Η κοινωφελής αξία των αγρών μας

Article featured image
Article featured image

Οι αγροτικές εκτάσεις της Κύπρου, εκτός από την παραγωγή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που απολαμβάνουμε στο τραπέζι μας, προσφέρουν και μια πλειάδα υπηρεσιών, οι οποίες μάλιστα είναι δωρεάν και διαθέσιμες σε όλους!

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Ίδρυμα Terra Cypria

Κεντρική φωτογραφία Λεύκιος Σεργίδης



Μαντέψτε από πού προέρχονται η τροφή, το νερό, η ξυλεία, ο καθαρός αέρας, η επικονίαση, που βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα τοπία που επισκέπτονται ντόπιοι και τουρίστες για να απολαύσουν την κυπριακή φύση, που ζουν, τρέφονται και αναπαράγονται τα κυριότερα θηρεύσιμα είδη αλλά και πολλά σημαντικά φυτά και ζώα του τόπου μας. Αν σκέφτεστε πως όλα αυτά τα αγαθά μάς τα προσφέρει μόνο το δάσος, σκεφτείτε το ξανά.

Οι υπηρεσίες των οικοσυστημάτων είναι τα μη εμπορεύσιμα αγαθά που μας προσφέρει μια φυσική ή ημι-φυσική περιοχή, δηλαδή τα οφέλη που παρέχονται φυσικά από το περιβάλλον και από τα οποία επωφελείται ο άνθρωπος και άλλοι οργανισμοί. Αν θες και μια πιο επιστημονική επεξήγηση: «οι συνθήκες και διαδικασίες μέσω των οποίων τα φυσικά οικοσυστήματα και τα είδη που τους απαρτίζουν, συντηρούν και εκπληρώνουν την ανθρώπινη -και άλλη- ζωή».


Γεωργικές Περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας, είναι περιοχές όπου επικρατεί ένα μωσαϊκό από μικρές παραδοσιακές καλλιέργειες σε συνδυασμό με φυσικά και παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία ευνοούν την βιοποικιλότητα της περιοχής






Φωτογραφία: Παναγιώτα Κουτσόφτα

 

Τα γεωργικά οικοσυστήματα αποτελούν επίσης ένα μεγάλο μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς, υποστηρίζοντας πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας, και παρέχοντας σημαντικότατες υπηρεσίες στον άνθρωπο. Ιδιαίτερα στη Κύπρο, λόγω του ότι στις περισσότερες περιοχές η γεωργία εφαρμοζόταν σε μικρά σχετικά χωράφια και με τρόπο συμβατό προς το περιβάλλον και τις συνθήκες της περιοχής, δημιουργήθηκαν οι περιοχές που σήμερα ονομάζουμε Γεωργικές Περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας, δηλαδή περιοχές όπου επικρατεί ένα μωσαϊκό από μικρές παραδοσιακές καλλιέργειες σε συνδυασμό με φυσικά και παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία ευνοούν την βιοποικιλότητα της περιοχής.

 



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης



Οι περιοχές αυτές, πέραν από τις υπόλοιπες υπηρεσίες που μας παρέχουν, είναι ανεκτίμητης αξίας για την βιοποικιλότητα, καθώς συντηρούν τα περισσότερα είδη της γεωργικής βιοποικιλότητας, όπως είναι οι ντόπιες ποικιλίες παραδοσιακής καλλιέργειας, η άγρια και ημιάγρια βλάστηση των αγρών καθώς και τα άγρια πουλιά και ζώα που εξαρτώνται από τις περιοχές αυτές για εξεύρεση τροφής, καταφυγίου κτλ.


Τα οικοσυστήματα αυτά βρίσκονται σήμερα υπό απειλή, κυρίως λόγω της εγκατάλειψης τους (αστυφιλία) και της αλλαγής της χρήσης τους στον βωμό της ανάπτυξης (βλέπε γήπεδα γκολφ, μεγαλοαναπτύξεις από τους μεγαλοντιβέλοπερς κτλ).


Οπότε, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στα όμορφα κυπριακά αγροκτήματα, σκέψου πως εκτός από ζαρζαβατικά και φρούτα, σου προσφέρουν σχεδόν ότι χρειάζεσαι για να ζήσεις και μην κάνεις κάτι που θα συντελέσει στην καταστροφή τους, όπως να πετάξεις σκουπίδια, να ανάψεις φωτιά ή να κόψεις δέντρα.

 



Φωτογραφία: Παναγιώτα Κουτσόφτα

 



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ