Κυνηγώντας πουλιά... 365 μέρες τον χρόνο

Τον περασμένο Νοέμβριο, μας είχε γοητεύσει μια πανέμορφη και υπερήφανη Αλκυόνη, την οποία είχε «εγκλωβίσει» στον φακό του.

Η φωτογραφία αυτή του -γιατρού στο επάγγελμα- Μάριου Θεοδώρου κέρδισε τον φωτογραφικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου BIOforLIFE, με σκοπό την προβολή της πανίδας του νησιού και συγκεκριμένα των ζώων της Κύπρου στο φυσικό τους περιβάλλον.

 


Article featured image
Article featured image

Παλιά ήταν κυνηγός. Έδωσε όμως μια μέρα το όπλο και πήρε φωτογραφική. Από τότε, απολαμβάνει το «κυνήγι» σχεδόν κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο. Βλέπει στον φακό του πράγματα που εσύ κι εγώ δεν μπορούμε να δούμε. Βλέπει πουλιά που δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν στο νησί. Βλέπει την ομορφιά της φρανκολίνας και της πέρδικας, τα οποία θεωρεί ως δυο από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά. Βλέπει ότι τούτος ο τόπος έχει απίστευτη φυσική ομορφιά και τεράστιες δυνατότητες, τόσο σε ότι αφορά στον τουρισμό πτηνοπαρατήρησης, όσο και γενικότερα. Είναι σίγουρα τυχερός άνθρωπος ο Μάριος και μακάρι να σκεφτόμασταν οι περισσότεροι από εμάς με τα δικά του μυαλά.

 

Μάριε, ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον «κυνήγι»; Αυτό που γίνεται με το όπλο ή αυτό με τη φωτογραφική μηχανή;

Φυσικά το κυνήγι με την φωτογραφική, αφού κυνηγώ καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο.

Τι ήταν αυτό που σε έπεισε να δώσεις το όπλο για να πάρεις φωτογραφική;

Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία αλλά δεν είχα την ευχέρεια να πάρω φωτογραφική κι έτσι δανειζόμουν από φίλους. Μέχρι που πριν 4 χρόνια,  μετά που πήρα τον 13ο μισθό, είπα θα «πεινάσω αλλά θα πάρω Cannon» μετά πούλησα και το όπλο για να πάρω ένα τηλεφακό για την άγρια ζωή.


Πρώτη Κυριακή του κυνηγίου μου έφεραν μια αετογερακίνα την οποία ο κυνηγός που με πήρε τηλέφωνο είδε τον άλλο κυνηγό να την πυροβολεί γατί κρατούσε μια πέρδικα…


Θεωρείς ότι οι Κύπριοι κυνηγοί στο σύνολό τους είναι ενσυνείδητοι;

Το 99% είναι τελείως ασυνείδητοι. Πρώτη Κυριακή του κυνηγίου μου έφεραν μια αετογερακίνα την οποία ο κυνηγός που με πήρε τηλέφωνο είδε τον άλλο κυνηγό να την πυροβολεί γατί κρατούσε μια πέρδικα… Λόγω αγνοίας οι περισσότεροι είτε λόγω βλακείας σκοτώνουν φίδια, αλεπούδες και αρπακτικά πουλιά γιατί πιστεύουν ότι είναι «επικίνδυνα» ή αυτά φταίνε για το ολίγον θήραμα στο νησί.

 



 

Τι σου προσφέρει το χόμπι σου;

Ότι προσφέρει οποιοδήποτε χόμπι στον καθένα! Ηρεμία, χαλάρωση, ικανοποίηση, άθληση, περιπάτους στην φύση, καθαρός αέρας, καθημερινές προκλήσεις…

Ποια είναι τα πιο σπάνια πουλιά που έχεις πετύχει στο νησί;

Ψαραετός, χαλκόκοτες, γερανούς, πελαργό, πελεκάνο, σπάνια είδη ερωδιών, μπλε τσίχλα (blue rock thrush), αλκυόνες, κοκκοθράυστες, μελισσοφάγοι και πολλά άλλα είδη αρπακτικών και υδρόβιων πουλιών.


Επί ένα μήνα, για πολλές ώρες κάθε μέρα, με παίδευε και δεν κατάφερα να βγάλω ούτε ένα καλό καρέ, μέχρι που μια μέρα, δεν ξέρω πώς και γιατί, μου πόζαρε για 20 ολόκληρα λεπτά!


Και ποια τα πιο όμορφα που μπορούμε να συναντήσουμε στην κυπριακή φύση;

Σπιζαετός (Aquila fasciata, Βοnelli’s eagle), φρανκολίνα, πέρδικα, αετογερακίνα, γερακίνα, σκαλιφούρτα, Sylvia melanothorax (cyprus warbler), γαρδερίνες κ.α.

 



 

Την Αλκυόνη, με τη φωτογραφία της οποίας κέρδισες το διαγωνισμό του Bio For Life, που και πότε τη συνάντησες; Δυσκολεύτηκες να την απαθανατίσεις;

Η αλκυόνη… το αγαπημένο μου από όλα τα πουλιά! Την πέτυχα στο camping site στην Πόλη Χρυσοχούς τον Μάιο του 2013. Επί ένα μήνα, για πολλές ώρες κάθε μέρα, με παίδευε και δεν κατάφερα να βγάλω ούτε ένα καλό καρέ, μέχρι που μια μέρα, δεν ξέρω πώς και γιατί, μου πόζαρε για 20 ολόκληρα λεπτά!

Συνήθως σε ποιες περιοχές πας για να δεις πουλιά;

Παγκύπρια. Ακάμα, Ακροτήρι, Επισκοπή, Φασούρι, Άχνα, Αθαλάσσα, Ορόκλινη και γενικά όπου με βγάλει ο δρόμος γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα πετύχεις και που…

Η τωρινή περίοδος είναι πολύ καλή για ένα πτηνοπαρατηρητή, δεν είναι;

Εννοείται.


Ξέρετε πόσοι έρχονται στην Κύπρο για να φωτογραφίσουν άγριες ορχιδέες ή την κυπριακή φίνα;


Πας και στο εξωτερικό για πτηνοπαρατήρηση;

Πρόσφατα ήμουν Μαλαισία αλλά μπορώ να πω ότι και η μικρή μας Κύπρος είναι αρκετή για το χόμπι μας και μας προσφέρει πάρα πολλά πουλιά για φωτογράφιση, όπως και τοπία, φυτά κ.α.

 







 

Με δεδομένο ότι στην Κύπρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 είδη πουλιών, με μόνο 54 από αυτά να είναι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί αφού η γεωγραφική της θέση την καθιστά εξαιρετικό πέρασμα, δεν θα έπρεπε να επενδύσουμε στον περισσότερο στον τουρισμό πτηνοπαρατήρησης;

Φυσικά! Και όχι μόνο στον τουρισμό πτηνοπαρατήρησης, αλλά γενικά να επενδύσουμε στην μαγευτική φύση του νησιού μας, την χλωρίδα και την πανίδα. Ξέρετε πόσοι έρχονται στην Κύπρο για να φωτογραφίσουν άγριες ορχιδέες και άλλα φυτά ή την κυπριακή φίνα κ.α.

Που μπορεί κάποιος να δει φωτογραφίες σου; Έχεις εκθέσει καθόλου; Έκανες κάποια έκθεση;

Στο facebook και το flickr. Έχω συμμετάσχει και σε 4 εκθέσεις μέχρι τώρα, για φιλανθρωπικούς σκοπούς πάντα.

Στο ιατρείο σου έχεις φωτογραφίες πουλιών;

Πουλιών όχι αλλά έχω φωτογραφίες με όλα τα είδη φιδιών της Κύπρου και εξηγώ στους ασθενείς μου για να μαθαίνουν και να μην φοβούνται τα φίδια.

 





Οι πιο πάνω φωτογραφίες δεν είναι όλες τραβηγμένες στην Κύπρο. Περισσότερη κυπριακή πανίδα αλλά και χλωρίδα, περισσότερη κυπριακή ομορφιά, μπορείς να δεις ΕΔΩ.



* Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Andreas Chindos Constantinou



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο sitewww.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ