Πάνε οι hipsters. Έρχονται οι normcores. [Στην Κύπρο, γιατί στις υπόλοιπες χώρες εμφανίστηκαν ήδη]

Όταν δημοσιεύσαμε ετούτο το άρθρο εδώ, λάβαμε από αναγνώστρια της σελίδας που διαμένει στην Σουηδία το εξής μήνυμα: «Ψάξτε τους normcores. Αυτή θα είναι η επόμενη μόδα που θα κατέβει στην Κύπρο».

 


Article featured image
Article featured image

Κι επειδή στην City τους αναγνώστες μας τους παίρνουμε στα σοβαρά, όχι μόνο το ψάξαμε αλλά μεταφέρουμε και… αδημονούμε να πιάσει το μάτι μας αυτή τη νέα κουλτούρα δρόμου και στο νησί. Ο λόγος; Βαρεθήκαμε τα statement και θέλαμε να εμφανιστεί κάτι εύκολο, νορμάλ κι αθώο ρε παιδί μου, να πάρουμε ανάσα και… πάλι.

Οι normcores λοιπόν, σε αντίθεση με τους hipsters, αφορούν σε ανθρώπους που δεν έχουν το άγχος να δηλώσουν κάτι. Ανακουφιστήκατε; Αν όχι, tough luck, γιατί η νέα αυτή τάση φαίνεται να προσγειώνεται στην πραγματικότητα, να γίνεται ένα με τον κανονικό κόσμο και να μην έχει ανάγκη να παρελαύνει ως «διαφορετική». Κι αυτό γιατί διαφορετικοί είμαστε, όπως και να το κάνουμε, ποια η ανάγκη να το υπερτονίζουμε;

Η νέα ορολογία λοιπόν που έκανε την εμφάνισή της στο λεξιλόγιο της υποκουλτούρας, έγινε ευρύτερα γνωστή έναν ακριβώς χρόνο πριν, απ’ την δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times Φιόνα Ντάνκαν. Στις 27 Φεβρουαρίου του ‘14 η Ντάνκαν τιτλοφόρησε το άρθρο της «Normcore: Η μόδα για όσους συνειδητοποιούν ότι είναι μοναδικοί ανάμεσα στα 7 δισεκατομμύρια» και η λέξη –κι η τάση μαζί- δεν άργησαν να γίνουν viral.

Παρόλο που η λέξη normcore είχε εμφανιστεί στα κυβερνοπανκ μυθιστορήματα του Γουίλιαμ Γκίμπσον στο παρελθόν, η τάση της μη-μοναδικότητας και ο δρόμος για μια λιγότερο αγχωτική και φιξαρισμένη ζωή, άνοιξε πριν από ένα περίπου χρόνο.


Διαφορετικοί είμαστε, όπως και να το κάνουμε, ποια η ανάγκη να το υπερτονίζουμε; 


Η τάση/trend/τρόπος ζωής «Normcore» προέρχεται απ’ τις λέξεις «normal» και «hardcore» και αφορά σε οτιδήποτε θέλει να είναι… κανονικό.

Πώς αλλάζουν τα πράγματα ε;

Go with the flow

Σ’ αυτή όμως την νέα τάση που μας προέκυψε, φαίνεται πως στη μόδα επιστρέφει το… νορμάλ κι η «προσπάθεια» να μην διαφέρεις στιλιστικά απ’ το κοινό σύνολο. Με λίγα λόγια, το νέο trend προτείνει να κυκλοφορείς απαρατήρητος μες το πλήθος. Τo normcore ουσιαστικά πρεσβεύει την ομοιογένεια έναντι της διαφορετικότητας, να γίνεσαι ένας με το πλήθος. Δεν θέλει περίεργα κουρέματα, παρέλαση από gadgets και γενικότερα κραγμένες εμφανίσεις. Απαρατήρητος λέμε.

Σε ποιον απευθύνεται

Σ’ αυτόν που δεν έχει την έγνοια να διαφέρει, ούτε να ξεχωρίζει, ούτε έχει κρίση ταυτότητας και θέλει να μας μοστράρει την διαφορετικότητά του κλπ. Απλά την βγάζει απλά και απέριττα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια αφού έχει φάει στην μάπα καμπόσα… επιμελώς ατημέλητα στιλάκια. Σ’ αυτόν που θέλει να είναι αφανής λοιπόν και δεν έχει έγνοια να γράψει… ιστορία με την εμφάνισή του.

Οι hipster τι θα απογίνουν; [Oh, mondieu!]

Οι hipsters προς το παρόν παραμένουν ως έχουν, μέχρι να μυριστούν πως κάτι νέο ψήνεται το οποίο διαπραγματεύεται το τέλος της παγκόσμιας εμμονής με την διαφορετικότητα. Αν θα ακολουθήσουν ή όχι, ένας θεός ξέρει. Όπως και να ‘χει, είμαστε διαφορετικοί, τι να κάνουμε; Κάποια στιγμή θα το χαμπαριάσουμε όλοι.  

Θέλω κι εγώ να γίνω normcore, τι να κάνω;

Κατέβασε απ’ το νετ τους δέκα κύκλους απ’ τα «Φιλαράκια» και ξαναδές τους απ’ την αρχή.

 



Βάλε τα τζιν της μαμάς σου, σνικεράκια των €5, μονόχρωμες φόρμες, βάλε στην άκρη τις φίρμες και τα prints και γενικότερα άρχισε να συμπεριφέρεσαι σαν τον γερμανό τουρίστα που μέχρι πρότινος κορόιδευες.


Ζήσε λιτά, χωρίς πολλά-πολλά και στιλιζαρισμένα. Με ό,τι έχεις και με ό,τι προκύψει. Εύκολα και βολικά δηλαδή.


Πάρε και εσύ καμιά δεκαριά μαύρα ζιβάγκο ως άλλος Steve Jobs, πλένε και φόρα, μην ασχολείσαι με τι άλλο να γεμίσεις την γκαρνταρόμπα σου. Default πράματα δηλαδή, μην σπαταλιέσαι περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

 


Γενικότερα το νέο στιλ είναι το… μη-στιλ.




Μιλάμε δηλαδή για μια αντί- fashion κατάσταση μ’ αυτό να αφορά ακόμα και στα gadgets που κουβαλάς.

Προκαλεί εντύπωση αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή η νέα τάση, εκτός απ’ τα ζιβάγκο του Jobs, δεν αντικατοπτρίζει και τα δημιουργήματά του. Οι normcores για παράδειγμα, δεν αγαπούν τις συσκευές με το μισοφαγωμένο μήλο, αντιθέτως επιστρέφουν στο «αρχαίο» τους Nokia, αν δουλεύει, ή επιλέγουν ένα οποιοδήποτε κινητό που δεν είναι… smart. Απλά να κάνουν την δουλειά τους δηλαδή.



Τώρα και στην Κύπρο;

Εμ, κοίτα, κάτι πήρε το μάτι μας αλλά όχι πολλά-πολλά. Τουλάχιστον στις γειτονιές που συνηθίζουν να κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους τέτοιου είδους αλλαγές. Αναμένουμε στο ακουστικό μας, να δούμε αν θα ακολουθήσουμε το παγκόσμιο ρεύμα που βαρέθηκε τα στημένα και κάνει την πάρτι του αβίαστα και χαλαρά. Αναμένομεν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ