Συμφώνησαν τελικά στο Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα

Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση κατέληξε το Eurogroup. «Είχαμε μια πολύ έντονη συνεδρίαση, διότι επρόκειτο για οικοδόμηση εμπιστοσύνης» είπε μετά τη λήξη του, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

 


Article featured image
Article featured image

«Είμαι ευτυχής γιατί φτάσαμε σε μια συμφωνία» συμπλήρωσε. «Αποφασίσαμε παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες. Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά την παράταση. Η ευελιξία θα συναποφασισθεί σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές.

Η παράταση του προγράμματος συνοδεύεται από δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.  Δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της.  Για το φετινό πλεόνασμα, θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες. Ένας πρώτος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων παρουσιάζεται μέχρι την Δευτέρα. Οι θεσμοί θα κρίνουν αν αυτές οι πρώτες μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς. Αν ο κατάλογος είναι σωστός, τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα εκκινήσουμε τις διαδικασίες. Όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου. Θα συνεχίσουμε από κοινού το έργο μας με την Ελλάδα».

Οι ελληνικές Αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, βάσει της τρέχουσας διευθέτησης, ως το πέρας της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, που επιβεβαιώνει την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες.

 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Αλλαγή σελίδας ως Ελλάδα και ως Ευρώπη»

Για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη», μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Eurogroup.

«Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε».

Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη Δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά κλπ) και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία», εξήγησε.

«Οι θεσμοί θα εκφράσουν μια πρώτη άποψη για το εάν είναι επαρκώς συνεκτικός ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης ώστε να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Για τις δεσμεύσεις περί αποφυγής μονομερών κινήσεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε αυτές τις δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση («κόκκινα» δάνεια, 100 δόσεις, εργασιακά κλπ) δεν έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ