Κουβέντες του καφενέ: Ομιλείτε κυπριακά; [βίντεο]

Σε μια χώρα που προσδίδει στη διάλεκτό της επιθετικούς προσδιορισμούς που δεν τιμούν κανέναν, που αγνοεί τον γλωσσικό της πλούτο γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να τον διδάξει και συντηρεί ένα ενοχικό σύνδρομο σε αυτό που είναι… σε αυτή τη χώρα μια κατά το ήμισυ καλαμαρού (Πέγκυ Σπινέλη), ένας γλωσσολόγος (Σπύρος Αρμοστή) και ένας φιλόλογος (Κυριάκος Ιωάννου), κάνουν μια κουβέντα στον καφενέ της City και ελπίζουν πως... θα βγάλουν άκρη.

Article featured image
Article featured image

Ζούμε στην Κύπρο και μιλάμε κυπριακά, γράφουμε ελληνικά και στα σχολεία τα παιδιά διδάσκοναι… τι;

Όταν μιλάμε μεταξύ μας, μιλάμε κυπριακά. Όταν όμως θέλουμε να δείξουμε πόσο μορφωμένοι και ευγενείς είμαστε, τότε μιλάμε... τι;

Η ελληνική γλώσσα και η κυπριακή διάλεκτος συνυπάρχουν, όχι αρμονικά, σε μια χώρα που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ούτε τι θέλει, ούτε τι είναι.

 



«Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει η κυπριακή διάλεκτος, αλλά η στάση μας απέναντί της» υποστηρίζει ο Σπύρος. «Εξ ου και αποδίδουμε κάποιους χαρακτηρισμούς στην επίσημη μορφή ομιλίας, όπως ‘σωστά ελληνικά’ (τα κυπριακά είναι λανθασμένα;) ή ‘ευγενικά’ (άρα τα κυπριακά δεν είναι ευγενικά;’)».

 



 

«Και μετά είναι και τα ενοχικά σύνδρομα» συμπληρώνει ο Κυριάκος. Αλήθεια, κινδυνεύουμε από την κυπριακή διάλεκτο; «Αυτά είναι φαντασματάκια. Την κυπριακή διάλεκτο πρέπει να την αγαπάμε, πρέπει σίγουρα και να την ξεχωρίζουμε, αλλά ποτέ να μην την υποτιμούμε σε σχέση με την ελληνική, διότι είναι πολύ πλούσια»

«Έχουμε ποιητές (Β. Μιχαηλίδης, Δ. Λιπέρτης, τα κυπριακά του Μόντη) οι οποίοι έγραψαν στην κυπριακή διάλεκτο έργα που μπορούν να αντισταθμίσουν ένα Σολωμό» επισημαίνει.

 



«Ναι, αλλά πως αυτά τα σπουδαία κυπριακά θα τα μάθουμε και θα μάθουμε και σωστά και θα μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε, αν δεν διδάσκονται στο σχολείο;». Εύλογο το ερώτημα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ