Ελγίνειο Μάρμαρο φεύγει από το Βρετανικό Μουσείο

Article featured image
Article featured image

Μπορεί οι προσπάθειες της κατά τ’ άλλα γοητευτικότατης Αμάλ – Αλαμουντίν Κλούνεϊ να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα να μην έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς, η πρώτη φορά, ωστόσο, που Ελγίνειο Μάρμαρο βγαίνει εκτός βρετανικού εδάφους είναι γεγονός.



Προορισμός όμως δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Ρωσία και το Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Για πρώτη φορά μετά από δύο αιώνες, το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπει τον δανεισμό ενός από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν.

Συγκεκριμένα, μια ακέφαλη γλυπτή απεικόνιση του ποτάμιου θεού Ιλισσού αναχώρησε από τη Βρετανία, για να εκτεθεί ως δάνειο στο περίφημο κρατικό μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. 

Η ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από αύριο Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να γιορταστούν τα 250 χρόνια του.  

Η κίνηση πάντως έχει προκαλέσει αίσθηση στη Βρετανία καθώς συνδέεται με τους φόβους για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης.  

Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο κι ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς κι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης και της Ευρώπης. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ