Γήινο σκάφος προσεδαφίζεται σε κομήτη [μισό δις χλμ μακριά]

Article featured image
Article featured image

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια ταξίδι στο σύμπαν, το διαστημικό ρομποτικό σκάφος με την ονομασία «Ροζέτα» αναμένεται να προσεδαφιστεί σήμερα σε κομήτη που απέχει μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, οι επιστήμονες του οποίου παρακολουθούν τη σημερινή αποστολή με κομμένη την ανάσα.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται ότι το μικρό ρομποτικό σκάφος Philae θα αποκολληθεί από το μητρικό σκάφος της Ροζέτα με στόχο να προσεδαφιστεί με ασφάλεια στον κομήτη.

Η αποστολή αυτή θεωρείται αρκετά δύσκολη καθώς το έδαφος του κομήτη δεν είναι και το καταλληλότερο για προσεδάφιση. Στο έδαφος του κομήτη υπάρχουν βράχοι πολλών δεκάδων μέτρων και λόφοι.

Εάν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, θα δώσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για το Ηλιακό μας σύστημα.

Καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες πιθανόν να έφεραν το υδάτινο στοιχείο στη Γη, το οποίο ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη της ζωής πάνω στον πλανήτη μας, η αποστολή αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την περαιτέρω κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος και των πιθανοτήτων εξέλιξης ζωής. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ