Να σταματήσουν τώρα οι εχθρικές ενέργειες κατά του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή [Υπογράφουμε όλοι το σχετικό ψήφισμα]

Είχαμε γράψει προ λίγων ημερών για τα εξαιρετικά φορτισμένα posts στο facebook του Χαμπή Τσαγγάρη (του Χαράκτη) ο οποίος έκανε λόγο για «πράματα και θαύματα», τραμπουκισμό, απειλές, «πολεμική συμπεριφορά» και βανδαλισμούς στο Μουσείο Χαρακτικής.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Χαμπής τα έχει τόσο με το Κοινοτικό Συμβούλίο Πλατανίστειας που, όπως ισχυρίζεται, τον πολεμά ασύστολα, όσο και με την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού που είναι ενήμερη για την κατάσταση εδώ και καιρό αλλά αδιαφορεί.

Η συμπαράσταση των φίλων του Χαμπή αλλά και των Μέσων ήταν άμεση, ενώ σε μια νέα εξέλιξη η Κίνηση Πολιτισμού εκδίδει σήμερα σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης, ενημερώνοντας μας παράλληλα πως στο avaaz.org «τρέχει» σχετικό ψήφισμα έτσι ώστε να μαζευτούν υπογραφές για να επέλθει επιτέλους ο «τερματισμός των εχθρικών ενεργειών κατά του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή».



Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση με αναφορά σε όλα τα μέτρα στήριξης και αλληλεγγύης που έχουν λειφθεί:

«Η Κίνηση Πολιτισμού με μεγάλη απογοήτευση πληροφορείται τις νέες ασχήμιες και προσβλητικές ενέργειες των αρχών του χωριού Πλατανίστεια σε βάρος του φημισμένου Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή που ίδρυσε και λειτουργεί ο συμπατριώτης μας χαράκτης Χαμπής τιμώντας τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας.

Ενώ o μεγάλος αυτός δημιουργός προβάλλει παγκόσμια την Κύπρο κάνοντάς μας περήφανους, ενώ αναδεικνύει με αγάπη και μόχθο δεκαετιών το χωριό που τον φιλοξενεί, κάποιες μετριότητες εκδηλώνουν  με τον πλέον ανόητο τρόπο τις εμπάθειες, τις διαφωνίες και την προσκόλληση τους στην κουλτούρα του μίσους, του φόβου και της τρομοκρατίας. Προσπαθούν να καταστρέψουν ένα έργο ζωής που φωτίζει τη καταχνιά της κρίσης αξιών που βιώνουμε.

Αν νομίζουν ότι οι εποχές που περνούμε ευνοούν την επιστροφή στη βαρβαρότητα, να το βγάλουν από το νου τους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να διαλύουν ότι όμορφο και σπουδαίο γεννιέται και αναπτύσσεται σε αυτόν τον τόπο.

Καλούμε τις αρχές της Πλατανίστειας να σταματήσουν άμεσα κάθε εχθρική ενέργεια απέναντι στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, το οποίο προβάλλει και κοσμεί το χωριό τους.

Καλούμε την πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα και να προστατεύσει τον διωκόμενο χαράκτη Χαμπή.

Καλούμε τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού να εκδηλώσουν τη στήριξη και αλληλεγγύη στον αγαπημένο μας δάσκαλο της χαρακτικής και να υψώσουν ανάχωμα για ανάλογα φαινόμενα.

Η Κίνηση Πολιτισμού προχωρεί σε συλλογή υπογραφών και προγραμματίζει επιπρόσθετα εκδήλωση συμπαράστασης την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 έξω από τα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, στις 11.30, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στο δάσκαλο χαρακτικής Χαμπή Τσαγκάρη. Απαιτούμε όπως η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού λάβει άμεσα δράση αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις πράξεις βίας κατά του μουσείου χαρακτικής από τις αρχές του χωριού Πλατανίστειας.

Ως Κίνηση Πολιτισμού επιπρόσθετα θα επιδιώξουμε και επίσκεψη στο Μουσείο στο χωριό Πλατανίστεια ως ακόμα ένα μέτρο στήριξης και αλληλεγγύης.

Καλούμε το λαό να απορρίψει τέτοιες συμπεριφορές που προσβάλουν τις αξίες, την ευγενική ψυχή και τις πιο ωραίες παραδόσεις του».



Κίνηση Πολιτισμού

Λευκωσία, 26.1.2015



Πάτησε ΕΔΩ για να υπογράψεις το σχετικό ψήφισμα.





Πηγή φωτογραφίας: YouthPower Cyprus


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ