Ο Βασιλιάς απέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς [αλλαγή στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας]

Article featured image
Article featured image

Έφυγε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στο Ριάντ.

Τη θέση του στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας θα αναλάβει ο αδελφός του, Σαλμάν.



Ο Αμπντάλα ανήλθε στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας το 2005 και ήταν ο πέμπτος αδελφός του οίκου των Αλ Σαούντ που γινόταν βασιλιάς της χώρας.

Εκείνη τη χρονιά η Σαουδική Αραβία κατέστειλε με επιτυχία μια εξέγερση φανατικών ισλαμιστών, αλλά τώρα, δέκα χρόνια μετά η χώρα βρίσκεται να πιέζεται μεταξύ της έκρηξης της δράσης της Αλ Κάιντα στην Υεμένη στο νότο και της επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια έσπευσε να εκφράσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επαίνεσε τις δεσμεύσεις του Αμπντουλάχ για ειλικρινείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Ως ηγέτης, ήταν πάντα ειλικρινής και είχε το θάρρος της γνώμης του» δήλωσε ο Ομπάμα. «Μία από τις πεποιθήσεις του ήταν η σταθερή και παθιασμένη πίστη του στη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας ως μια δύναμη που εκπροσωπούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η εγγύτητα και η δύναμη της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας αποτελεί μέρος της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο βασιλιάς Αμπντάλα».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί αντιπροσωπείας για την κηδεία του Αμπντάλα.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι ο κόσμος θα θυμάται τον βασιλιά Αμπντάλα για την αφοσίωσή του στην ειρήνη και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των θρησκειών.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, ενώ το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Θεωρείτο ένας σπουδαίος ηγέτης, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό της Σαουδικής Αραβίας. Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ