Η επέλαση των Ρινόκερων (του ΘΟΚ) στα θέατρα του νησιού

Article featured image
Article featured image

Το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ο Ρινόκερος» ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και μας προ(σ)καλεί να γίνουμε όλοι ρινόκεροι και να απελευθερώσουμε όλοι μαζί τα ζωώδη ένστικτά μας.

 

Η απροσδόκητη εμφάνιση ενός μανιασμένου ρινόκερου ανάμεσα στα πλήθη έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά σε μια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας και να σημάνει την αρχή μιας παράδοξης επιδημίας: οι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ρινόκερους! Μια παράλογη λογική επικρατεί και παρασύρει στο διάβα της τους άβουλους πολίτες που, προκειμένου να εξομοιωθούν με τον κοινωνικό περίγυρο, αποτινάσσουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους και απελευθερώνουν τα ζωώδη ένστικτά τους. Κάπως έτσι συντελείται μια κοινωνική μεταβολή που εδραιώνει στην πόλη το νόμο της ζούγκλας. Ο μόνος που θα αντιταχθεί στη λαίλαπα της «ρινοκερίτιδας» είναι ο Μπερανζέ, ένας σχεδόν αποτυχημένος, φιλήσυχος και περιθωριοποιημένος ήρωας, που τελικά θα λειτουργήσει ως πρότυπο αλτρουισμού και αντίστασης στην ομογενοποίηση.

Το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο, πέραν των σουρεαλιστικών διαλόγων και των κωμικών στοιχείων, στην πραγματικότητα καυτηριάζει την άκριτη και μαζική εκναζιστοποίηση των χωρών, αλλά και κάθε μηχανισμό ταύτισης και ολοκληρωτισμού. Η πολιτική αυτή αλληγορία παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας, αφού αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας για τα πολιτικά συστήματα που φιμώνουν την ανθρώπινη ελευθερία και τελικά φανατίζουν και αποκτηνώνουν το άτομο, μετατρέποντάς το σε παχύδερμο-ρινόκερο.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση: Ερρίκου Μπελιέ, διασκευή/σκηνοθεσία: Χρίστου Σιοπαχά, σκηνικά/κοστούμια: Στέφανου Αθηαινίτη, μουσική: Ανδρέα Μουστούκη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Τσουρής (Μπερανζέ), Φίλιππος Σοφιανός (Ζαν/Πυροσβέστης), Νεοκλής Νεοκλέους (Ορθολογιστής/Κύριος Ντυντάρ), Μαργαρίτα Ζαχαρίου (Σερβιτόρα/Νταίζη), Προκόπης Αγαθοκλέους (Νοικοκυρά/Κύριος Μποτάρ), Άννα Γιαγκιώζη (Καφετζού/Κυρία Μπεφ/Γριά), Βαλεντίνος Κόκκινος (Γηραιός Κύριος/Παπιγιόν), Μιχαέλλα Σιάτη (Διαβάτης).

Στη Λευκωσία, στο κτίριο του ΘΟΚ, το έργο ανεβαίνει τις ακόλουθες ημερομηνίες: παραστάσεις 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 & 29 Νοεμβρίου & 5, 6, 12, 13, 19, 20 & 27 Δεκεμβρίου).

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, Ελ. Αμμόχωστος, 20.30. Εισιτήρια: €12 & €6 (μειωμένο). Πληρ. 77772717.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ