Σύμφωνο Συμβίωσης: Πήραν τα «θα-θα-θα» μπρος;

Article featured image
Article featured image

Για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν μπορεί, θα ‘χεις ακούσει, αφού οι πλείστες χώρες στην Ευρώπη έχουν και σχετικό νόμο γι’ αυτό. Στην Κύπρο… δεν. Οι προσπάθειες που γίνονταν χρόνια τώρα, έβρισκαν πάντοτε τις πόρτες κλειστές. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη εξέλιξη, ίσως να υπονοεί πως θα πάρει μπρος η δημιουργία περί Συμφώνου Συμβίωσης Νόμου. Ίδωμεν.

 

Σύμφωνο συμβίωσης: Αν δεν ξέρεις, μάθε.

Καταρχήν το Σύμφωνο αυτό αφορά τόσο σε ετερόφυλα, όσο και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Πρόκειται λοιπόν για ένα νομοσχέδιο που ‘χει σκοπό να ρυθμίσει την εκτός γάμου συμβίωση και να κατοχυρώσει μεταξύ άλλων το κληρονομικό δικαίωμα, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τα δικαιώματα παραμονής αλλοδαπών κ.ά. Οπόταν, αν είσαι ετερόφυλος και δεν έχεις τελέσει ή δεν θέλεις να τελέσεις θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο -και αγαπάς και αγαπιέσαι- πιθανόν να σε αφορά.

Επίσης μπορείς να σημειώσεις πως πολλές χώρες, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει όχι μόνο στη θεσμοθέτηση ενός Συμφώνου Συμβίωσης αλλά και Πολιτικού Γάμου όσον αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια. Απ’ το 1998 μέχρι σήμερα, 23 χώρες στην Ευρώπη, έδωσαν δικαιώματα αναγνώρισης των ομόφυλων σχέσεων. Επίσης, η οικογενειακή ζωή των ομόφυλων ζευγαριών έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ίση με τον ετερόφυλων.


Αν έχεις άποψη μπορείς να την υποστηρίξεις μέχρι τις 22 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 


Τα «θα-θα-θα» που λέγαμε

Κοίτα να δεις τι γίνεται τα τελευταία χρόνια για να ξέρεις. Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του πως το Σύμφωνο Συμβίωσης θα συζητιόταν στην Βουλή ένα χρόνο μετά τις Προεδρικές του ‘13. Φτάνουμε στον Φεβρουάριο του ‘14 και… νάδα.

Στο μεταξύ Οκτώβριο του ‘13, απ’ το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ταξιδέψει -ως τα συρτάρια προφανώς- της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, πρόταση για την αλλαγή του ποινικού κώδικα σχετικά με την ομοφοβική ρητορική. Τον δημόσιο ομοφοβικό λόγο δηλαδή, που παρακινεί σε διάπραξη βίας εναντίων των ΛΟΑΤ προσώπων. Να μην επιτρέπεται για παράδειγμα σε κάποιον, επειδή έτσι του κατέβηκε, να δηλώνει σε μια δημόσια συγκέντρωση ή στη τηλεόραση «Σκοτώστε όλους τους γκέι». Κάτι παρόμοιο υπάρχει ήδη στον ποινικό κώδικα και αφορά στις γυναίκες, τους αλλοδαπούς κλπ. Στα συρτάρια κι αυτό λοιπόν, παρόλο που είχε ξανασυζητηθεί μετά το Pride αλλά φαίνεται πως το θέμα συνέχισε να… προσκρούει σε συντηρητικούς και θεολογικούς κύκλους. Ας μην ξεχνάμε την τοποθέτηση της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων η οποία πριν από λίγους μήνες χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως «Το μέγιστο των σαρκικών παθών». Όπως και να ‘χει, ένα χρόνο μετά, κι αυτό παραμένει "κλειδωμένο". 

Άλλη μια προεκλογική δέσμευση ήταν πως η κυβέρνηση θα διαβουλευόταν με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις [ΜΚΟ] που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ προσώπων, σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στα δικαιώματα τους. Προφανώς ούτε αυτό έγινε κι εξηγούμε παρακάτω.


Η αλήθεια είναι πως διαβάζοντάς το, σε αρκετές περιπτώσεις, θα σου δημιουργηθεί η εντύπωση πως αφορά σε δύο άτομα που υπογράφουν ένα οποιοδήποτε συμβόλαιο 


Ήρθε η ώρα [;]

Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών παρατηρήθηκε μία… κινητικότητα.

Στην ουσία αναρτήθηκε το προσχέδιο του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης [την ανάρτηση μπορείς να την δεις εδώ] η οποία ζητάει ανοιχτή διαβούλευση περί του θέματος. 

Βέβαια, το ότι δεν είχαν πρώτα ενημερωθεί οι σχετικές ΜΚΟ και κατ’ επέκταση η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, οι οποίες ενδεχομένως να είχαν κάτι να προσθέσουν [ή να αφαιρέσουν] σε κάτι που τις αφορά άμεσα, το προσπερνάμε.


Στο έγγραφο δεν έχει μπει καν η στοιχειώδη διαδικασία τελετής υπογραφής


Πώς αντέδρασε η Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου

Η μόνη επίσημα εγγεγραμμένη ΜΚΟ που αφορά στα ΛΟΑΤ δικαιώματα και κατ’ επέκταση έχει λόγο να ανησυχεί για το αν και πως θα περάσει το σχετικό νομοσχέδιο. είναι η Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου. Οργάνωση με την οποία δεν διευθετήθηκε ποτέ συνάντηση απ’ τον καιρό που ανέλαβε καθήκοντα ο Υπουργός Εσωτερικών. Παρόλα αυτά μία διακομματική ομάδα βουλευτών οι οποίοι στηρίζουν το σχετικό νομοσχέδιο, είχαν συνάντηση με τον Υπουργό και τους δόθηκε ένα ανανεωμένο προσχέδιο για να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν.

Η Accept έχει κάνει το ίδιο και με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων, έχει σχηματίσει μια εμπεριστατωμένη άποψη τόσο για τις καλές, όσο και για τις ανεπιθύμητες πτυχές αυτού του νομοσχεδίου. Τις απόψεις αυτές απέστειλε τόσο στο Υπουργείο, όσο και στα κόμματα που θα συνεδριάσουν στη Βουλή. Παράλληλα αποστάληκε και σχετικό έγγραφο με τις παρατηρήσεις όσον αφορά σε όλα τα άρθρα του προσχεδίου.


Εμφανής η προσπάθεια να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε αναφορές στα δικαιώματα των παιδιών που τυχών αποκτηθούν κατά τη διάρκεια σύναψης του Σύμφωνου Συμβίωσης σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθούν τυχών αντιδράσεις


Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ανέκαθεν θεωρούσαμε πως πρόκειται για το πιο απλό, πρώτο, βήμα με το οποίο η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα που βασανίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια στη Κύπρο του σήμερα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε ετερόφυλα ζευγάρια που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο».

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα πως πουθενά στο νόμο δεν αναφέρεται πως τα δύο άτομα είναι πλέον σύζυγοι και σύντροφοι, οι οποίοι δένουν τις ζωές τους όπως είναι και η ερμηνεία που δίνεται στο Πολιτικό Γάμο για τα ετερόφυλα ζευγάρια […] Στο έγγραφο δεν έχει μπει καν η στοιχειώδη διαδικασία τελετής υπογραφής».

«Σε αντίθεση με τη διαδικασία διαζυγίων πολιτικών γάμων, δεν υπάρχει η παραμικρή κατοχύρωση των συντρόφων αφού επιτρέπεται η διάλυση του Συμφώνου Συμβίωσης χωρίς οποιοδήποτε λόγο από τον ένα σύντροφο με μια απλή ενημέρωση […] ο ένας εκ των δύο συντρόφων έχει την ευκαιρία να ακυρώσει το Σύμφωνο Συμβίωσης του παντρεύοντας κάποιον τρίτο χωρίς καν να χρειάζεται να ενημερώσει τον σύντροφο του!».

«Δίνεται η εντύπωση εν μέρει πως το νομοσχέδιο δρα ως μέτρο μεταναστευτικής πολιτικής αντί να γίνεται σοβαρή προσπάθεια αναγνώρισης των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών».

«Εμφανής η προσπάθεια να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε αναφορές στα δικαιώματα των παιδιών που τυχών αποκτηθούν κατά τη διάρκεια σύναψης του Σύμφωνου Συμβίωσης σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθούν τυχών αντιδράσεις […] Δεν γίνεται ούτε καν η στοιχειώδη αναφορά για την ανάγκης προστασίας του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών σε ένα ομόφυλο ή ετερόφυλο ζευγάρι».

Τι μπορώ να κάνω εγώ, εσύ κι ο άλλος παραπέρα.

Καταρχήν για να ξέρεις περί τίνος πρόκειται, διάβασε αυτό, δέκα λεπτά θα σου πάρει.

Η αλήθεια είναι πως διαβάζοντάς το, σε αρκετές περιπτώσεις, θα σου δημιουργηθεί η εντύπωση πως αφορά σε δύο άτομα που υπογράφουν ένα οποιοδήποτε συμβόλαιο και όχι για ένα ζευγάρι που πλέον αποφασίζει να συζεί για μια ζωή. Αυτό το αφήνω στην κρίση σου. 

Αν έχεις άποψη όμως, να ξέρεις πως μπορείς να την υποστηρίξεις.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης του προσχέδιου νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Συμφώνου Συμβίωσης Νόμος του 2014» λήγει στις 22 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 12.00. 

Αν έχεις λοιπόν κάτι να πεις, μπορείς να το στείλεις στο e-mail ckarmellos@papd.mof.gov.cy

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ