστε να πούμε με βεβαιότητα ότι είμαστε ευτυχισμένοι; Η Κύπρος δεν θυμίζει τίποτα από το παρελθόν. Όλα γύρω μου μοιάζουν τα ίδια, μα τα πάντα πια είναι πολύ διαφορετικά.

 

Λίγα λόγια για το «Boyhood»

Μετά το «Before Midinight» o Richard Linklater επιστρέφει με το «Boyhood», μια ταινία που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνο. Ο Linklater και οι ηθοποιοί του γύριζαν υλικό και σκηνές για την ταινία κάθε χρόνο από 2002. Στην ταινία παρακολουθούμε τη ζωή του Μason, τον οποίο υποδύεται ο Ellar Coltrane, ενός παιδιού που ο Linklater ανακάλυψε στο Τέξας όταν ήταν 6 χρονών. Όταν ολοκληρώθηκε η ταινία, ο Coltrane έκλεισε τα 18... Τους γονείς του υποδύονται η Patricia Arquette και ο Ethan Hawk, οι οποίοι πιστοί στο λόγο τους, στάθηκαν επί 12 ολόκληρα χρόνια στο πλευρό του Linklater ώστε να γίνει αυτή η ταινία πραγματικότητα... Μάλιστα, ο Hawk υποσχέθηκε στον σκηνοθέτη ότι θα συνέχιζε αυτός την ταινία αν κάτι κακό του συνέβαινε.

* Η ταινία «Boyhood» προβάλλεται στους κινηματογράφους της Κύπρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ